Банкрутство померлого громадянина

  1. Нотаріальні дії з питань банкрутства померлого громадянина
  2. В якій послідовності задовольняються вимоги кредиторів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банкрутство померлого громадянина в Росії регулює Федеральний закон від 26 червня 2015 року, а саме його стаття 223-1, що складається з 17 пунктів. За останні роки в текст правового положення внесено кілька змін, що стосуються практичної реалізації процедури.

Банкрутство померлого громадянина може бути організовано з ініціативи:

  • конкурсного кредитора;
  • спадкоємців покійного боржника, що вступили в права спадкування і взяли його;
  • уповноваженого податкового органу або фінансової структури, що не отримала від громадянина виконання боргових зобов'язань.

У цих випадках порушення юридичної справи про банкрутство починається після смерті громадянина, або після офіційного визнання її померлою.

Офіційні спадкоємці померлого громадянина можуть ініціювати процедуру тільки після закінчення терміну, який законодавчо встановлений для вступу в права спадкування і його прийняття. Судові органи залучають спадкоємців для участі в процесі ведення справи про неспроможність. Вони входять в категорію зацікавлених осіб, які вирішують долю спадкової маси покійного, мають повноважні права учасника справи про банкрутство. Щоб дані повноваження були офіційно підтверджені, необхідно оформити у нотаріуса копію спадкової справи і представити цей документ у судові органи.

!

Якщо заява про визнання померлої людини банкрутом задоволено арбітражними органами, виноситься відповідне рішення і починається процедура реалізація майна, що залишилося.

Нотаріальні дії з питань банкрутства померлого громадянина

У справі про банкрутство померлого громадянина надзвичайно важливу ключову функцію виконує нотаріус. До тих пір, поки не закінчився запропонований законом термін вступу в права спадщини, нотаріус бере на себе основні дії процесу справи про банкрутство за місцем ухвалення об'єктів успадкування. Його функції полягають в:
Подачі юридично грамотно оформленої заяви в арбітражний суд, складання клопотання про реалізацію майна, відкритті спадкової справи при реструктуризації боргів.

Передачі достовірної інформації про характер, обсяг і вартість успадкованого майна арбітражного керуючого.
Порядок здійснення банкрутства при смерті громадянина після підтвердження неспроможності. Якщо людина померла в процесі підготовки документів по справі про банкрутство або на етапі ведення справи, діють особливі правила.

Протягом 5 днів з дати офіційної смерті або визнання громадянина померлим арбітражний керівник подає заяву до суду, який веде справу про банкрутство, та інформує про цей факт нотаріуса. При цьому вибирається нотаріус, який працює за місцем відкриття спадщини.

Розглядаються питання про реструктуризацію боргових зобов'язань або реалізації майна померлого громадянина. Продажу підлягають об'єкти нерухомості, житлові приміщення та земельні ділянки. Виняток становлять житлові об'єкти, єдині з усього майна придатні для проживання, майно спадкоємців, що не входить до складу успадковане маси, а також квартири і будинки з пайовою участю сторонніх осіб або членів сім'ї померлого боржника.

Виняток становлять житлові об'єкти, єдині з усього майна придатні для проживання, майно спадкоємців, що не входить до складу успадковане маси, а також квартири і будинки з пайовою участю сторонніх осіб або членів сім'ї померлого боржника

В якій послідовності задовольняються вимоги кредиторів?

Послідовність задоволення кредиторських запитів відображена в статті 213.27. Черговість первинних виплат здійснюється в наступному порядку:

  • поточні платежі і витрати на поховання;
  • витрати на охорону спадкових об'єктів;
  • оплата нотаріальних операцій.

Далі здійснюються поточні платежі в такій черговості:

  • Аліменти, оплата послуг фінансового керуючого, погашення витрат на судове провадження, оплата послуг залучених до справи про банкрутство осіб, що діють у арбітражному керуючому.
  • Вихідну допомогу найманим працівникам, які працювали на умовах трудового договору.
  • Оплата поточних комунальних послуг, погашення боргу за житло, внески на капітальний ремонт багатоквартирного будинку та подібні витрати.
  • Інші поточні платежі.

Коли розрахунок з кредиторами завершено, припиняється виконання кредиторських вимог з боку відповідальних осіб. Якщо кредиторські зобов'язання не зачіпають поточний справу про банкрутство, то кредитори спадкоємців не беруть участі в цій справі.

!

До процедури банкрутства померлого громадянина не застосовується реструктуризація боргів. Тому терміни її здійснення варіюються в залежності від обставин конкретної справи.

Якщо померлий громадянин має заборгованість в формі іпотечного кредитування, в його банкрутство зацікавленим особам може бути відмовлено, як це було у випадку зі спадщиною Світлани Селягіной. Банку «ГПБ Іпотека» було відмовлено в порушенні справи і відшкодування боргів. На думку суду, первинні вимоги повинні були адресуватися страхової компанії, яка за умовами договору іпотеки застрахувала життя позичальника.

На думку суду, первинні вимоги повинні були адресуватися страхової компанії, яка за умовами договору іпотеки застрахувала життя позичальника

Померлий за місяць до слухання справи про банкрутство Казбек Пшігонов - приклад позитивного рішення суду щодо аналогічного питання. Було офіційно визнано його посмертне банкрутство і реалізація майна. Інший випадок - Юрій Вассунов, який помер до суду. Ініціатори процедури банкрутства після смерті не добилися бажаного результату, оскільки суд порахував смерть Юрія вагомим аргументом для завершення процедури. Якщо спадкова маса оцінена як перевищує за вартістю суму боргу, в банкрутство також може бути відмовлено судом (приклад - Сергій Маторин).

В якій послідовності задовольняються вимоги кредиторів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online