Банкрутство фізичних осіб - правові наслідки для боржника і його родичів

  1. Судовий розгляд справи
  2. Реалізація майна
  3. Обмеження після закінчення суду
  4. Які борги доведеться повертати в будь-якому випадку
  5. Наслідки для сім'ї
  6. перспективи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Практично рік діє частина закону, присвячена банкрутства фізичних осіб. Наслідки для боржника виглядають не найперспективнішими, але дозволяють позбутися від боргів.

Залежно від стадії розгляду справи про неспроможність виділяються різні обмеження.

Судовий розгляд справи

Кредитор або боржник звернувся до суду з проханням про визнання неплатника банкрутом. Суд розглядає заяву і вирішує питання про його обгрунтованості. При наявності ознак, що вказують на фінансову неспроможність, виноситься позитивне визначення.

Наслідки банкрутства виражаються в забороні:

  • укладати безоплатні угоди: не можна дарувати своє майно. Будь-який договір дарування може бути розглянутий як спроба вивести майно і зменшити складу ліквідаційної маси. Одночасно боржника можуть звинуватити в шахрайстві або вчиненні адміністративного правопорушення;
  • приймати самостійні рішення про продаж майна. Якщо у боржника є речі вартістю понад 50 тис. Рублів, він не може продати їх без відома арбітражного керуючого. Правило діє для покупок і отримання кредитів;
  • купувати акції і будь-які частки в статутному капіталі організацій. Не можна створювати і входити в організацію навіть шляхом збільшення статутного капіталу, а не купівлі частки.

Перестають нараховуватися відсотки, штрафні санкції, призупиняється виконавче провадження, а вимоги про виплату боргу можуть пред'являтися тільки в рамках банкротних справи.

Реалізація майна

Суд визнав боржника банкрутом і перейшов до реалізації конкурсної маси - майна, яке можна продати, щоб заплатити борги. На цій стадії є такі наслідки визнання громадянина-підприємця банкрутом:

  • боржник не може управляти своїм майном. Всі речі, що увійшли до складу ліквідаційної маси, вибувають з володіння і продаються на торгах. Стежить за продажем арбітражний керуючий. Не всі майно продається, до того ж продаж за заниженою ціною або порушення способу тягне притягнення до відповідальності вже самого арбітражного керуючого. Всі речі будуть реалізовані за ціною, близькою до ринкової, але без участі боржника;
  • будь-яка угода, укладена боржником на етапі конкурсного виробництва, визнається нікчемним. Боржник не зможе вивести майно, а спроби це зробити будуть припинятися;
  • права на акції або частки переходять до арбітражного керуючого, він ними розпоряджається. Таке майно виставляється на торги;
  • боржник втрачає контроль над банківськими картами і відкритими рахунками. Самостійно відкривати і закривати рахунки він не може, ця функція переходить до конкурсного керуючого;
  • якщо у боржника є дебіторська заборгованість, конкурсний керуючий займається її стягненням (він наділений повноваженнями звертатися до суду).

Самостійно відкривати і закривати рахунки він не може, ця функція переходить до конкурсного керуючого;   якщо у боржника є дебіторська заборгованість, конкурсний керуючий займається її стягненням (він наділений повноваженнями звертатися до суду)

Обмеження після закінчення суду

Судовий процес закінчується рішенням про списання всіх боргів, незалежно від того, чи були вони повністю погашені за рахунок реалізації знайденого майна. Це найважливіший плюс боржника в процедурі.

Є й інші наслідки процедури банкрутства:

  • не можна займати керівні посади протягом трьох років. Чи не вийде стати директором навіть власної компанії;
  • протягом п'яти років в наданні кредитів такого боржника буде відмовлено, оскільки йому ставиться обов'язок повідомляти банки про визнання його банкрутом. Не варто забувати і про кредитну історію: вона буде зіпсована. У будь-якому випадку найближчим часом кредит колишньому боржнику взяти не вдасться;
  • не можна знову звертатися до суду із заявою про визнання себе банкрутом . Якщо протягом 5 років після набрання рішенням чинності боржник знову набере боргів і не зможе по ним розплатитися, він буде їх виплачувати;
  • тимчасову заборону на виїзд з країни. Обмеження не носить обов'язкового характеру і застосовується на розсуд судді. Зазвичай воно має сенс на стадії розгляду виробництва. Після закінчення процесу не застосовується.

Які борги доведеться повертати в будь-якому випадку

Банкрутство не передбачає повного позбавлення від усіх боргів. Є деякі категорії, за якими все ж доведеться платити, навіть якщо громадянин буде визнаний неплатоспроможним:

  • аліменти дітям або іншим родичам, колишній дружині;
  • відшкодування шкоди, заподіяної іншій людині, його майну, життю або здоров'ю;
  • зарплата працівникам і інші платежі за трудовими договорами (актуально ІП);
  • моральна шкода;
  • поточний борг - витрати, що виникли під час проведення процедури.

аліменти дітям або іншим родичам, колишній дружині;   відшкодування шкоди, заподіяної іншій людині, його майну, життю або здоров'ю;   зарплата працівникам і інші платежі за трудовими договорами (актуально ІП);   моральна шкода;   поточний борг - витрати, що виникли під час проведення процедури

Наслідки для сім'ї

Родичі не мають відношення до фінансових справах боржника, але його банкрутство побічно впливає і на них. Найбільше постраждають подружжя. Якщо є спільне майно, в якому частка належить боржнику, то є ймовірність, що майно буде продано. Частина грошей, відповідну частці, віддадуть другому чоловікові, що залишилася піде на погашення боргів.

Можуть бути оскаржені і договори про відчуження майна, укладені чоловіком. Об'єкти купівлі-продажу повертають до складу ліквідаційної маси. До групи ризику входять не тільки угоди, вчинені другим чоловіком, але і іншими родичами.

Наслідки для родичів виражаються і в тому, що їхнє життя позбавляється комфорту, фінансового та особистого.

Таким чином, наслідки після банкрутства полягають в можливості продажу спільного майна подружжя: сім'я може втратити нерухомості (дачі, ділянки, другий квартири), другого автомобіля. Звичайно, буде виплачена компенсація, але вона не замінить втрачену річ.

перспективи

Судова практика у справах про банкрутство вже напрацьована. Не виключено, що сфера стане полем різних шахрайств, пов'язаних з відходом від сплати боргів.

Тим, хто роздумує про подібну аферу, слід пам'ятати, що діє адміністративна і навіть кримінальна відповідальність за неправомірні дії.

карається:

  • навмисність, коли банкрутство створюється штучно;
  • фіктивність - боржник приховує своє майно і хоче отримати відстрочку або списати частково борги;
  • неправомірність - приховування майна, виведення активів, підробка документів.

Наслідків після банкрутства фізичної особи багато: позбавлення майна, неприємності родичам, зіпсована кредитна історія, відсутність можливості отримання нової позики. Однак вони не порівнянні з можливістю позбутися від непомірних боргів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online