Термін позовної давності по кредиту і важливість поняття для позичальника

  1. Поняття терміну позовної давності
  2. Як розраховується позовної період
  3. У яких випадках можна перехитрити банк
  4. Як законно списати заборгованість

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кредит - поширена банківська послуга , Якою користуються дуже багато, однак негативною його стороною є необхідність повернення заборгованості. Нерідко ускладнення фінансової ситуації призводить до того, що фізична особа виявляється не в змозі повернути заборгованість. Відразу ж з'являються штрафи, пеня, і борг за короткий період виростає до величезних розмірів.
У такій ситуації варто або звертатися до суду, або договорювати з банком про пом'якшення умов , Але бувають випадки, коли позичальникові пощастило, і про нього забули. У подібній ситуації можна просто кредит не повертати, і закон буде на вашому боці.

Поняття терміну позовної давності

Стаття 12 Цивільного кодексу РФ визначає поняття терміну позовної давності Стаття 12 Цивільного кодексу РФ визначає поняття терміну позовної давності. Під ним розуміється термін, що відводять особам, права яких були порушені, на відшкодування збитку в судовому порядку. Іншими словами, термін позовної давності по кредиту - це той період, протягом якого банківська організація має право звернутися до суду з вимогою стягнути заборгованість з боржника. Якщо ж цей термін закінчився, то і прохання стає незаконним.
Для кредитних справ термін давності становить три роки, після чого борг анулюється, проте не варто радіти передчасно. Дане поняття має безліч підводних каменів.

Як розраховується позовної період

Всі кредитні договори мають певний термін дії, а дорівнює він того періоду, на який фізособа бере кредит (1 рік, 3 роки, 5 років і т.д.). Термін позовної давності відраховується від дня закінчення дії кредитного договору.
Крім того, протягом усього терміну банк не повинен контактувати з позичальником: відправляти йому повідомлення, сповіщення і т.д.
Зазвичай банківські компанії намагаються не затягувати справу, оскільки їм також відомо про період позовної давності. Якщо боржник не виходить на контакт і не збирається повертати борг, банки або продають заборгованість колекторам , Або звертаються до арбітражного суду з вимогою стягнути борг за рахунок продажу майна позичальника.
Термін стягнення боргу по кредиту не змінюється, якщо банк продав заборгованість колекторам.

У яких випадках можна перехитрити банк

Звичайно, кредитні організації ведуть ретельний облік боржників, регулярно перевіряючи бази, тому після першого ж прострочення боржника починають надзвонювати, нагадуючи про необхідність внести платіж Звичайно, кредитні організації ведуть ретельний облік боржників, регулярно перевіряючи бази, тому після першого ж прострочення боржника починають надзвонювати, нагадуючи про необхідність внести платіж. У подібній ситуації сподіватися на те, що банк забуде про борг, просто нерозумно.
В інтернеті можна зустріти поради , Які свідчать, що можна ховатися від банківської компанії: відключити телефон, не жити за місцем прописки і чекати, поки термін давності боргу по кредиту не закінчиться. Даний рада вкрай шкідливий, оскільки банк скористається своїм правом і звернеться в суд на боржника, а заборгованість буде складатися не тільки з основного боргу, а й з величезних штрафів і пені. Причому ніяких виправдань для позичальника не буде - він просто втратить все своє майно.
Іноді буває так, що банки все ж забувають про боржників. Наприклад, відбувся якийсь збій в базі або ж компанія купувала активи банку після банкрутства. Якщо ніхто вас не турбує з вимогою повернути кредит, то можна випробувати удачу. Коли термін позовної давності вийшов, можна забути про кредит, проте для надійності можна оформити «звільнення» за законом.

Як законно списати заборгованість

Якщо ж банки раптом схаменулися, що забули про борг і стали вимагати його повернення, необхідно подати в суд заяву про припинення провадження, представляючи всі необхідні докази того, що термін позовної давності за простроченими банківськими кредитами закінчився.
Іноді банки наймають колекторів, які чинять психологічний або навіть фізичний вплив на боржника, щоб той все ж заборгованість погасив. У подібних випадках варто звертатися в поліцію, прокуратуру і організацію, до якої працівники прикріплені.

Важливо! Закінчення строку позовної давності дозволяє законно не погашати заборгованість, проте кредитна історія при цьому буде іспорченf, що часто виключає можливість отримання кредиту в майбутньому.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online