Що таке номінальний рахунок і рахунок ескроу (зміни до Цивільного кодексу 2014 року)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Що таке номінальний рахунок і рахунок ескроу (зміни до Цивільного кодексу 2014 року)   Федеральний закон від 21 грудня 2013 р № 379-ФЗ доповнив Цивільний кодекс Російської Федерації двома новими договорами - номінального рахунку і рахунку ескроу
Що таке номінальний рахунок і рахунок ескроу (зміни до Цивільного кодексу 2014 року)

Федеральний закон від 21 грудня 2013 р № 379-ФЗ доповнив Цивільний кодекс Російської Федерації двома новими договорами - номінального рахунку і рахунку ескроу. Що це за конструкції, для чого вони потрібні, яке значення можуть мати для оподаткування?

Договори номінального рахунку і та рахунки ескроу є різновидом зобов'язань про банківський рахунок.

Номінальний рахунок може відкриватися власнику рахунку для здійснення операцій з грошовими коштами, права на які належать іншій особі - бенефіціару. Права на грошові кошти, що надходять на номінальний рахунок, в тому числі в результаті їх внесення власником рахунку, належать бенефіціару.

Соціальне значення договору номінального рахунку полягає в необхідності закріпити комерційну практику фінансових, торгових та інших операцій, при яких кошти зараховуються на банківські рахунки осіб, яким ці кошти в економічному сенсі не належать (наприклад, довірчий керуючий, брокер, сервісний агент по іпотечних цінних паперів, номінальний утримувач цінних паперів, нотаріус, агент, комісіонер, повірений і інші).

Для податкових відносин швидше за все значення матимуть такі обставини, як стягнення податків з власника номінального рахунку і бенефіціара. У разі несплати або неповної сплати податку у встановлений термін обов'язок по сплаті податку виповнюється в примусовому порядку шляхом звернення стягнення на грошові кошти на рахунках платника податків (податкового агента) - організації або індивідуального підприємця в банках і його електронні грошові кошти.

Статтею 860.5 нової редакції Цивільного кодексу РФ встановлено, що призупинення операцій за номінальною рахунку, арешт або списання грошових коштів, що знаходяться на номінальному рахунку, за зобов'язаннями власника рахунку, за винятком зобов'язань, передбачених статтями 850 і 851 Цивільного кодексу РФ, не допускається. Арешт або списання грошових коштів з номінального рахунку за зобов'язаннями бенефіціара допускається за рішенням суду, списання грошових коштів допускається також у випадках, передбачених законом або договором номінального рахунку. Однак дана норма вступає в протиріччя з положеннями Податкового кодексу РФ про стягнення податку. В силу п. 1 ст. 11 Податкового кодексу РФ норми Податкового кодексу мають пріоритет перед нормами неподаткових законів. Цивільний кодекс не є спеціальним податковим законом. Тому суперечність буде вирішуватися на користь Податкового кодексу. Отже, у інспекції відсутні перешкоди для стягнення заборгованості з податків і зборів з власника банківського рахунку, а у банку немає підстав відмовити у виконанні доручення про стягнення. Грошові кошти на номінальному рахунку належать бенефіціару. Таким чином, для повноцінного захисту бенефіціара необхідно змінити норми Податкового кодексу РФ про стягнення податків і зборів.

Є і позитивний момент. Незважаючи на те, що Цивільний кодекс передбачає можливість звернення стягнення на грошові кошти бенефіціара підлягає оподаткуванню на номінальному рахунку, з аналогічних причин це буде суперечити Податкового кодексу, який дозволяє проводити стягнення тільки з платника податків.

Договір банківського рахунка ескроу є зобов'язанням, за яким ескроу банк (ескроу-агент) відкриває спеціальний рахунок ескроу для обліку та блокування грошових коштів, отриманих ним від власника рахунку (депонента) з метою їх передачі іншій особі (бенефіціару) при виникненні підстав, передбачених договором між банком, депонентом і бенефіціаром (ст. 860.7 Цивільного кодексу РФ). Цей різновид договорів має давнє застосування в англо-американському праві. Ескроу-рахунки також іноді називають рахунками «умовного депонування», «заставного депозиту». Ескроу-рахунки застосовуються в різних галузях: при операціях з нерухомістю, в торгових угодах замість акредитива, при виплаті по судових справах; угоди при розділі майна у сімейних справах; при оптовому продажі бізнес-активів, ескроу забезпечують належну сплату податків і боргів. У США прийнято використовувати ескроу в разі іпотеки. Заставодавець (власник заставленого об'єкта) депонує грошову суму (в розмірі податку на майно і страхової премії, що відносяться до закладеного об'єкту). Якщо заставодавець не виконує свій обов'язок щодо сплати податку на майно і страхової премії, що відносяться до закладеного об'єкту, закладена сума передається заставодержателю.

Ескроу в тому вигляді, в якому він закріплений Федеральним законом від 21 грудня 2013 р № 379-ФЗ, до змішання, дуже схожий на акредитив. Автору не вдалося виявити істотних відмінностей між цими зобов'язаннями. В англо-американському праві умовне депонування (ескроу) використовуються за межами банківської практики, що і визначає відмінність від акредитива. По-перше, Коло ескроу-агентів не обмежений будь-якими спеціальними суб'єктами (банками, нотаріусами) і не передбачає будь-якого спеціального дозволу на діяльність ескроу-агентів. Таким чином, функції ескроу-агентів можуть виконувати будь-які особи (правоздатні і дієздатні). По-друге, регулювання ескроу в значній мірі диспозитивно. Підстави для передачі майна бенефіціару можуть бути визначені досить вільно. Такими підставами можуть бути - вчинення бенефіціаром або третьою особою передбачених договором дій; наступ встановленого договором строку або події. По-третє, задепонована можуть бути не тільки грошові кошти, а й будь-яке інше майно, а також майнові права. Так, використовується ескроу програмного вихідного коду в тих випадках, коли ліцензіар (правовласник програми і власник вихідного коду програми) передає виключне право на програму іншій особі, зберігаючи у себе вихідний код програми. Припустимо, правовласник збанкрутував або помер. У покупця виняткового права на програму вихідний код відсутній. Оновлення та модифікація програми в цьому випадку вкрай ускладнені (або затратні). При використанні ескроу, депонується вихідний код програми. У разі банкрутства, смерті автора програми, невиконання автором зобов'язань, вихідний код передається покупцеві виключного права на програму. Що дозволяє йому уникнути складнощів з модифікацією програми [1] . Примітно, що подібні умови ескроу були в проекті N 47538-6 Цивільного кодексу: пропонувалося доповнити його главою 47.1 «Умовне депонування (ескроу)». Однак в законі відображення знайшла тільки частина, присвячена договором банківського рахунку.

Використання банківського рахунку в передбачених Податковим кодексом РФ випадках покладає на банк і платника податків додаткові обов'язки. Відповідно до п. 2 ст. 23 Податкового кодексу РФ платники податків - організації та індивідуальні підприємці зобов'язані повідомляти в податковий орган відповідно за місцем знаходження організації, місцем проживання індивідуального підприємця про відкриття або про закриття рахунків (особових рахунків) - протягом семи днів з дня відкриття (закриття) таких счетов.В відповідно до п. 1 ст. 86 Податкового кодексу РФ банк зобов'язаний повідомити про відкриття або про закриття рахунку, про зміну реквізитів рахунку організації, індивідуального підприємця. З 1 липня 2014 року банк також повинен буде повідомити про відкриття або про закриття рахунку фізичної особи, яка не є індивідуальним підприємцем. Зазначені обов'язки в повній мірі повинні виконуватися банком щодо номінального рахунку і рахунку ескроу.

Однак поширення зазначених обов'язків на платника податків - організацію або індивідуального підприємця викликає сумнів. Безпосередньо платник податків номінальний рахунок або рахунок ескроу не відчиняє. Це робить власник номінального рахунку або ескроу-агент. Обидва особи не є платниками податків. Таким чином, покладання обов'язків за повідомленням про відкриття або закриття номінального рахунку або рахунку ескроу на власника номінального рахунку, ескроу-агента, так само як і на бенефіціара, не припустимо.


[1] Див. Способи використання ескроу в цивільному обороті // www.zakon.ru

Що це за конструкції, для чого вони потрібні, яке значення можуть мати для оподаткування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online