Таксисти: «Простіше закритися, ніж так працювати»

Фото з сайту blisch.by

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 червня в таксі зобов'язали ставити нові прилади контролю.

В автомобілях-таксі прийом готівки і (або) банківських платіжних карток із застосуванням касового обладнання повинен здійснюватися з встановленим засобом контролю податкових органів (СКНЗУ).

Ця вимога постанови Ради Міністрів Республіки Білорусь і Національного банку Республіки Білорусь № 924/16 (пункт 2.6). Аналогічним пристроєм вже обладнані всі касові апарати на АЗС Білорусі.

- Встановлене в касове обладнання СКНЗУ призначене для передачі через вбудований в пристрій GSM / GPRS модуль інформації про вжиті грошових коштах в систему контролю касового обладнання, - розповіла tut.by Ольга Тараканова, начальник управління електронних систем контролю реалізації товарів Міністерства з податків і зборів. - Вся інформація після видачі чека надходить в систему, і ці дані відразу доступні для контролю податківців. Ці ж дані доступні суб'єктам господарювання. Також через систему ми бачимо все пересування автомобіля. Податкові органи зацікавляться, якщо машина їздить, а чеки про прийнятих грошових коштах в систему не надходять.

У МНС таксистам не рекомендують відкладати на останній день установку СКНЗУ в таксометр, попередньо завантаживши в нього нове програмне забезпечення - вже 1 червня все повинно працювати.

Керівники служб таксі не раді нововведенню.

- Про те, що нові прилади будуть, нам повідомили в кінці минулого року. Але користі від цього нововведення я не бачу і не розумію, що це вирішить. Цей датчик передає дані з таксометра в податкову. Якщо хтось їздив з невключення таксометром, він і буде їздити, - пояснює свою позицію директор таксі «П'ятниця» Жанна Насута.

- Для нас це зайві витрати: щоб встановити це обладнання, треба перепрошити таксометр - це коштує 1 600 000 рублей. Сам датчик коштує 1 500 000 рублів. Крім того, треба платити за обладнання щомісячну плату. Якщо у кого-то одна машина, може це не так відчутно, а у нас виходить значна сума. Зараз запис на перепрошивку таксометрів на середину квітня. Якщо зробити це до 1 червня не встигнемо, автомобілі будуть простоювати.

- Ми працюємо як диспетчерська служба таксі і самі прилади не купуємо, але про новий засіб контролю податкових органів чули, - розповів директор служби «135» Олег Радкевич. - Знаю, що деякі перевізники вже встановлюють нові прилади. Сумно, тому що це - черговий девайс, який буде контролювати, що водій робить на лінії. З огляду на те, що конкуренти, які зараз приходять на ринок, всіма цими речами не обтяжені. У таксі, звичайно, є випадки невключення таксометра, з якими ми боремося. І податкова це знає. Крім того, інформацію про всіх перевезеннях ми і так надаємо контролюючим органам. Щоб поставити новий засіб контролю, треба витратити гроші і час. Водій, замість того, щоб їздити і заробляти, буде займатися установкою чергового приладу в машину. Якщо зараз запитати всіх таксистів, думаю, жоден цього нововведення не схвалить.

- Мені як перевізнику потрібно обладнати 10 машин СКНЗУ. До недавнього часу у мене було 26 машин, але довелося від такої кількості відмовитися. Я розлучаюся з водіями, щоб не витрачати кошти на придбання цих приладів. Це не просто б'є по кишені - лупить! - обурюється директор підприємства «Наше таксі» Дмитро Кунцевич. - Рік тому я купував таксометр, який коштує 400 доларів. Ці ж прилади коштують в Польщі 50 доларів, в Росії - 100 доларів. А зараз купи СКНЗУ, віддай гроші за модернізацію таксометра - на одну машину це буде коштувати майже 200 доларів. А ще щомісячна плата на кожне СКНЗУ - 75 000 рублів. У збиток собі працювати я просто не можу. Тому з 1 червня мені як перевізнику простіше закриватися, це я і сказав пару днів назад представникам податкової, які дзвонили і цікавилися, чому не приходжу за пристроями.

Нагадаємо, що тарифи на таксі в столиці не змінювалися вже кілька років - і навряд чи піднімуться і зараз, коли таксистів чекає чергове фінансове обтяження. Така ситуація з тарифами складається аж ніяк не через держрегулювання цін, тут його немає - піднімати ціни на перевезення бояться самі служби, розуміючи, що інакше клієнт проголосує рублем за конкурента, який ціни не піднімав. Тобто - нова вимога податківців навряд чи вдарить по гаманцю пасажирів, але стане ще однією фінансовою проблемою для перевізників.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online