"Наукові" будівлі Києва: де жили Патон і Отто Шмідт

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26 листопада 2010, 16:00 Переглядів: 26 листопада 2010, 16:00 Переглядів:   Володимирська, 54

Володимирська, 54. Раніше тут був жіночий пансіон пані Левашової.

В суботу у Національній академії наук день народження. 27 листопада самої наукової організації виповниться 92 роки. Заснували її ще в 1918 році, коли відбулися установчі збори вчених. Першим президентом і натхненником став відомий вчений Володимир Вернадський, чиїм ім'ям зараз названі бібліотека і проспект.

Сьогодні в складі НАНУ цілих 174 інституту в усіх напрямках знань, а на початку ХХ століття Академія налічувала всього 3 інституту по історико-філологічним, фізико-математичним і соціальних наук. Саме в стінах нашої НАНУ були винайдені штучна ядерна реакція, перша ЕОМ і особливо ефективна автоматичне зварювання для танків, яка врятувала життя не одного танкіста.

ЖІНОЧИЙ ПРЕЗИДІЯ

Серцем нинішньої науки можна сміливо вважати Президія Національної академії наук. У цьому триповерховому жовтому будинку №54 по вулиці Володимирській приймаються найважливіші для української науки рішення.

А раніше тут розміщувався не зовсім науковий жіночий пансіон пані Левашової. Вона була дружиною київського генерал-губернатора, тому ця будівля для Левашової побудував сам Беретті в ХIХ столітті. Спочатку будинок був двоповерховим, але для розширення до нього надбудували ще один поверх. У майбутньої обителі знань дівчат з бідних сімей навчали всім премудростям домашнього господарства і рукоділля, а після закінчення панянки автоматично переводилися в Фундуклеївської гімназії.

ГОСПІТАЛЬ І ЕОМ

Лебедєва, 25. Тут зібрали ЕОМ

Як би це не здавалося фантастикою, але дідуся сучасного комп'ютера - ЕОМ - зібрали саме в Києві. Зробив це відомий вчений-академік Сергій Лебедєв. Збирав своє обчислювальний диво він в двоповерховому будиночку на вулиці Лебедєва, 25. Зараз замість нього виросла висотка, а раніше тут був навіть військово-польовий госпіталь. Кажуть, під час випробувань температура в приміщенні піднімалася до 40 градусів.

ОБИТЕЛЬ Патона

Коцюбинського, 9. Тут жив Євген Патон

Головний мостобудівник столиці і батько нинішнього президента НАН Євген Патон в різні часи жив то в будинках на території Політехнічного інституту, то знімав житло для себе і своєї сім'ї на Великій Житомирській, Боггоутовськая. Але остаточно Євген Оскарович осів у відомчому будинку Академії наук на вулиці Коцюбинського, 9. Зараз тут звичайний житловий будинок, на якому висить меморіальна табличка. Там вчений жив з 1938 року і там же провів свої останні дні.

Ліпнина И ЛЮСТРИ

Володимирська, 55. Зараз будівля використовують для конференцій та урочистих подій академіки

Красиве блакитне будівля на розі вулиць Володимирської та Богдана Хмельницького - конференц-зал Академії наук. Побудували його в 1927 році за проектом архітектора Павла Альошина. Зараз його використовують для урочистих зборів, конференцій та банкетів самі академіки, але, щоб попрацювати на благо науки, і звичайні люди можуть замовити там собі будь-яке святкування або влаштувати конференцію. Всього там 9 найкрасивіших залів з ліпниною і кришталевими люстрами, найбільший з яких може вміщати 280 осіб.

ЕКСПЕДИЦІЯ В ДИТИНСТВО

І.Франка, 26. Тут пройшло дитинство Отто Шмідта

Дитинство відважного маленького Отто Шмідта, підкорювача Півночі і мандрівника, пройшло в Києві на нинішній вулиці Івана Франка, 26. У цьому маленькому двоповерховому будиночку, єдиному збереженому з тих часів, він жив разом з батьками, які з Білорусі вирішили переїхати в Київ . Фантазував про далекі подорожі на Північ 16-річний Отто по дорозі в свою гімназію на бульварі Шевченко , 18, неподалік від Володимирського собору, де нині один з офісів "Укртелекому".

ДІМ ПЕРШОГО ПРЕЗИДЕНТА

Тарасівська, 10. Тут жив Вернадський

Свого творіння Академія наук зобов'язана непривабливим стін будинку №10 на вулиці Тарасівській. Адже саме в цих стінах її перший президент Володимир Вернадський розмірковував над створенням НАН, коли приїхав до Києва в травні 1918 року з Петербурга. Зараз це звичайний чотириповерховий житловий будинок. Подейкують, Вернадський свого часу відмовився від українського громадянства з рук Скоропадського і взагалі був противником "українізації", вважаючи це насильством.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "" Наукові "будівлі Києва: де жили Патон і Отто Шмідт". інші влада дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Сначева Владислава

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online