Купівля квартири без ріелтора

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Djordje Radosevic / Fotolia   Самий, на перший погляд, простий і надійний спосіб не потрапити в халепу з документами, купуючи житло, - вибрати квартиру в новобудові Djordje Radosevic / Fotolia

Самий, на перший погляд, простий і надійний спосіб не потрапити в халепу з документами, купуючи житло, - вибрати квартиру в новобудові.

Але і тут є нюанси. Квартири в одній і тій же новобудові можуть продаватися безпосередньо від забудовника і через партнерські агентства нерухомості. В обох випадках покупець підписує не тільки ДДУ, а й договір на послуги з супроводу угоди. Це супровід включає і реєстрацію угоди, і оформлення права власності (для цього дольщику потрібно підписати довіреність). Вартість цих послуг може залежати від вартості квартири (наприклад, 1-2% від ціни), але частіше це фіксована сума близько 30-50 тисяч рублів.

Важливо заздалегідь дізнатися, скільки будуть коштувати ці послуги і що в них входять. Якщо грошей в обріз, це може вплинути на те, яку квартиру ви виберете. Справа в тому, що продавець часто заявляє, що оформлення документів є обов'язковою послугою і відмовитися від неї неможливо. Якщо ви хочете заощадити, наполягайте як мінімум на тому, що хочете самостійно оформити право власності на квартиру, - на це забудовник або агентство може погодитися. Реєстрацію ДДУ, швидше за все, доведеться оплачувати, так як продавець взагалі може відмовитися від угоди: якщо покупець не зареєструє ДДУ правильно чи вчасно, то Росреестр прийде з претензіями до забудовника.

«Послуга з реєстрації ДДУ практично завжди включена у вартість, це один з важливих етапів угоди, яка узгоджується із забудовником. На великих і добре продаються об'єктах торг по послугах найчастіше недоречний. У разі незгоди клієнта зі схемою угоди і оплатою послуг покупка може не відбутися », - пояснює голова ради директорів компанії« БЕСТ-Новострой »Ірина Доброхотова.

І у забудовника, і у агентства повинні бути правовстановлюючі документи на об'єкт. І це перше, що вам потрібно побачити, якщо ви думаєте купити квартиру в цій новобудові. У обов'язковий пакет входять документи про право забудовника на земельну ділянку, дозвіл на будівництво, проектна декларація по кожному корпусу. «Якщо на об'єкті вже зареєстрований перший ДДУ, його копію також можуть продемонструвати потенційному покупцеві», - додає Ірина Доброхотова.

Віртуальна реальність і покупка квартири

Документи при покупці квартири: побачити, підписати, отримати

В цілому дізнатися про репутацію компанії можна і у інших агентів, і на інтернет-форумах пайовиків і мешканців. Самостійна перевірка інформації в будь-якому випадку необхідна. Почніть з поточного стану справ забудовника і історії реалізованих проектів. Переконайтеся, що компанія є в реєстрі забудовників , Що документи на будівництво об'єкта в порядку. Повний список документів, які знадобляться для перевірки, ви знайдете в цій статті .

На вторинному ринку ситуація складніша.

Отже, ви знайшли ідеальну квартиру і готові приступити до оформлення документів.

Насамперед уважно вивчіть правовстановлюючі документи на квартиру, звірте дані в них з паспортами власників. Власників може бути кілька, і кожен з них повинен дати згоду на операцію. Всі власники повинні бути дієздатними (можна попросити взяти довідку в психдиспансері). Якщо в квартирі володіють часткою неповнолітні, то для угоди потрібна згода від місцевих органів опіки.

Мінімальний пакет документів для самої угоди невеликою:

  • копії паспортів всіх власників нерухомості;
  • свідоцтво про державну реєстрацію прав власності;
  • документ, що підтверджує право власності на квартиру ( договір купівлі-продажу , Приватизації, дарування, свідоцтво про вступ до спадкування або рішення суду);
  • згоду від органів опіки (якщо власниками квартири або частки є неповнолітні);
  • кадастровий і технічний паспорта на квартиру.

Всі документи повинні бути в справжньому вигляді (копії не підійдуть, навіть якщо вони нотаріально завірені).

Не забудьте попросити у продавця довідку про відсутність заборгованостей по оплаті комунальних послуг, так як заборгованість перейде на вас разом з правом власності. Має сенс запросити виписку з ЕГРН і упевнитися в тому, що на квартиру немає обтяжень, вона не є предметом спору, що не виставлена ​​на аукціон, чи не знаходиться в заставі.

Як вибрати квартиру на вторинному ринку?

Головні ознаки того, що продавець квартири - шахрай

Якщо власник перебуває у шлюбі, то для грамотно оформленої угоди потрібно нотаріальне оформлена згода чоловіка або дружини на продаж або рішення суду про поділ спільного майна.

У Росії не існує єдиного реєстру реєстрації шлюбів і розлучень. На практиці це означає, що якщо людина поміняв паспорт (наприклад, втратив попередній) і не поставив відмітку про те, що він перебуває у шлюбі або знаходиться в розлученні, то ви ніяк не зможете це перевірити. Навіть якщо запитати довідку за місцем реєстрації, в ній буде зазначено лише те, що людина не перебуває в шлюбі в цьому районі цього міста. Тому, якщо продавець не в шлюбі, потрібно додати до документів його нотаріально оформлена заява про це. У разі, якщо через якийсь час раптово з'явиться розгніваний чоловік або дружина, ви зможете апелювати до факту шахрайства.

Якщо ви збираєтеся придбати вторинне житло в іпотеку, то банк перевірить не тільки вас, але і квартиру, на покупку якої ви маєте намір взяти кредит. Квартира повинна бути ліквідною, банку важливо розуміти, у що він вкладається і чи зможе він отримати назад свої гроші, якщо кредитор виявиться несумлінним. Однак не варто спокушатися: правову сторону питання банки не перевіряють - їх цікавить тільки, що житло не аварійне і оцінений адекватно.

І ще один нюанс: якщо в виставленої на продаж квартирі прописані люди, то передавати гроші потрібно лише після того, як всі вони зроблять постійну реєстрацію за новою адресою. Як правило, в цьому випадку платіж проводиться через банківську комірку, в якій ви залишаєте гроші, і вони там блокуються до тих пір, поки не прийде підтвердження, що все виписані і квартира чиста.

НЕ пропустіть:

Як купити новобудову: 23 корисні статті

Які вторинні квартири не варто купувати? Юридичні аспекти

5 головних ризиків при купівлі квартири на вторинному ринку

20 статей про те, як купити вторинну квартиру

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як вибрати квартиру на вторинному ринку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online