Як отримати ІПН і де (через інтернет, в податковій) фізичній особі, ІП або іншій юридичній особі

  1. Отримання ІПН юридичною особою та ВП
  2. Отримання ІПН на дитину

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як отримати ІПН Як отримати ІПН? Це цілком актуальне питання, який колись давно хвилювало і мене. Індивідуальний податковий номер - це цифровий код, який присвоюється юридичним і фізичним особам, що діють на території РФ і знаходяться під юрисдикцією держави. З 1993 року ІПН вважається обов'язковим документом для працездатних громадян. Створена система ІПН для полегшення і раціоналізації системи податкового обліку, але на сьогоднішній день ідентифікаційні номери широко використовуються в економічній, соціальній і трудовій сферах життєдіяльності людини. Де і як отримати свідоцтво про присвоєння ІПН докладно розповідають компетентні податкові органи. Так, комплекс заходів для отримання номера платника податків можна умовно розбити на чотири категорії заходів:

  • привласнення ІПН фізичній особі;
  • реєстрація ІПН юридичної особи;
  • реєстрація ІПН індивідуального підприємця;
  • отримання свідоцтва про відповідну постановці на облік в контролюючих податкових органах РФ на дитину.

Будь-яке з вищеназваних свідоцтв виїдається раз на весь час фактичного існування особи-платника податків. Після смерті фізичної особи або скасування і ліквідації юридичної, індивідуальний податковий номер визнається недійсним і більш не використовується і не присвоюється повторно іншому суб'єкту.

ІПН фізичним особам присвоюється і видається про те свідоцтво податкової інспекції за місцем проживання. Оформлення свідоцтва відбувається після подачі заяви протягом 5 робочих днів. За бажанням громадян, на вісімнадцятій сторінці паспорта, разом з індивідуальним номером може бути вказаний відповідальний орган податкової служби, який оформив свідоцтво і дата отримання ІПН. Ніякі мита за отримання свідоцтва з податкової з громадян не знімаються.

Громадяни Росії можуть отримувати ідентифікаційний номер на добровільній основі, але, тим не менш, свідоцтво про постановку даного нас фізичної особи на облік в контролюючих податкових органах на території Росії часто є обов'язковим документом для більшості заходів, таких як оформлення на роботу, отримання пільг, кредитів , здійснення реєстрації ІП і т.д.

свідоцтво ІПН фізособи можуть отримати, використовуючи кілька шляхів комунікації з держорганами:

  • через Інтернет;
  • в податкову службу;
  • поштою.

В Інтернет-просторі існує кілька офіційних сервісів, які дають можливість відправити запит на отримання свідоцтва про прісвоеніііндівідуального податкового номера. Якщо ж фізособа не має інформації про те, привласнений йому індивідуальний податковий номер, то перевірити ці дані теж можна за допомогою Інтернет-систем і офіційних сайтів податкових відомчих організацій.

Трапляється так, що життєва ситуація вимагає отримання свідоцтва в найкоротші терміни, але його або ще не отримували, або воно втрачено. У Росії допустима подача документів на постановку на облік в податкових органон як особисто до компетентної установи за місцем прописки і з пред'явленням всіх документів (зазвичай це паспорт з пропискою в РФ і заяву, яке може бути заповнене на місці), так і за допомогою сучасних засобів зв'язку .

Використання поти і Інтернету обумовлено зайнятістю населення і ті години. Які відведені в податковій як прийомні, зазвичай збігаються і з робочим часом більшості підприємств. Тому документи можна надіслати рекомендованим листом з обов'язковим описом вкладень та повідомленням про доставку.

Обов'язковою вважається пакет, що складається з:

  1. заяви, бланк якого можна скачати на сайті податкової або отримати в довколишній інспекції (форма №2-2 Облік);
  2. копії паспорта з адресою прописки в РФ;
  3. при отриманні дубліката свідоцтва ІПН, в конверт необхідно вкласти квитанцію і чек про сплату держмита в розмірі 200 рублів (оригінали).

При цьому важливо пам'ятати, що все ксерокопії повинні бути завірені нотаріусом.

Подати заявку на ІПН можна і значно простіше, не виходячи навіть з дому або, наприклад, перебуваючи в офісі, на робочому місці. Для цього, в тому числі існує онлайн сервіс Федеральної Податкової Служби, де необхідно вкрай уважно заповнити вісім розділів. Основні з них: відомості про заявника, про місце проживання, про громадянство і що засвідчують документах, контактні дані. Інші можна заповнювати по мірі необхідності.

Після відправки електронної заявки до податкової, з а станом заяви можна стежити на сайті в режимі реального часу.

Якщо подавач заяви на видачу оригіналу або дубліката свідоцтва ІПН знаходиться в іншому місті, ніж місце реєстрації, то можна використовувати для комунікації з податковими органами вищеописані засоби поштового та Інтернет-зв'язку, або допустимо оформити нотаріально завірену довіреність на свого представника в місті реєстрації.

Отримання ІПН юридичною особою та ВП

Для того щоб отримати індивідуальний податковий номер ІП, необхідно звернутися в органи Федеральної Податкової Служби за місцем реєстрації фізособи, що оформляє ВП. Документи, які потрібно при цьому мати з собою, це, в першу чергу, паспорт і його копія, а також заяву (можна заповнити бланк на місці).

Оскільки законодавство диктує реєстрацію індивідуального підприємця в п'ятиденний термін, саме за цей період йому може бути присвоєно (якщо до цього не був) ІПН і видано про те свідоцтво. Якщо фізособа, що реєструє ІП раніше вже отримувала свідоцтво ІПН, то його просто необхідно прикласти до пакету документів, які подаються на реєстрацію індивідуального підприємництва.

Юридична особа, яким є будь-яка організація, яка зареєстрована і діє на території РФ відповідно до законодавства на підставі статуту, отримує ІПН в податковій інспекції за місцем реєстрації власне цієї юридичної особи. При цьому на відміну від двеннадцатісімвольного коду фізосіб, компанії мають номером, що співвідносяться з 10 цифр. Оскільки наявність податкового номера є основною умовою системи оподаткування підприємств, то отримання індивідуального номера - це обов'язкова умова для реєстрації організації. Без нього юридична особа, до слова кажучи, не може бути зареєстровано та оформлено.

Отримання ІПН на дитину

ІПН дитині не настільки необхідний як дорослому працездатному людині, але, тим не менш, його отримання може бути обов'язковою умовою для ряду соціальних або навіть побутових заходів. Так, наприклад, деякі дитячі сади, школи, туристичні оператори вимагають надати свідоцтво неповнолітнього. Але, варто звернути увагу, що вимагати неодмінного наявності цього документа не має права жоден орган.

Сьогодні податкова служба передбачила можливість повчання ІПН одним з батьків дитини в територіальному відділенні ФНС РФ за місцем прописки. Для цього батькам потрібно пред'явити паспорт та його копію, де буде вказана адреса прописки в РФ і перелік дітей, свідоцтво про народження дитини (оригінал і копію), реєстрацію дитини за мету проживання, заява (форма №2-2 Облік). При цьому, якщо заяву оформляється на двох і більше дітей одночасно, то кількість копій документів має бути пропорційно числу заявлених індивідуальних податкових номерів. Видається свідоцтво ІПН дитини протягом п'яти робочих днів, мито за держ. послуги не передбачена.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online