кисіль

  1. Історія виникнення
  2. Види киселів, калорійність і харчова цінність
  3. склад киселю
  4. Користь і шкода киселю
  5. Спосіб приготування
  6. Приготування в домашніх умовах
  7. Кисіль для схуднення
  8. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Варто тільки почути слово кисіль і перед очима одразу постає тягуче, солодке ягідне страву Варто тільки почути слово кисіль і перед очима одразу постає тягуче, солодке ягідне страву. Обов'язково тепле і ароматне. Це напій родом з дитинства. Але крім солодких фруктово-ягідних продуктів, існують ще й кислі зернові, які готуються з круп з додаванням олії або молока , І виступають як самостійну страву.

Історія виникнення

Киселі відносяться до дуже давнім російським страв. Їх історія налічує більше 1000 років. Люди в давнину заквашували (кислий) вівсяне молочко, щоб приготувати це смачне блюдо. Звідси і пішла назва напою. До речі сказати, тоді його практично не використовували в рідкому вигляді. Гарячим продукт вживали з конопляним маслом , А застиглий розрізали на шматочки і їли переважно з молоком або варенням. Приблизно в 17 столітті на Русі почали виникати так звані Кисельников, які виробляли цей напій у великих кількостях, а потім продавали його на вулицях і на базарах. Вони зазвичай селилися в одному районі, що отримав назву кисільні слобода. Від якого згодом відбулися найменування сучасних вулиць в Москві.

Такий кисіль, яким він нам відомий на сьогоднішній день, з'явився в Росії вже в XIX столітті. Якраз тоді в широкий ужиток увійшов дешевий картопляний крохмаль . Солодкі, фруктово-ягідні напої були прості у виготовленні і вимагали набагато менше часу на виробництво, ніж оригінальні. Тому поступово практично витіснили собою зернові.

Кислі зернові продукти міцно влаштувалися в російських казках і національному фольклорі. Всі звичайно ж пам'ятають знамениту молочну річку з медовими берегами. А інша історія про киселі, який врятував місто, згадується в стародавній літописі «Повість временних літ».

Традиційні зернові продукти вважалися обов'язковою стравою на поминках. А на весіллях, подаючи його гостям, натякали, що пора збиратися по домівках.

На сьогоднішній день кислі киселі готуються з борошна або з зернових пластівців, а плодово-ягідні - на основі крохмалю. Також існують і готові порошкоподібні або фасовані в брикети концентрати.

Види киселів, калорійність і харчова цінність

По складу входять в них інгредієнтів киселі діляться на зернові (вівсяний, ячмінний, житній, пшеничний, гороховий і інші), плодово-ягідні та молочні. Також їх можна зварити з уже готових ягідних сиропів або з сухого концентрату. Зазвичай молочні напої готуються на кукурудзяному крохмалі, плодово-ягідні - на картопляному. Вівсяний, пшеничний і житній киселі ставлять на опарі або заквасці.

калорійність киселю, як і його харчова цінність багато в чому залежать від продукту, з якого він виготовлений. З таблиць видно, що молочні напої набагато калорийнее, ніж інші. Так само в них переважає вміст білків і жирів , За рахунок входження в їх склад молока. Можна відзначити і те, що калорійність молочних продуктів може коливатися в залежності від молока, на якому його готують.

Таблиця № 1. Калорійність різних видів на 100 грам продукту Види киселів Калорії, кКал Ягідний 79,0 Порічковий 60,0 Журавлинний 53,0 Вишневий 51,0 Молочний 100,0 Сухий концентрат 357,0 Таблиця №2. Харчова цінність різних видів на 100 грам продукту Види киселів Білки Жири Вуглеводи Ягідний - - 20,0 Порічковий - - 15,0 Журавлинний - - 13,0 Вишневий - - 11,0 Молочний 2,8 3,2 15,0 Сухий концентрат - - 87,0

склад киселю

Важко визначити які корисні компоненти містяться в готовому сухому концентраті, а ось склад домашнього, свіжоприготованого напою можна приблизно уявити в такому вигляді: Важко визначити які корисні компоненти містяться в готовому сухому концентраті, а ось склад домашнього, свіжоприготованого напою можна приблизно уявити в такому вигляді:

  • лізин;
  • вітаміни (В1, В2, В5, РР);
  • холін;
  • калій;
  • лецитин;
  • метіонін.

Кисіль може переймати собі корисні речовини і вітаміни, що містяться в його інгредієнтах. Тому такий склад можна назвати умовним.

Користь і шкода киселю

Найбільш корисним з усіх продуктів вважається вівсяний. Всі цілющі якості, що містяться в вівсі, напій увібрав в себе. Його калорійність складає всього 100 ккал, тому рекомендується приймати такий напій для схуднення. Корисний він буде і людям з надмірною вагою. Вживання його сприяє підвищенню імунітету, стабілізує роботу шлунка і кишечника. Взагалі, будь-які киселі корисно впливають на шлунок і рекомендуються при гастритах, так як за рахунок своєї в'язкості, вони здатні обволікати стінки шлунка, тим самим пом'якшуючи болі. Кисіль чудове джерело енергії, а крохмаль входить до його складу покращує метаболізм. Якщо в напій входить чорниця , То його можна використовувати при розладах зору, а вишня допоможе вивести небезпечні для організму токсини.

Кисіль, особливо ягідний, має в своєму складі великий вміст крохмалю і вуглеводів , Тому надмірне його вживання може стати причиною збільшення маси тіла. Так що людям з надмірною вагою зловживати цим напоєм не рекомендується. Також він протипоказаний і хворіють на цукровий діабет. Але ця рекомендація поширюється тільки на солодкі напої. Вівсяний кисіль без цукру абсолютно нешкідливий і ніяких негативних наслідків за собою не спричинить. Ну і звичайно ж варто наголосити на тому, що продаються в супермаркетах готові напівфабрикати можуть викликати алергію, за рахунок барвників і консервантів, що входять до їх складу. По-справжньому корисний саме той продукт, який приготовлений вдома з якісних інгредієнтів.

Спосіб приготування

Плодово-ягідні киселі готуються на основі крохмалю з використанням різних ягід і фруктів Плодово-ягідні киселі готуються на основі крохмалю з використанням різних ягід і фруктів. Крохмаль зазвичай використовується картопляний, але останнім часом його часто замінюють пектином - натуральним загустителем, що містить малу кількість вуглеводів. Консистенція відвару безпосередньо залежить від кількості інгредієнтів, що входять до його складу. Наприклад, для напою середньої густини потрібно використовувати 2 столові ложки картопляного борошна на 1 літр сиропу. Щоб отримати більш густий кисіль, потрібно відповідно збільшити кількість борошна. Перед приготуванням її необхідно розвести в холодній воді, в співвідношенні півсклянки води на 2 ложки борошна. Додавати готовий крохмаль в компот або сироп необхідно потихеньку, тонкою цівкою, рівномірно помішуючи. Варити протягом декількох хвилин, не доводячи до кипіння. Густі киселі зазвичай подаються на стіл холодними, а напої середньої консистенції можна подавати теплими і навіть гарячими. Найкраще вживати їх з цукром, молоком, вершками і зі сметаною.

Приготування в домашніх умовах

Журавлинний кисіль дуже ефективний засіб при застуді та грипі, так як журавлина містить в своєму складі ацетилсаліцилову і аскорбінову кислоти.

Для приготування 200 мл продукту буде потрібно:

  • журавлина - 50 грам;
  • цукор - 3 столові ложки;
  • крохмаль - 2 чайні ложки;
  • вода - 1 стакан.

Ягоди промити, розчавити або протерти через сито. Сік перелити в окремий посуд і заховати в темне місце, а ягоди загорнути в марлю і знову віджати. Отриманий концентрат залити склянкою гарячої води і довести до кипіння. Після цього знову процідити через марлю. Додати цукор. Крохмаль розвести в ¼ склянки холодної води до повного розчинення. У киплячий ягідний відвар тонкою цівкою влити крохмаль, постійно помішуючи. Бажано не доводити кисіль до кипіння, інакше зверху нього може утворитися пінка. Отриманий напій остудити і влити в нього сік, який вийшов з розім'ятих ягід.

Кисіль для схуднення

Найбільш підходящим для схуднення вважається вівсяний кисіль Найбільш підходящим для схуднення вважається вівсяний кисіль. Його калорійність дуже легко запам'ятовується, так як вона становить 100 ккал на 100 грам продукту. Злаки сприяють активізації обмінних процесів, поліпшення травлення, нормалізують рівень цукру, виводять з організму небезпечні шлаки і токсини. Цей напій вважається абсолютно нешкідливим, тому багато дієтологів радять приймати його постійно.

Рекомендується вживати по склянці напою в добу, приблизно за 30 хвилин до їди. Пити його потрібно маленькими порціями протягом усього дня, або можна замінити один з прийомів їжі. Тривалість терапії повинна становити від 1 до 3 місяців. Для кращого ефекту варто повторювати цю процедуру раз на півроку.

Рецепт вівсяного киселю для схуднення:

Складові:

  • стакан вівса;
  • літр води.

Варити протягом 4 годин, якщо необхідно можна додати води. Після цього трохи остудити і збити отриманий відвар блендером. У суміш можна додати сухофрукти і мед. Термін придатності такого продукту - тиждень. Зберігати готовий напій потрібно в холодильнику і перед прийомом розбавляти з теплою водою.

висновки

Кисіль - споконвічно російський напій, який користується великою любов'ю, як на території Росії, так і в інших країнах. Зараз ми часто використовуємо його як десерт, або як солодкий напій, але в давнину він варився з круп і подавався як повноцінне, недороге і поживну страву. Домашній кисіль, приготований з якісних інгредієнтів дуже корисний при гастритах, сприяє прискоренню метаболізму, підвищує імунну систему організму. За рахунок того, що його склад багатий вуглеводами, може вважатися енергетичним напоєм. Підвищує працездатність і забезпечує бадьорість протягом всього дня. Цей напій може попереджати розвиток дисбактеріозу та інших захворювань. Здебільшого кисіль нешкідливий, проте не потрібно зловживати ним, особливо якщо є проблеми із зайвою вагою, або схильність до алергії. Діабетикам краще утриматися від вживання солодких ягідних киселів, а зупинити свій вибір на нешкідливому вівсяному напої. Корисніше і найбезпечніше вживати в їжу свіжоприготований відвар, що містить в собі добірні ягоди і фрукти. Готуйте кисіль самі і тоді зможете бути впевнені в тому, що п'єте якісний продукт, який не містить хімії і барвників.

Більше свіжої і актуальної інформації про здоров'я на нашому каналі в Telegram. підписуйтесь: https://t.me/foodandhealthru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online