Стягнення заборгованості за договором позики: є своя специфіка

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Договір позики є вид зобов'язальних відносин, при яких одна особа отримує від іншого у власність будь-яке майно, в тому числі грошові кошти, при цьому перше після закінчення обумовленого терміну повинно повернути останньому рівну кількість наданих речей або грошових коштів. Форма, взаємні зобов'язання сторін, порядок нарахування відсотків (при наявності), а також санкції за порушення сторонами узгоджених умов договору встановлені пунктом 1 глави 42 ЦК РФ. Варто звернути увагу, що в залежності від різних критеріїв займ може полягати як в усній, так і в письмовій формі. Різновидом письмової форми є видана позичальником розписка.

Позика може бути виданий під відсотки і бути безвідсотковим. За загальним правилом, позикодавець має право отримати відсотки за користування сумою позики в розмірі, визначеному умовами договору. А в разі якщо в договорі немає прямої вказівки на конкретний розмір відсотків або вказівки на його безвідсотковий, то позику вважається виданим під відсотки. Їх розмір визначається існуючої в місці проживання позикодавця (в місці знаходження юридичної особи) ставкою рефінансування на день сплати боргу або його частини.

При невиконанні позичальником своїх зобов'язань перед позикодавцем останній може звернутися до суду для стягнення заборгованості .

Якщо грошові кошти були видані під відсотки, то розмір стягується боргу буде складатися з трьох компонентів: безпосередньо суми позики (основний борг - гроші, позичені відповідачу), відсотків за користування позикою, а також відсотків за прострочення повернення грошових коштів, якщо термін договору закінчився, а відповідачем борг не повернуто.

Сума позики (основний борг) є фактично позичені відповідачу грошові кошти.

Відсотки за користування сумою позики розраховуються в залежності від умов договору або визначаються ставкою рефінансування за період з моменту укладення договору і до моменту його фактичного виконання. При цьому нарахування відсотків не обмежується терміном позики, тобто їх нарахування триває і після настання передбаченої договором дати виконання зобов'язань, якщо борг не був повернений в строк.

Також слід враховувати, що за правилами ст. 319 ГК РФ у разі виплати відповідачем частини боргу спочатку погашаються витрати кредитора-позивача одержання виконання (платежі, які кредитор зобов'язаний здійснити в зв'язку з примусовою реалізацією своєї вимоги до боржника, наприклад витрати на оплату державного мита, представницькі витрати), потім зараховуються відсотки по договором позики, потім - основний борг і відсотки по ст. 395 ГК РФ. Така черговість повинна дотримуватися, якщо сторони не домовилися про інший порядок погашення заборгованості (ПП ВС РФ від 22.11.2016 N 54 "Про деякі питання застосування загальних положень Цивільного кодексу Російської Федерації про зобов'язання і їх виконанні"). Відповідно, якщо боржник вніс частину коштів ще до моменту звернення позивача до суду, то в першу чергу списуються відсотки по позиці, так як витрат у позивача на той момент ще не виникло.

Відсотки за користування чужими грошовими коштами (ст.395, 811 ЦК РФ) представляють собою міру цивільно-правової відповідальності і за своєю природою відмінні від відсотків по ст. 809. В зв'язку з цим одночасне стягнення зазначених відсотків не порушує закон, так як вони виникли з різних підстав, передбачених ГК РФ. Відсотки підлягають стягненню в тому випадку, коли позичальник не повернув борг у встановлений термін; розраховуються на суму позики за період з дня закінчення строку договору до моменту повернення грошових коштів. При цьому нараховуються на суму позики (основний борг) без урахування нарахованих на день повернення відсотків за користування позиковими коштами, якщо сторони не домовилися про інше.

Дискусійним є питання про визначення моменту, яким припиняється нарахування відсотків за договором позики та за користування чужими грошовими коштами. Згідно з положеннями ст. 395, 809 ЦК відсотки стягуються за день фактичної сплати суми позики кредитору. Цей момент може бути визначений позивачем як датою подання позовної заяви до суду, так і виходити за рамки дати прийняття рішення по справі. У цьому випадку одночасно з встановленням розміру підлягають стягненню відсотків суд при наявності вимоги позивача в резолютивній частині рішення вказує на стягнення відсотків до моменту фактичного виконання зобов'язання (відкриті відсотки). При цьому день фактичного виконання зобов'язання включається в період розрахунку відсотків.

Розрахунок відсотків, що нараховуються після винесення рішення, здійснюється в процесі його виконання судовим приставом-виконавцем або іншими уповноваженими органами. Можливість стягнення відкритих відсотків, що нараховуються за користування сумою позики до дня повернення позикових коштів, знайшла своє закріплення в судовій практиці.

Наприклад, див. Постанови АС МО у справі № А40-254033 / 2016 від 27.11.2017 р, 15 ААС у справі №А32-29303 / 2016 від 12.05.2017 р, 15 ААС у справі №А32-7169 / 2016 від 28.12.2016 р


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online