Соціальні відрахування у 2017 році

  1. Соціальний відрахування на навчання у 2017 році
  2. Соціальний відрахування на лікування в 2017 році
  3. Необхідні документи для отримання соціальних відрахувань у 2017 році
  4. Як отримати соціальний відрахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Один їх питань, яке турбує платників податків: чи збільшать порогове значення по соціальним відрахуванням в 2017 році

Один їх питань, яке турбує платників податків: чи збільшать порогове значення по соціальним відрахуванням в 2017 році? На жаль, відповідь на нього поки негативний, так як Державна Дума відхилила законопроект № 1106041-6. Максимальний розмір соціальних податкових відрахувань у 2017 році залишається без змін. Це означає, що гранична величина соціальних відрахувань залишається колишньою - 120 000 рублів, а на навчання дітей - 50 000 рублів.


Наступний не менш важливий момент: як буде проходити процес отримання соціального відрахування в цьому році. Як відомо, вже в минулому році у платників податків з'явилася можливість отримувати відрахування за лікування і навчання не тільки через ФНС, але і через роботодавця. Це значно спрощує процедуру отримання відшкодування, так як не вимагає збору і заповнення великої кількості документів.

Розглянемо докладніше, як буде проходити отримання відрахувань на лікування та навчання в 2017 році, і які документи для цього будуть потрібні.

Соціальний відрахування на навчання у 2017 році

Соціальні відрахування у 2017 році також, як і раніше, включають в себе відшкодування грошових коштів, витрачених на благодійність, навчання, лікування, пенсійні внески. Особливою актуальністю зазвичай користується тема отримання вирахування за навчання.

Соціальний відрахування на навчання - це податкова пільга, яка дозволяє повернути гроші, витрачені в сфері освітніх послуг.

Хто має право отримувати відрахування:

  • будь-який платник прибуткового податку, який оплатив власні освітні послуги в установі, що має для цього спеціальну ліцензію;
  • кожен громадянин, який сплачує ПДФО і який вніс гроші за навчання дітей до 24 років; підопічних до 18 років; братів і сестер до 24 років.

Соціальний відрахування на навчання можна отримати, якщо громадянин вніс гроші за навчання в будь-якому з нижчезазначених закладів:

  • ВНЗ (можна державному, можна і в комерційному);
  • дитячому садку або школі;
  • коледжі або училище;
  • автошколі, музичної / художній школі;
  • будь-якому закладі, яке справляє освітні послуги і має ліцензію.

Сума соціального відрахування на навчання визначається розміром витрат на освітні послуги (в межах суми сплаченого Вами прибуткового податку за рік), але не може перевищувати:

  • 120 000 рублів - при отриманні грошей за власне навчання, навчання братів, сестер.
  • 50 000 рублів - якщо Ви оформляєте відрахування на навчання Ваших дітей або прийомних. Сума вказана для однієї дитини, отже, якщо у Вас двоє дітей, то вона подвоюється.

Наведемо приклади розрахунку соціального відрахування на навчання дітей у 2017 році.

Приклад 1. У громадянина Семененко І.І. двоє дітей: Саша і Максим. Саші в січні 2016 року виповнилося 24 роки, а в травні цього ж року Семененко оплатив навчання обох дітей в розмірі 100 000 рублів, тобто 50 000 рублів на кожну дитину. Сума ПДФО за рік склала 60 000 рублів. Порахуємо розмір податкового вирахування за двох дітей.

Так як за законом на момент оплати дитині повинно бути не більше 24 років, то відрахування громадянин Семененко може отримати тільки за одного з синів: 50 000 * 13% = 6500 рублів.

Приклад 2. У лютому 2016 року Радченко Т.М. проходила курси підвищення кваліфікації, сума оплати за них склала 25 000 рублів. Також в квітні цього року вона внесла гроші за навчання сина Ярослава (23 роки) в розмірі 50 000 рублів. У листопаді 2015 роки син громадянки Радченко одружився. Розберемося, чи має право Радченко Т.М. на відрахування і за своє навчання, і за навчання сина. Сума річного податку на доходи фізичних осіб склала 80 000 рублей.

Згідно із законом право на відрахування за навчання дітей пропадає в наступних ситуаціях:

  • при досягненні 24 років;
  • якщо навчання завершено;
  • якщо дитина перевівся на заочну форму навчання.

Вступ до шлюбу не є причиною відміни права на відрахування. Отже, Радченко Т.М. отримає суму відшкодування і за свої курси, і за навчання сина:

  • 25000 * 13% = 3250 рублів
  • 50000 * 13% = 6500 рублів

разом: 6500 + 3250 = 9750 рублів.

Соціальний відрахування на лікування в 2017 році

Наступним не менш популярним видом соціального відрахування є відшкодування коштів за лікування. Соціальний відрахування на лікування надається працюючим громадянам з метою повернути частину витрат на медичні послуги і ліки.

Хто може стати одержувачем вирахування:

  • платник ПДФО, який витратив кошти на своє лікування або медикаменти;
  • людина, яка регулярно платить прибутковий податок і при цьому поніс витрати на лікування або медикаменти своїх близьких: чоловіка / дружини, дітей, батьків.

Відрахування на лікування можна отримати, якщо Ви понесли витрати в будь-якому медичному закладі: неважливо в державній установі або в платній клініці. Головне, щоб ця організація мала ліцензію на здійснення медичної діяльності.

Перелік тих послуг, за які можна одержати відрахування на лікування, також як і перелік лікарських засобів, затверджений на законодавчому рівні. Якщо Ви користувалися послугами і медикаментами, яких немає в цьому списку, - відрахування отримати не вдасться.

Що стосується розміру соціального податкового вирахування в 2017 році - він залишився тим самим. За звичайних видах лікування вийде повернути не більше 15600 рублів на рік (120000 * 13%). На відміну від вирахування за навчання, тут немає окремої суми, що обмежує відрахування на дітей. Це означає, що ліміт за оплату медичних послуг Вашого чада, точно такий же, як і за Ваше лікування. Це правило стосується і всіх інших родичів, за яких можна повернути гроші за лікування.

існує також дороге лікування , Розмір відрахування по якому не обмежений законом. Тобто, навіть якщо Ви витратите більше 120 000 рублів на оплату медичних послуг, податкова Вам відшкодує витрати в повному обсязі.

Наведемо приклади розрахунку соціального відрахування на лікування: звичайне і дороге.

Приклад 1. У 2016 році Філіппов О.М. лікував зуби. Йому зробили імплантацію зубних протезів на суму 200 000 рублів. Громадянин Філіппов трудиться менеджером і отримує 480 000 рублів на рік, відповідно сума ПДФО 62 400 рублів. Зробимо розрахунок суми відрахування за лікування зубів громадянина Філіппова.

Так як імплантація зубних протезів відноситься до дорогим видом лікування, відрахування Філіппов може без обмеження суми витрат: 200 000 * 13% = 26 000 рублів. Отримуємо суму вирахування, яка не перевищує суми ПДФО, сплаченого за рік. Отже, громадянин Філіппов О.М. отримає всю суму 26 000 рублів в повному обсязі.

Приклад 2. У травні 2016 року Свердлова Д.А. проходила платне обстеження в приватній клініці. Вона за нього заплатила 25 000 рублів. При отриманні довідки про надання медичних послуг, вона звернула увагу, що там стоїть код послуги - 1. Порахуємо, на яку суму повернення Свердлова Д.А. може претендувати, враховуючи, що сума сплаченого ПДФО за 2016 рік - 15 600 рублів.

Якщо в довідці на надання медичних послуг поставили код 1, значить, лікування було недорогих і на нього діє обмеження по сумі витрат. Але в нашій ситуації сума менше ліміту, тому можемо визначити суму вирахування: 25 000 * 13% = 3 250 рублів.

Необхідні документи для отримання соціальних відрахувань у 2017 році

Соціальні відрахування з ПДФО у 2017 році можна отримувати двома способами:

  • через ФНС;
  • через роботодавця.

Кожен із способів включає в себе певну послідовність дій. Розглянемо докладніше перший варіант отримання соціального податкового вирахування в 2017 році - шляхом звернення до податкового органу. Перш за все, Вам необхідно зібрати комплект документів, вони можуть відрізнятися, в залежності від того, який саме соціальний відрахування Ви хочете отримати.

Загальні документи для вирахування на лікування та навчання:

Крім цих документів, при оформленні податкового вирахування на навчання подаються копії:

  • договору про надання послуг;
  • ліцензії (якщо в договорі не зазначено її реквізити);
  • документів про оплату: чеків, касових ордерів і т.д.

Якщо планується відрахування на лікування, поряд із загальними документами будуть потрібні наступні:

  • договір про надання медичних послуг (копія);
  • довідка з оплати (оригінал);
  • ліцензія (копія).

При отриманні вирахування за медикаменти в податкову інспекцію направляється оригінал рецепта за затвердженою формою та копії документів, що підтверджують платіж.

Документи при отриманні соціального відрахування за родичів (надаються копії):

  • свідоцтво про народження дитини - якщо відрахування був за дітей;
  • свідоцтво про шлюб - якщо відшкодування провадиться за чоловіка;
  • свідоцтво про народження брата або сестри - якщо відрахування покладається за кого-то з них;
  • Ваше свідоцтво про народження - якщо податкове вирахування оформляється за батьків.

Крім того, для надання соціального відрахування на навчання дитини або сестри / брата, Вам необхідно буде взяти довідку, в якій буде міститися інформація про форму навчання.

Як отримати соціальний відрахування

Вище ми описали спосіб отримання соціального податкового вирахування через податкову службу. Однак не всім підходить даний метод - хтось не любить очікування в довгих чергах, хтось не хоче чекати закінчення календарного року, а бажає одержати відрахування прямо зараз. Саме для таких громадян підійде другий варіант отримання відшкодування: вони можуть оформити соціальний відрахування через роботодавця .

Цей спосіб хороший тим, що Вам не доведеться заповнювати декларацію 3-ПДФО і чекати коли закінчиться рік. Необхідно всього лише написати в податковій інспекції заяву, яке дозволить Вам отримати повідомлення, що підтверджує право на відрахування. З цим повідомленням Ви йдете на роботу і тепер уже там пишете заяву на отримання соціального відрахування у роботодавця.

Після цього з Вас просто перестануть утримувати ПДФО, тобто Ваші щомісячні доходи зростуть. Роботодавець відновить нарахування податку, як тільки Ви вичерпаєте свій відрахування. Якщо ж закінчився, а Ви не встигли повністю отримати всю суму відшкодування у роботодавця, то Ви маєте право в новому році звернутися в податкову і повернути не одержані частина коштів за рахунок податкових відрахувань, які були утримані до моменту подачі повідомлення роботодавцю.

Шановні користувачі, в коментарях до статей відповіді будуть публікуватися тільки з питань, що належать до тексту самої статті. Якщо ви хочете отримати відповідь на питання по вашій конкретній ситуації або вам потрібна допомога в розрахунку податку, звертайтеся, будь ласка, на консультацію .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online