Договір купівлі продажу квартири між фізичними особами: зразок 2018

  1. Обов'язкові пункти для заповнення
  2. Попередній договір купівлі-продажу квартири
  3. Договір купівлі продажу квартири в іпотеку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Придбання житла - питання серйозне, він вимагає проведення попередньої підготовки і уважного заповнення договору угоди. Вартість квартир досить висока і така покупка не повинна відбуватися необдумано. Втім, не менш важливо поставитися до складання договору і з боку продавця, щоб не бути обдуреним.

Знайти бланк договору не складе труднощів, заповнити його своїми реквізитами та підписати. Але слід врахувати і ряд нюансів угоди, які краще закріпити в пунктах цього документа.

Попередньо слід перевірити документи власника квартири, щоб упевнитися в їх справжності. Потім запросити ряд довідок, що стосуються юридичної чистоти житлового приміщення, щоб виключити придбання разом з ним ще обтяжень , Боргів і зобов'язань. Якщо такі присутні і ціна настільки цікава, що продавець на них згоден, то всі ці моменти повинні знайти відображення в договорі. Вказівка ​​всіх істотних умов є певною гарантією того, що сторони домовилися і не матимуть взаємних претензій.

Вказівка ​​всіх істотних умов є певною гарантією того, що сторони домовилися і не матимуть взаємних претензій

Обов'язкові пункти для заповнення

Типовий договір угоди з купівлі-продажу квартири обов'язково повинен містити такі реквізити:

1. Місце підписання і дату прописом.

2. Реквізити сторін угоди із зазначенням паспортних даних фізичних осіб або найменування юридичної особи.

3. Найменування, адреса і короткі характеристики предмета договору. Житловий кодекс вимагає докладного опису предмета договору, інакше документ можна визнати недійсним. Крім найменування об'єкта, його повної поштової адреси, вказується:

  • площа квартири, як загальна, так і житлова;
  • кількість кімнат;
  • на якому поверсі знаходиться;
  • кадастровий номер;
  • в разі покупки частки, вона обов'язково вказується.

Предметом договору не може бути квартира або частка під арештом, а також знаходиться в будинку, визнаному аварійним, старим або підлягає знесенню. Заставна житлоплощу може продаватися тільки з письмової згоди заставодержателя, з урахуванням того, що договір не забороняє укладати угоди.

4. Реквізити правовстановлюючих документів, на підставі яких нерухомість належить продавцю.

5. Вартість квартири цифрами і прописом, а також порядок розрахунків між сторонами. Якщо сторони домовилися про розстрочення, то обов'язково потрібно вказати, в якому порядку буде здійснюватися оплата (дати і суми). Спосіб передачі грошей також обмовляється сторонами і прописується в договорі.

Важливо! Найчастіше учасники угоди домовляються про те, що вкажуть ціну нижче, що може вплинути на оподаткування. Але це небезпечно для покупця. Якщо в силу обставин договір анулюється, то довести, що виплачена сума більше, ніж вказана в ньому, буде неможливо. Навіть при наявності розписки з повною сумою. Тобто повернути він зможе тільки ту, що заявлена ​​в договорі угоди.

6. Права та обов'язки кожної сторони. Тут потрібно вказати всі моменти, коли угода може бути визнана недійсною, наприклад, якщо виявиться, що продавець чи покупець недієздатні. Угода може бути скасована, якщо одна зі сторін доведе, що на момент її здійснення перебували в неадекватному стані або діяли з примусу.

  • Якщо є особи, право проживання яких залишається за квартирою, то за нормами Житлового кодексу вони вказуються в договорі обов'язково.
  • Нерідко квартира продається вже з якимось майном, наприклад, вбудованими меблями, технікою. Тоді слід документально закріпити його перелік і відповідальність в разі псування до моменту передачі покупцеві.
  • Тут же уточнюється дата звільнення житла і передачі ключів.

7. Підписи. Якщо хоча б один з учасників угоди юридична особа, яка має печатку, то її відбиток обов'язковий.

Крім основних пунктів, всі істотні для сторін моменти, що не суперечать законодавству, можуть також зробити застереження в договорі. Після підписання документ вступає в силу і передається на реєстрацію.

Складається договір купівлі-продажу в письмовій формі і його запевнення у нотаріуса не є обов'язковим. Але деякі вважають, що його підпис гарантує чистоту угоди, тому несуть витрати за завірення. Виняток - обов'язково нотаріально засвідчуються угоди з пайовою участю та при продажу квартири від неповнолітнього власника.

Особливу увагу потрібно звертати на момент, де в якості власника виступає неповнолітня особа. Тут обов'язкове повинно бути довідка з органів опіки та піклування, де вказано, що на ім'я дитини купується інше житло, не гірше продається.

Договір купівлі-продажу квартири: Бланк - завантажити зразок - завантажити

Попередній договір купівлі-продажу квартири

Не завжди у обох сторін угоди обставини дозволяють швидко зробити дії з купівлі-продажу квартири. Цьому можуть бути тимчасові перешкоди, пов'язані, наприклад, з отриманням кредиту або іпотеки. Але сторони досягли угоди і хочуть підстрахуватися. В цьому випадку допоможе укладання попереднього договору, де вказується дата укладення основного.

Попередній договір купівлі-продажу не менш серйозний документ, ніж основний, хоча він не реєструється в державних органах. У разі знаходження більш цікавого варіанту в період очікування, розірвати його не вийде. Інакше друга сторона має право звернутися до суду для примусового виконання домовленостей.

У попередньому договорі присутні ті ж реквізити, що і в основному. Але додатково встановлюється дата укладення основного документа по угоді. Цей пункт є предметом договору, з приводу якого продавець і покупець доходять згоди. Тобто до цього моменту всі обставини, що перешкоджають здійсненню угоди, повинні вирішитися. Дата прописується цифрами і прописом, виключаючи можливі трактування.

Бланк попереднього договору купівлі-продажу квартири 2018 - завантажити

Законодавством встановлено, що термін за попереднім договором не повинен перевищувати 1 календарного року. Якщо термін минув, а основний договір з будь-якої причини не підписаний, друга сторона має право звернутися до суду.

Гарантією здійснення покупки або продажу квартирою виступає завдаток або аванс, який обов'язково вказується в попередньому договорі. Розмір його визначається самостійно продавцем і покупцем, але не перевищує 10% від суми угоди - вартості квартири.

Слід розуміти різницю між авансом і завдатком. Аванс в разі відмови від угоди будь-якої сторін повністю повертається покупцю. З завдатком складніше:

  • відмова покупця тягне за собою повну втрату завдатку;
  • відмова продавця служить підставою для повернення завдатку покупцеві в подвійному розмірі.

При передачі завдатку або авансу складається розписка від руки. При цьому, якщо власників квартири кілька, то розписки пишуть все в тій сумі, яка становить частину, пропорційну частку у власності. Отримання попередньої суми одним з господарів не допустимо.

Порядок остаточного розрахунку за квартиру за мінусом внесеного завдатку або авансу також вказується в попередньому договорі.

Договір купівлі продажу квартири в іпотеку

Іпотечний договір укладається між банком і позичальників, де в якості застава виступає їм квартира. На час, поки покупцеві потрібно оформити отримання іпотечних коштів, між сторонами угоди купівлі-продажу квартири складається попередній договір.

У договорі, де частина коштів надходить від банку, має бути обов'язково прописано, яким чином вона буде перерахована банком на рахунок продавця. Для покупця ж іпотечну позику означає, що квартира буде знаходитися в заставі у банку до моменту його повного погашення та відсотків.

За купленої в іпотеку квартирі частина коштів надходить продавця відразу, про що складається розписка, де сума прописується цифрами і прописом. Інша частина перекладається на рахунок продавця тільки після державної реєстрації переходу права до покупця.

Відео: Що має бути зазначено в договорі купівлі-продажу

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online