Яким чином отримати податкове вирахування на нерухомість?

  1. Підстави для отримання податкового вирахування на житло
  2. Обсяг податкового вирахування
  3. Приклади податкового вирахування
  4. Документи, які потрібно надати для отримання податкового вирахування
  5. Податкові відрахування - невже тільки один раз в житті?
  6. Терміни подачі документів на податкове вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавством Росії передбачено повернення частини грошей, сплачених в якості прибуткового податку при придбанні нерухомості.

Законодавством Росії передбачено повернення частини грошей, сплачених в якості прибуткового податку при придбанні нерухомості

Податкові відрахування покликаний допомогти громадянам країни купити нове житло, або поліпшити наявні житлові умови. Це дозволить повернути частину коштів і спрямувати їх, наприклад, на ремонт придбаного житла, або на обробку квартири в новобудові . Детально поняття податкового вирахування описано в Податковому Кодексі РФ, в статті 220. Для отримання вирахування громадянину необхідно працювати на офіційній основі і сплачувати до бюджету податок зі своїх доходів, а також купити квартиру, кімнату в квартирі, будинок або ділянку землі. Будь-який громадянин РФ може повернути назад сплачений раніше податок з доходів в обсязі 13% від вартості квартири, будинки, ділянки землі, а також тринадцять відсотків від іпотечних виплат.

Підстави для отримання податкового вирахування на житло

Майновий податкове вирахування дозволяє повернути частину витрат на:

  • покупку і зведення житла, будь то квартира або приватне домоволодіння, кімната в квартирі або частка в нерухоме майно;
  • покупку ділянки землі з уже побудованим будинком (дачею) або покупку ділянки для будівництва будинку (дачі);
  • витрати за відсотками на іпотеку (цільові кредити на будівництво чи купівлю житла);
  • витрати на ремонт або обробку квартири, яка була куплена без обробки безпосередньо у забудовника;

Податковий відрахування не покладено при придбанні нерухомості (квартири, будинки, ділянки землі) у взаємозалежних осіб і родичів різного ступеня споріднення - чоловіка / дружини, батьків / дітей, сестер / братів, начальника на роботі і подібних осіб.

Обсяг податкового вирахування

Розмір відрахування, який громадянин може повернути назад, залежить від двох критеріїв - витратами на покупку квартири (будинку, ділянки) і сплаченим податком.

Загальна сума коштів, які можливо повернути, не перевищує тринадцять% від вартості квартири (будинку, ділянки землі). Але варто знати, що максимальна сума для надання вирахування не повинна вище планки в два мільйони рублів. Таким чином, при максимальній сумі на відрахування повернути можна двісті шістдесят тисяч рублів (2 000 000 руб. Х 13% = 260 000 руб.)

Житло, куплене до 2008 року, має іншу граничну суму на податкове вирахування - 1 000 000 рублів.

Щорічно громадянин може повернути суму не більшу, ніж сплатив до бюджету податку з своїх доходів (тринадцять відсотків від зарплати). Повертати податок можна багато років, до тих пір, поки не вдасться повернути всю суму в повному обсязі.

При придбанні об'єкта нерухомості в іпотеку до початку 2014 року, прибутковий податок з витрат по сплаті відсотків на іпотеку повертається громадянину цілком. При покупці нерухомості в іпотеку після першого січня 2014 року, податкові відрахування по іпотечних% дається з суми не більше трьох мільйонів рублів. Це означає, що повернути з відсотків по іпотеці громадянин може 390 000 рублів максимум (3 000 000 руб. Х 13% = 390 000 руб). При придбанні дорогої нерухомості може скластися така ситуація, при якій сума, яка повертається за відсотками по іпотеці більше, ніж повернення при покупці житлового приміщення.

Приклади податкового вирахування

У червні 2014 року Петрова І.В купила квартиру за 2 мільйони п'ятсот тисяч рублів. За цей же рік Петрова заробила п'ятсот тисяч рублів, з яких заплатила прибутковий податок у розмірі 65 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Максимально можлива сума, яку Петрова зможе повернути в 2014 році, складе 65 тисяч рублів. Всього сума повернення буде дорівнювати 260 000 рублів (2 000 000 руб. Х 13% = 260 00 руб.). 260 000 - 65 000 = 195 000 руб. Решта 195 000 Петрова І.В. зможе отримати в наступні за 2014 роки.

У серпні 2012 року Васильченко О.Ю. купила квартиру за один мільйон рублів. У наступному році Васильченко вирішила скористатися податковим вирахуванням. Всього повернути у Васильченко вийде 130 тисяч рублів (1 000 000 х 13% = 130 000 руб.). Васильченко О.Ю. в 2012, 2013 м 2014 роках заробляла по 400 тисяч рублів щороку і платила по 52 тисячі рублів прибуткового податку. Виходячи з цього, вона зможе повернути за 2012 рік - 52 000 рублів, за 2013 рік - 52 000 рублів, за 2014 рік - 26 тисяч рублів (130 000 = 52 000 + 52 000 + 26 000).

Документи, які потрібно надати для отримання податкового вирахування

Процедура по поверненню податкового відрахування складається з збору та подачі документів громадянином до податкової інспекції, перевірки поданих матеріалів податковою інспекцією, переказу грошей на рахунок заявника.

Необхідні документи: документ, що засвідчує особу (наприклад, паспорт), декларація 3-ПДФО і заяву на повернення прибуткового податку, документи, що підтверджують витрата коштів на покупку нерухомості, документи, що підтверджують сплату податку під час трудової діяльності (довідка 2-ПДФО).

При оформленні податкового вирахування, а зокрема, при зборі документів, необхідно ретельно перевірити правильність їх заповнення і кількість потрібних примірників. Не варто сподіватися на співробітників податкової інспекції, які приймають документи, а грунтовно підготуватися самим, благо, зараз в інтернеті досить докладних інструкцій з оформлення податкового вирахування.

Податкові відрахування - невже тільки один раз в житті?

Право на отримання податкового вирахування настає одноразово. Що стосується нерухомості (квартир, будинків, дач, земельних ділянок), купленої до 1 січня 2014 року, скористатися майновим вирахуванням громадянин зможе тільки один раз у своєму житті, незалежно від того, у скільки обійшлася йому квартира (будинки, ділянки). Дана норма міститься в аб. 27 п.п. 2 пункту 1 статті 220 Податкового кодексу Росії.

Відносно об'єкта нерухомості, набутого після першого січня 2014 року, це правило не діє і відрахування можна зробити кілька разів (як за придбання житла, так і за відсотками за іпотеку). Втім, законом жорстко обмежений розмір суми, з якої можна одержати відрахування - це два мільйони рублів, тобто отримати громадянин зможе не більше двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Терміни подачі документів на податкове вирахування

Засоби по майновому відрахування можна повернути собі, починаючи з року, в якому на руках у громадянина з'являться платіжні документи, що підтверджують витрату коштів на покупку квартири (земельної ділянки, будинку), а також документи, що засвідчують право власності громадянина на квартиру.

Обмежень по термінах для отримання вирахування немає, навіть якщо ви купили квартиру давно. Але повернути майновий податок громадянин зможе тільки за останні три роки, якщо виплата не вкладається в один рік.

Процедура одержання відрахування з придбання житла зазвичай триває від 2-х до 4-х місяців, в цьому терміні найдовше - перевірка податковою інспекцією всіх наданих вами документів.

Мало хто знає про можливості оформлення податкового вирахування і повернення частини коштів, витрачених на придбання житла. Точне дотримання правил дозволить повернути кошти навіть за угоду, укладену кілька років тому.

Матеріали на цю тему: Десять фактів про податки на нерухомість

Податкові відрахування - невже тільки один раз в житті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online