Як повернути борг без розписки через суд: особливості повернення грошей

  1. Особливості повернення боргу без розписки з фізичної особи
  2. Способи повернути гроші, якщо не писали розписку - 4 ефективних методу
  3. Спроба домовиться з боржником
  4. Звернення в поліцію про факт шахрайства
  5. Судовий розгляд
  6. залучення колекторів
  7. Які докази знадобляться в суді, щоб повернути гроші без розписки
  8. Грошовий переказ
  9. З карти на карту
  10. Банківський переказ (сбербанк онлайн)
  11. Як повернути борг без розписки - покрокова інструкція
  12. Крок 1. Виходимо на контакт з позичальником
  13. Крок 2. Збираємо необхідні докази факту передачі грошей
  14. Крок 3. Звертаємося в поліцію і складаємо заяву про факт шахрайства
  15. Крок 4. Отримуємо постанову про відмову в порушенні кримінальної процесу
  16. Крок 5. Складаємо заяву в суд
  17. Крок 6. Надаємо матеріали по справі
  18. Крок 7. Отримуємо судове рішення і повертаємо свої гроші
  19. В яких випадках повернути борг без розписки не вийде - 3 ситуації, при яких заборгованість вважається...
  20. Минув строк позовної давності
  21. Боржник не має матеріальної можливості повернути борг
  22. Боржника визнано банкрутом в судовому порядку
  23. Що потрібно знати, коли просять дати в борг - 5 рекомендацій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Протягом життя, кожна людина неодноразово позичав гроші знайомим, з різних причин, без відбору підтверджують цей факт документів. Практично ні в кого не виникає думки це фіксувати письмово, не усвідомлюючи до кінця, що існує ймовірність, що борг без договору не повернуть.

Коли це сталося, то, як повернути борг без розписки, усвідомлює не кожен позикодавець. Здається, що зробити це неможливо. Вирішити проблему практично реально, але для цього потрібні чималі витрати сил і часу.

У статті ми детально розповімо про даний механізм. Позначимо, послідовність дій, що необхідно зробити, яких принципів дотримуватися.

В цій статті:

Особливості повернення боргу без розписки з фізичної особи

Часто приходячи позичати гроші, для вирішення проблем, людина не думає, як швидко він зможе їх повернути. Тому, перш за все, необхідно звернути увагу на його надійність (відповідати за свої слова) і платоспроможність.

Якщо мова йде про 1 тис. Рублів, розписку можна не брати, так як сума мізерна. Але коли вона більше - рекомендується письмово все зафіксувати.

Розглянемо варіант, коли громадянину вручені гроші без розписки, а взяв їх людина не збирається їх віддавати. Зараз не 90-ті роки, коли можна було все «популярно» пояснити, протизаконними методами, тоді повернення позики відбувався дуже швидко. Ми живемо в правовій державі, тому слідувати потрібно букві закону.

Принципом стягнення боргів, законними методами є наявність факту позичання - тобто доказів. Зазвичай це юридично правильно оформлена розписка з договором позики.

Якщо їх немає - потрібно врахувати, що виникнуть труднощі, які не завжди можна подолати. У такій ситуації юридично правильно кваліфікувати претензії до боржника.

Шанси повернути борг без розписки, безперечно, є - можна все представити як шахрайство (159 КК РФ). І як незаконне збагачення (1102 ДК РФ).

Так, громадянин отримав майно без підстав, передбачених на те законом, угод, угод, зобов'язаний повернути його власнику як неправомірно придбану власність. Тому діяти слід виходячи з цих двох статей.

Способи повернути гроші, якщо не писали розписку - 4 ефективних методу

Що зазвичай роблять люди, які не знають усіх нюансів і тонкощів цього питання. Деякі починають «пресувати» людини, нерідко ображають і псують його майно.

Робити цього категорично не можна, так як можна самому потрапити під адміністративне або кримінальне покарання. Повернення боргу без розписки вельми трудомістка ситуація.

Запропонуємо кілька способів вирішення цієї проблеми:

  • за допомогою мирних переговорів, домовитися про заставу або повернення боргу;
  • звернутися в МВС РФ, із заявою за фактом шахрайства;
  • скласти позовну заяву до суду про стягнення незаконного збагачення;
  • звернеться в колекторське агентство.

Кожен з них має плюси і мінуси. Тому перш ніж вибрати один або декілька з них, попередньо слід розібратися яким шляхом краще йти. Часто доводиться послідовно використовувати їх все.

Спроба домовиться з боржником

Такий підхід іноді закінчується успіхом, якщо людина зацікавлена ​​в майбутньому підтримувати контакти зі своїм кредитором.

Нерідко вантаж безперервних матеріальних проблем або трагічних ситуацій, може заважати розплатитися з боргами. Тут рекомендується пояснити необхідність повернення грошей, позначивши, що дані вони, були без розписки на «чесному слові» покладаючись на самосвідомість і виховання.

Перш ніж почати переговори обов'язково потрібно направити претензію боржнику замовленим листом з повідомленням і описом вкладень. Вона обов'язкова при зверненні до суду і бажана для звернення в правоохоронні органи.

Якщо особа в «поганому» фінансовому становищі, пропонується полегшений спосіб повернення:

  1. Відстрочити виплату на конкретний термін.
  2. Запропонувати віддавати частинами.
  3. Домовитися про обмін боргу на послуги певні або отримати частку майна дорівнює сумі позичених коштів.

Нерідко люди, бажаючи зберегти добропорядні відносини, йдуть назустріч, вибираючи один із запропонованих вище варіантів.

Якщо сторони прийшли до спільного знаменника, то письмовій формі (розписка) зафіксувати досягнуті домовленості. Тоді є гарантія, що зобов'язання буде виконано.

Звернення в поліцію про факт шахрайства

Коли переговори не увінчалися успіхом, слід вжити більш жорсткі способи повернення позики. Необхідно написати заяву в районний відділ поліції за фактом шахрайських дій боржника.

У документі викласти ситуацію, позначивши, що гроші були отримані ним шляхом обману та входження в довіру або зловживання ним. Необхідно бути готовим до того, що можуть відмовити в порушенні справи за відсутністю складу злочину - т. Е. Відсутністю доказової бази.

Нерідко люди, запрошені на допит, в рамках дізнання просто заперечують факт отримання грошей. А довести зворотне, без конкретних доказів неможливо. Співробітники правоохоронних органів, не добившись визнання провини підозрюваним і не мають доказів, зазвичай відмовляють у відкритті кримінального провадження.

Судовий розгляд

Як правило це ефективніший спосіб. Пов'язано з тим, що тоді узагальнюються наявні дані, які допоможуть дозволить справу. Але знову, ж залежить від того, наскільки зібрані відомості будуть переконливі.

Щоб ініціювати цю процедуру необхідно подати позовну заяву, де докладно все викласти. При цьому оплачується держмито за подачу позову до суду. Її розмір буде залежати від розміру боргу, інших грошових вимог.

Незважаючи на понесені витрати і витрати подав заяву людина виграє справу. Один з важливих умов для досягнення успіху ця співпраця з грамотним адвокатом, який допоможе успішно реалізувати поставлену мету.

залучення колекторів

Ці організації професійно займаються поверненням боргів, причому нерідко використовуючи не зовсім законні методи. Можна продати «проблему» колекторам, але вони за свої послуги вимагають не менше половини загальної суми, що дуже дорого.

Однією з умов укладення договору з агентством, це рішення суду про стягнення боргу з людини - виникнути законні підстави для початку заходів. Шанси повернути гроші високі, однак результат може дорого обійтися фінансово.

Чи не кожна людина готова втратити половину позиченої суми співпрацюючи з цими організаціями. Адже якщо вона велика це суттєві матеріальні збитки. Однак коли ситуація «патова» то це може бути вирішенням питання.

Які докази знадобляться в суді, щоб повернути гроші без розписки

Найбільш результативним способом при відсутності розписки, це звернутися саме до цієї інстанції.

Важливо знати, що недотримання письмової форми угоди позбавляє сторони права у разі виникнення спору посилатися на показання свідків, але дозволяє пред'являти інші докази, що підтверджують цей факт (ст. 162 ЦК України).

Тому необхідно попередньо зібрати прямі і непрямі докази, що свідчать про те, що гроші дійсно були взяті і пред'явити їх суду для подальшого розгляду.

До таких доказів належать:

  • аудіозапис розмови;
  • відеозапис;
  • листування соціальних (інтернет) мережах, в тому числі СМС повідомлення;
  • записані на диктофон телефонні переговори.

Бажано, щоб в наданої доказової бази чітко проглядалося, то що боржник підтверджує факт отримання грошей, і зобов'язується їх повернути або уникає відповіді.

Теоретично надавши судді одне, або декілька таких доказів можна сподівається на позитивний результат справи.

Зверніть увагу! Рекомендується додатково зібрати дані про матеріальне становище відповідача, придбаному рухоме і нерухоме майно за останній час, заробітну плату інші доходи. Це краще прояснить, всі обставини справи та допоможе винести суду мотивоване рішення.

Грошовий переказ

Як правило гроші переводяться в інший регіон за допомогою системи «Золота Корона», «Юністрім», «Вестерн Юніон», а також Поштою Росії та іншими операторами.

При здійсненні грошового переказу, вказуються паспортні дані особи, кому він спрямований. А це вже незаперечна підтвердження отримання грошей для суду, що ідентифікує одержувача - тобто боржника.

Якщо документи про переведення загублені, в такому варіанті буде потрібно отримати роздруківку транзакції в банку, в якому проводився переклад по грошовій системі. Зазвичай з отриманням цього документа не виникає проблем.

Коли доказ буде в руках, то потрібно скласти позовну заяву до суду. Потім направити його в канцелярію приклавши роздруківку. Підстави звернення - безпідставне збагачення, ст. 1102 ДК РФ.

З карти на карту

Тут схожа ситуація, необхідно звернутися банківську установу, яка видала і обслуговуючого пластиковий носій з проханням отримати роздруківку всіх операцій по ній за останній період.

У документі буде зазначено карта одержувача і її реквізити. За цими даними можна ідентифікувати особу, яка отримала гроші. Це також буде доказом проти боржника в процесі судового засідання.

Це може зайняти всього один або два дні. Отриманий документ необхідно додати до заяви в суд.

Банківський переказ (сбербанк онлайн)

Сьогодні більшість громадян використовують цей сервіс. Це дуже зручно і практично, і економить час.

Якщо людина скористалася такою послугою, і перевів третій особі на рахунок гроші, то це відбивається в інформаційній базі фінансової установи. При цій процедурі також фіксуються установчі дані людини, які гратимуть роль доказів.

Необхідно запросити відомості щодо проведеного банківського переказу через ощадбанк онлайн. Порядок подання позову до суду ідентичний з позначеними варіантами вище.

Як повернути борг без розписки - покрокова інструкція

Існує процедура, що складається з декількох послідовних дій. Все здійснюється в рамках закону.

Слід заздалегідь придумати все кроки і їх послідовність. Незайвим буде заздалегідь почати збір доказової бази, щоб підвищити шанси на успіх. Своєчасно зібрані докази завжди більш вагомі, адже існує маса зовнішніх чинників, що впливають на цей процес.

Необхідно врахувати, як поведе себе боржник в такій ситуації, яку займе позицію. Важливо, щоб він не покинув країну - ймовірність успіху істотно знижується. Нижче опишемо алгоритм.

Крок 1. Виходимо на контакт з позичальником

Поговорити з ним особисто і переконати повернути гроші. Краще не обговорювати це по телефону, а зробити при особистій зустрічі. Як було зазначено вище, попередньо направити йому офіційну претензію поштою, рекомендованим листом.

Необхідно застерегти людину від необдуманих дій. Дати зрозуміти, що краще знайти компроміс, ніж звертатися в поліцію або суд.

Часом це вплине на людей. Рекомендується записати весь розмову на диктофон - це може стати в нагоді в перспективі для суду.

Крок 2. Збираємо необхідні докази факту передачі грошей

Коли переговори не привели до позитивного підсумку, треба зібрати доказову базу для пред'явлення я її в суді. Вище було перераховано, що саме можна віднести до доказам проти боржника.

При усних переговорах записати розмову приховано на диктофон і відеокамеру, попросити розписку.

Ініціювати листування в соціальних мережах або за допомогою СМС повідомлень. Де сконструювати діалог таким чином, щоб людина визнала, що повинен і зобов'язаний все повернути, записати телефонні переговори, залучити двох свідків під час ведення розмови.

Крок 3. Звертаємося в поліцію і складаємо заяву про факт шахрайства

Це нерідко протвережує людей, так як їм доведеться відповідати на безліч питань співробітників правоохоронних органів, витримати певний психологічний тиск.

В процесі розгляду людина частково або повністю визнають отримання грошей, але деякі мають «вольовий характер» можуть піти у відмову. Тому цей спосіб не завжди увінчається успіхом.

У тексті заяви потрібно вказати:

  • установчі дані боржника;
  • коли і скільки йому було передано грошей;
  • наскільки був прострочений термін;
  • інші обставини заслуговують увагу.

В кінці написати, що, прошу провести перевірку на предмет протиправних дій. Протягом тридцяти днів заявник повинен отримати відповідь.

Крок 4. Отримуємо постанову про відмову в порушенні кримінальної процесу

Якщо отримано відмову в порушенні кримінальної діловодства, потрібно отримати і слідчого постанову, в якому вказані підстави для відмови.

Цей документ стане в нагоді, коли буде ініційовано судовий розгляд. Якщо проглядається недбалість або некомпетентність співробітників ОВС - можна написати скаргу в Прокуратуру РФ.

Зазвичай цей наглядовий орган уважно вивчає звернення громадян і проводить відповідні заходи, націлені на з'ясування істини і всіх обставин у справі.

Крок 5. Складаємо заяву в суд

Важливо правильно його скласти, нічого не загубивши. Не слід допускати помилок і різночитань, щоб не ввести в оману суддю.

У документі повинні бути відображена наступна інформація:

  1. Паспортні дані сторін.
  2. Обсяг боргу, відсотки.
  3. Всі обставини, при яких були позичені фінанси.
  4. Що зроблено для повернення позики (які саме дії).
  5. Докази, побічно або прямо пов'язані з цим правовідносинами.
  6. Число, підпис, дата.

Можна на додаток до заяви скласти ще клопотання про арешт власності відповідача. Це слід зробити, коли мова йде про велику суму.

Позовна заява про стягнення боргу без розписки (зразок) Позовна заява про стягнення боргу без розписки (зразок)

Крок 6. Надаємо матеріали по справі

До них відносяться, всі докази, які були зібрані, що вказують на те, що гроші дійсно позичені відповідачу, які оформляються відповідним чином.

Так, на отриманих роздруківках з банків повинна бути проставлена ​​синя печатка цієї установи. При наявності телефонних розмов або СМС повідомлень повинна бути їх роздруківка, також завірена мобільним оператором.

Якщо є ще непрямі докази, то їх також потрібно використовувати. Це може бути факт придбання ним майна відразу ж отримання позики.

Обов'язково додається квитанція про оплату держмита. Її розмір залежить від ціни позову.

Крок 7. Отримуємо судове рішення і повертаємо свої гроші

Після закінчення розгляду в позитивну для позивача строну, йому видається на руки рішення суду і виконавчий лист.

Потім пишеться заява про відкриття виконавчого провадження. Робиться це в СПП за місцем проживання боржника.

Необхідно здійснювати постійний контроль за реалізацією процесу з боку стягувача. Адже нерідко пристави або сам боржник може затягнути весь процес, а це невигідно.

В яких випадках повернути борг без розписки не вийде - 3 ситуації, при яких заборгованість вважається безнадійною

Іноді в житті трапляються випадки, коли заборгованість вважається безнадійною. Це обумовлено декількома факторами, які суттєво перешкоджають (або унеможливлюють) повернення позики.

Ці фактори пов'язані з матеріальним становищем людини і термінами давності. Найчастіше трапляється перша ситуація. Адже фінансово стійкий громадянин рідко коли не повертає взяті борги.

Навіть якщо у позивача є розписка від боржника. Законом передбачено кілька варіантів, коли справа буде програно і жоден юрист не допоможе.

Минув строк позовної давності

Чинне законодавство завжди передбачає час протягом, якого оскаржується правовідносини або порушені права в ході його виконання.

В даному випадку він становить три роки (п. 1 ст. 196 ЦК України). Термін чималий, і пропустити його практично неможливо за рідкісним винятком.

Якщо він пройшов, нічого зробити вже не можна буде. Ніхто з юристів не візьметься за цю справу. Гроші не повернути.

Зверніть увагу! Якщо людина перебувала весь цей час наприклад на закінчення або за межами країни і не міг приїхати, внаслідок форс-мажору, можна спробувати довести в суді що у нього були поважні причини і відновити строки позовної давності.

Боржник не має матеріальної можливості повернути борг

Це часто зустрічається ситуація. Тому як зазначено вище - врахувати матеріальне становище особи, яка просить позичити гроші, дуже важливо. Якщо судом визнано що він не в змозі повернути, ні за рахунок своїх доходів, ні майном, то справа буде програно.

Тому як вказувалося вище, важливо розуміти якими ресурсами володіє людина, перш ніж позичати йому.

Недобросовісні позичальники оформляють своє майно на третіх осіб, щоб потім піти від відповідальності за виплатою боргу. Якщо такі факти відомі і мають під собою докази - про це негайно необхідно повідомити суду.

Тут можна сподівається, що в майбутньому у нього відбудеться поліпшення фінансового становища і він віддасть заборгованість. Однак відбувається це рідко.

Боржника визнано банкрутом в судовому порядку

Досить частий випадок. Банкрутство фізособи, як і юридичної, підтверджує факт неплатоспроможності громадянина, неможливості повернути фінанси своїм майном або ще чим-небудь. Тоді розраховувати на повернення позичених коштів не доведеться, якщо немає майна.

При відсутності активів у боржника-банкрута отримати назад гроші вже неможливо. Однак, якщо особа стало заробляти або набуло власність - можна ініціювати процедуру повторно зв'язку з нововиявленими обставинами (ст. 213.29 ФЗ «Про банкрутство»).

Визнання неспроможним, одна з хитрощів непорядних громадян беруть гроші в борг. Тому слід уважно ставитися до подібного роду прохань від осіб не надто майном або регулярним доходом.

Що потрібно знати, коли просять дати в борг - 5 рекомендацій

Вже згадана ситуація непроста в юридичній практиці і нерідко несе клопоти людині. Вона змушує витрачати додатковий час і сили, доводити, що позику був проведений.

Щоб не потрапити в неприємне становище, і не звертатися в правоохоронні органи або суд варто дотримуватися кількох порад:

  1. При дачі в борг суми понад 1 тис. Рублів незалежно родичу чи ні скласти розписку в письмовій формі в присутності свідків.
  2. Попередньо уважно вивчити матеріальне становище боржника, чи зможе він вирішив повернути позику.
  3. Якщо підтверджує позику документа немає - зібрати докази, щоб потім пред'явити їх у суді.
  4. Вирішувати спочатку питання шляхом мирних переговорів.
  5. Не порушувати закон, не загрожувати і псувати майно боржника.
  6. Разом з розпискою, оформляється договір позики.

Договір позики грошей між фізичними особами дає, куди більші гарантії, що гроші будуть повернуті. Він містить перелік умов, які швидко дозволять проблему. У них часто прописуються проценти за прострочення виконання зобов'язання.

Документальне підтвердження боргу вбереже від можливих неприємностей. Життя знає немало прикладів, коли люди благополучно підводили своїх близьких, перетворюючись потім у непримиренних ворогів. Краще себе вберегти від негативних наслідків.

Автор: Олег Росляков. джерело: yur-usl.ru .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online