Лего Войцеховського: як обдурили інвесторів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До редакції "Інформатора" звернувся один з інвесторів нового житлового комплексу "Lego House".

У інвестора з'явилися підозри, що він став жертвою махінації, організатором якої є відомий бізнесмен Анатолій Войцеховський.

Зараз Анатолію оголошено підозру за фактом створення організованої злочинної групи для самовільного зайняття земельної ділянки територіальної громади. Автор статті спробував дати відповідь на питання: "Чи дійсно існує зв'язок між скандальним бізнесменом і будівництвом нового житлового комплексу? Чи почуємо ми про чергових жертви будівельної "піраміди"?

фундамент проблеми

"Мене залучили низькі ціни в житловому комплексі (далі - РК)" Lego House ". Для молодого сім'янина з двома дітьми було дуже вигідно придбати 1 квадратний метр за 9800 грн. Ми приїжджали, перевіряли хід будівництва, а потім дізналися, що на ділянку завітала інспекції з підозрами в відсутності дозвільних документів у забудовника. Будівництво то припинялася, то тривала. В інтернеті я прочитав чимало інформації про те, що будівництво ЖК "Lego House" виявилося черговою оборудкою і що своєї квартири інвестори не отримають ", - розповідає Андрій, інвестор ЖК" Lego House ".

Спочатку ЖК "Lego House" носив іншу назву - "Нова хвиля 2". Будівництво ЖК "Нова хвиля 2" почалося в 4 кварталі 2013 року. Забудовником вважалася якась компанія ТОВ "Класика Будівництва", розробником була архітектурна майстерня ТОВ "Проектний Дім", а генеральним підрядником ТОВ "Кіевбудмастер". ЖК будується на вулиці Сиваська 12/2.

на сайті Міжвідомчого центру моніторингу забудови міста можемо побачити, що ЖК "Нова хвиля 2" ( "Lego House") має статус "самовільного будівництва". Також на підставі наданої міжвідомчим центром інформації ми можемо дізнатися кадастровий номер земельної ділянки: "Цільове призначення земельної ділянки: 66: 055: 020, для будівництва, експлуатації та обслуговування культурно-оздоровчого центру та офісу, 0,4051 га.

Також на підставі наданої міжвідомчим центром інформації ми можемо дізнатися кадастровий номер земельної ділянки: Цільове призначення земельної ділянки: 66: 055: 020, для будівництва, експлуатації та обслуговування культурно-оздоровчого центру та офісу, 0,4051 га

на сайті публічної кадастрової карти України можна відшукати відповідну земельну ділянку.

на   сайті   публічної кадастрової карти України можна відшукати відповідну земельну ділянку

18 липня 2014 року на виконання доручення Київської місцевої державної адміністрації Дніпровська районна в місті Києві адміністрація розглянула колективне звернення мешканців будинку №1 по вул. Хорольська щодо законності використання земельної ділянки під будівництво ЖК "Нова хвиля 2". За повідомленням Департаменту земельних ресурсів постановою прокуратури міста Києва було накладено арешт на вказану земельну ділянку. Дніпровська та районна в місті Києві державні адміністрації направили звернення до прокуратури Дніпровського району про вжиття заходів прокурорського реагування до забудовника. Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю в Києві була проведена перевірка, в ході якої встановили, що на будівельному майданчику на перетині вул. Сиваської і пров. Хорольського розпочато виконання робіт по будівництву ЖК "Нова хвиля 2" без документів дозвільного характеру. Після чого ЖК "Нова хвиля 2" присвоюють статус "самовільного будівництва".

Після чого ЖК Нова хвиля 2 присвоюють статус самовільного будівництва

Декларація про початок виконання підготовчих робіт під номером КВ 030142090574 була скасована постановою Окружного адміністративного суду міста Києва у справі № 826/7263/15 від 02.07.2015.

2015

Окружний адміністративний суд міста Києва зазначив, що будівельні роботи ведуться на земельній ділянці розміром 1,92 га, з огляду на земельну ділянку розміром 0,41 га, яка була передана приватному підприємству (далі - ПП) "ІНАП" в довгострокову оренду на 25 років згідно з Рішенням Київського місцевої ради від 10 липня 2003 року № 638/798 "Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею".

Окружний адміністративний суд міста Києва зазначив, що будівельні роботи ведуться на земельній ділянці розміром 1,92 га, з огляду на земельну ділянку розміром 0,41 га, яка була передана приватному підприємству (далі - ПП) ІНАП в довгострокову оренду на 25 років згідно з Рішенням Київського місцевої ради від 10 липня 2003 року № 638/798 Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею

Звернемося до рішення Київської місцевої ради від 10 липня 2003 року № 638/798 "Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею". У ньому повідомляється про передачу ПП "ІНАП" в довгострокову оренду на 25 років земельної ділянки площею 0,41 га для будівництва, експлуатації та обслуговування культурно-оздоровчого центру та офісу на перетині вул. Сиваської і пров. Хорольського в Дніпровському районі міста Києва за рахунок земель міської забудови ".

Хорольського в Дніпровському районі міста Києва за рахунок земель міської забудови

На форумі про будівництво "Domik.ua" користувачем під ніком GeorgeM була надана цитата з попереднього договору купівлі-продажу квартири у ТОВ "Класика Будівництва": "Об'єкт капітального будівництва - житловий будинок з нежитловими приміщеннями за адресою: м Київ, перетин вул. Сиваської і пров. Хорольського в Дніпровському районі міста Києва, кадастровий номер земельної ділянки 8000000000: 66: 055: 0020, право на спорудження якого виникло у продавця на підставі договору № 01/11/2013 Ф3 від 01.11.2013 року, укладеного між ТОВ «ІНАП» і ТОВ «Класика будівництва".

2013 року, укладеного між ТОВ «ІНАП» і ТОВ «Класика будівництва

Зараз перевірити цю інформацію не вдається, оскільки сайт ЖК "Нова хвиля 2", де можна було б переглянути попередній договір, перестав існувати.

Під час судового засідання Окружного адміністративного суду міста Києва у справі № 826/7263/15 ТОВ "Класика будівництва" не надала договір з ПП "ІНАП", який міг би підтвердити право ТОВ "Класики будівництва" використовувати земельну ділянку розміром 0,41 га.

02.06.2015 року правоохоронними органами України було відкрито кримінальне провадження № 12015100040007982, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ст. 356 Кримінального кодексу (далі - КК) України.

згідно ст. 356 КК України "самоуправством є самовільне, всупереч встановленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника".

Департаментом будівельно-архітектурної інспекції міста Києва було розпочато позачергові перевірки в рамках кримінального провадження за місцем реєстрації суб'єктів господарювання - ТОВ «Ред Хоумс», ТОВ «Класика будівництва» і ПП «ІНАП». При виїзді на місце було встановлено, що за вказаними адресами не здійснюється господарська діяльність згаданих організацій.

Ми можемо побачити, що в документах починає фігурувати нову назву ЖК - "Lego House". Імовірно, в зв'язку з розпочатим кримінальним провадженням, відбувається перейменування ЖК, з'являється новий сайт , Де вказується зовсім інший забудовник "Століцаспецбуд" і новий генеральний підрядник - "Інексбуд".

Хто за всім стоїть?

В першу чергу звернемося до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щоб дізнатися, кому належать численні організації з будівництва.

Засновником ТОВ "Класики будівництва" є Сидоренко Тетяна Антонівна. Більш докладної інформації про засновника або про компанії не існує у відкритому доступі. є лише відомості про зв'язок компанії з ТОВ "Укогрупп" на сайті "Союзу інвесторів України". Спроби додзвонитися в ТОВ "Класика будівництва" не увінчалися успіхом.

Спроби додзвонитися в ТОВ Класика будівництва не увінчалися успіхом

ТОВ "Проектний дім" належить офшорній компанії Emproll Business LP, яка знаходиться на Віргінських Островах. Окремо слід звернути увагу на статутний фонд компанії, що становить 1000 грн.

Окремо слід звернути увагу на статутний фонд компанії, що становить 1000 грн

Користувач під ніком GeorgeM на форумі про будівництво "Domik.ua" викладав інформацію про те, що "Проектний будинок", як і ТОВ "Кіевбудмастер" належав ТОВ "Куб Альянс", яка, в свою чергу, належала двом офшорним компаніям: ТОВ " Ербургхс холдінгслімітед "і ТОВ" Меілутіс менеджмент лімітед ", заснованим на Кіпрі, в Нікосії.

ua викладав інформацію про те, що Проектний будинок, як і ТОВ Кіевбудмастер належав ТОВ Куб Альянс, яка, в свою чергу, належала двом офшорним компаніям: ТОВ  Ербургхс холдінгслімітед і ТОВ Меілутіс менеджмент лімітед , заснованим на Кіпрі, в Нікосії

Зараз власниками ТОВ "Куб Альянс" і ТОВ "Кіевбудмастер" є Мамадаліев Гофурбек Імяміновіч і Юманійозов Раміль Бахадіровіч, які проживають в Узбекистані. Статутний фонд компаній також становить по 1000 грн.

Статутний фонд компаній також становить по 1000 грн

Нинішній забудовник ТОВ "Століцаспецбуд" знаходиться у володінні ТОВ "Бізнес сервіс консалтинг". Засновниками останнього є згадані офшори ТОВ "Ербургхс холдингс лімітед" і ТОВ "Меілутіс менеджмент лімітед".

Найбільше запитань викликає ТОВ "Ред Хоумс", засновником якого є ТОВ "Сіті груп", яка також має відношення до кіпрським офшорам.

Саме на реквізити ТОВ "Ред Хоумс" приходили гроші від інвесторів ЖК "Lego House".

Хто стоїть за офшорами?

ТОВ "Ербургхс холдингс лімітед" і ТОВ "Меілутіс менеджмент лімітед" були зареєстровані бізнесменом, підозрюваним в організації "будівельних пірамід", Анатолієм Войцеховским. Спочатку Войцеховський встановлював низьку вартість 1 квадратного метра квартири. Після залучення інвесторів виявлялося, що на багатьох земельних ділянках будівництво розпочато самовільно, дозвільні документи відсутні або були дозволу на будівництво однієї секції, а була запланована вже сьома. Навіть якщо будівля була побудована, то мешканці не мали ніяких документів, які б підтверджували право власності на квартиру.

Дочірніми компаніями даних офшорів є дві "основні" компанії Войцеховського: ТОВ "Укогрупп", яка займалася будівництвом будівель на лівому березі Дніпра, і ТОВ "Сіті Груп" - на правому.

Коли на проблемні будівництва "Укогрупп" і "Сіті груп" звернули увагу ЗМІ, прокуратура, ошукані інвестори, а також учасники громадських організацій, на їх місці почали з'являтися все нові компанії, що мають відношення до ТОВ "Ербургхс холдингс лімітед" і ТОВ "Меілутіс менеджмент лімітед ". Всі ці аспекти діяльності Войцеховського згадуються в розслідуванні , Організованому журналістами Матвієм Нікітіним і Марією Жартовської.

23 квітня 2015 року Київська міська державна адміністрація оприлюднила перелік сумнівних будівництв столиці, організованих ЗАТ "Укогрупп".

2 лютого 2016 року мер Києва Віталій Кличко був присутній на демонтажі незаконного будівництва ЖК "Маргарита".

"Це будівництво Войцеховського, і вона не єдина в Києві. Я звертаюся до всіх інвесторів: якщо купуєте житло, вивчіть всю документацію. Щоб вона відповідала законодавству, щоб будівля потім було введено в експлуатацію ", - прокоментував демонтаж Віталій Кличко виданню "Лівий берег".

"Генеральна прокуратура 15 липня затримала великого київського забудовника Анатолія Войцеховського, який заснував будівельні піраміди" Укогрупп "і" Сіті груп ", - передає видання "Лівий берег".

На сайті Генеральної прокуратури України розміщено повідомлення, що Войцеховському "оголошено підозру за частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України за фактом умисного ухилення від сплати податків на суму 12,5 млн грн, по частинах 3 і 4 статті 197-1 і частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України за фактом створення організованої злочинної групи для самовільного зайняття земельної ділянки територіальної громади Києва по вулиці Закревського, 42 і будівництва ЖК "Перлина Троєщини", а також заволодіння під час цього будівництва шляхом обман грошовими коштами громадян на суму 2,6 млн грн ".

Що робити інвесторам?

Будівництво ЖК "Lego House" незважаючи на арешт земельної ділянки прокуратурою і відкрите кримінальне провадження щодо забудовника продовжує залучати все нових інвесторів. Кожен день вони викладають фотографії з будівельних майданчиків.

"У липні я їздив і мені показали мою" майбутню "квартиру. Фасад будівлі першої секції майже готовий. З першого по двадцятий поверх в квартирах встановили вікна і вхідні двері, зробили освітлення на сходовій клітці, пофарбували її. Зараз займаються монтажем каналізації. Мені здається, що вони хочуть скоріше добудує будинок, щоб його не можна було знести і виставити мешканців на вулицю ", - розповідає Андрій.

Сам же "офіс" ЖК "Lego House", який знаходиться за тією ж адресою що і будівництво, повинен бути демонтований за розпорядженням Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища, оскільки являє собою малу архітектурну форму.

На сайті "Союзу інвесторів України" з'явилася інформація про "Lego House", як про проблемний об'єкт.

"На даний момент мене запросили в якості свідка в Печерський суд у справі незаконного будівництва ЖК" Нова хвиля 2 ", - говорить Андрій.

Обманутим інвесторам необхідно захищати свої законні інтереси в суді. Це може бути вкрай важко, оскільки часто договору купівлі-продажу для махінаторів складаються професійними юристами, які знають "лазівки" в законодавстві України. Тут ще грає важливу роль психологічний фактор: людина, що бажає придбати довгоочікуване житло, заповнює договір в поспіху, пропускаючи "виверти", які явно не будуть йому на користь.

Розглянемо як приклад попередній договір купівлі-продажу, наданий на сайті ЖК "Lego House".

Якщо оплата за житло відбувалася на реквізити ТОВ "Ред Хоумс", то за фактом гроші не надходили на рахунок ТОВ "Століцаспецбуд". Відповідно, покупець не виконав свої зобов'язання, зазначені в договорі.

Відповідно, покупець не виконав свої зобов'язання, зазначені в договорі

Якщо повна сума за квартиру не буде оплачена покупцем, то Основний договір не зможе бути складений, а покупець не отримає право власності на житло.

Якщо повна сума за квартиру не буде оплачена покупцем, то Основний договір не зможе бути складений, а покупець не отримає право власності на житло

Викликає сумнів і укладання попереднього договору як такого. Існує Постанова Верховного Суду України у схожій справі, де "фігурував" попередній договір купівлі-продажу квартири.

Верховний Суд України висловив правову позицію, що "примус до угоди, яке грунтується на попередньому договорі, або визнання його укладеним за відсутності згоди контрагента законом не передбачено, оскільки за порушення умов попереднього договору частиною другою статті 635 Цивільного кодексу (далі - ЦК) України передбачені інші правові наслідки - відшкодування збитків, завдані простроченням, якщо інше не встановлено попереднім договором або актами цивільного законодавства.

Нормами ЦК України та інших актів цивільного законодавства не передбачено правовий наслідок невиконання попереднього договору, як відшкодування збитків способом визнання права власності на річ, яка повинна бути придбана в майбутньому за договором купівлі-продажу.

Нормами ЦК України та інших актів цивільного законодавства не передбачено правовий наслідок невиконання попереднього договору, як відшкодування збитків способом визнання права власності на річ, яка повинна бути придбана в майбутньому за договором купівлі-продажу

А в попередньому договорі купівлі-продажу квартири в ЖК "Lego House" йдеться лише про те, що "Сторона, яка необгрунтовано ухиляється (відмовляється) від укладення та нотаріального посвідчення Основного договору, зобов'язана відшкодувати іншій Стороні завдані цим фактичні збитки протягом 30 (тридцяти ) календарних днів з моменту, коли повинен бути укладений Основний договір ".

А в попередньому договорі купівлі-продажу квартири в ЖК Lego House йдеться лише про те, що Сторона, яка необгрунтовано ухиляється (відмовляється) від укладення та нотаріального посвідчення Основного договору, зобов'язана відшкодувати іншій Стороні завдані цим фактичні збитки протягом 30 (тридцяти ) календарних днів з моменту, коли повинен бути укладений Основний договір

Це лише деякі з "підводних каменів" подібних махінацій з житлом.

Редакція "Інформатора" просить читачів бути вкрай уважними і акуратними під час покупки нерухомості. Ретельне ознайомлення з договором і консультація з юристом допоможуть вам не "віддати" аферистам зароблені гроші. Перевіряйте інформацію про забудовників на спеціалізованих сайтах і форумах. Дізнайтеся, хто є власником компанії за допомогою системи Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Пошукайте інформацію про нього, поцікавтеся, чи не був він помічений в організації нелегальних будівництв. У пошуках дешевих цін на квартиру, можна взагалі залишитися без такої.

Антон Візковскій

для інформаторів

Автор статті спробував дати відповідь на питання: "Чи дійсно існує зв'язок між скандальним бізнесменом і будівництвом нового житлового комплексу?
Чи почуємо ми про чергових жертви будівельної "піраміди"?
Хто за всім стоїть?
Хто стоїть за офшорами?
Що робити інвесторам?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online