Як звільнитися з військової служби за власним бажанням? Частина 1: поважні причини.

  1. Які причини є поважними для звільнення за власним бажанням?
  2. Приклад 1.
  3. Приклад 2.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до частини 6 Федерального закону РФ «Про військовий обов'язок і військову службу»:   Військовослужбовець, який проходить військову службу за контрактом, за висновком атестаційної комісії може бути звільнений з військової служби достроково за власним бажанням при наявності у нього поважних причин

Відповідно до частини 6 Федерального закону РФ «Про військовий обов'язок і військову службу»:
Військовослужбовець, який проходить військову службу за контрактом, за висновком атестаційної комісії може бути звільнений з військової служби достроково за власним бажанням при наявності у нього поважних причин.
Аналогічні положення містить і «Положення про порядок проходження військової служби» (Указ Президента РФ «Питання військової служби»).

Таким чином, для звільнення військовослужбовця за власним бажанням необхідно:

  • рапорт військовослужбовця із зазначенням (конкретних) поважних причин;
  • висновок атестаційної комісії.

Які причини є поважними для звільнення за власним бажанням?

Відповідно до роз'яснень Пленуму Верховного Суду РФ, «... під поважними причинами розуміються обставини, які об'єктивно не дозволяють військовослужбовцю в повному обсязі виконувати умови укладеного контракту ...»

У зв'язку з цим військовослужбовець, який бажає звільнитися за власним бажанням, в першу чергу повинен продумати, обґрунтувати і довести - як докладним опис в рапорті, так і додатком до цього рапорту відповідних документів, що підтверджують, що його причина дійсно є поважною.

Не варто розраховувати на успіх, якщо рапорт буде поданий коротким, безликим, без докладного опису поважних причин. У разі виникнення спірних ситуацій, гарнізонний військовий суд особливу увагу звертає на виклад поважності причин в самому рапорті. Має значення і те, як ви обґрунтували свої поважні причини, які документи доклала в якості доказів.

Наприклад, якщо в якості причини ви вибрали незадовільний стан здоров'я, то до рапорту повинні бути прикладені медичні документи, і чим більше, тим краще.

На мою думку, «пошук» поважних причин необхідно починати з вивчення положень закону про звільнення військовослужбовця за сімейними обставинами. Здавалося б - причому тут звільнення за сімейними обставинами, якщо це абсолютно інша підстава для звільнення? Однак не поспішайте - перелік причин для звільнення за сімейними обставинами обмежений безліччю додаткових умов. Так ось: відсутність цих додаткових умов не є підставою для звільнення за сімейними обставинами, але може бути використано при звільненні за власним бажанням.

Розгорнути: Частина 3 статті 51 Федерального закону РФ «Про військовий обов'язок і військову службу»

3. Військовослужбовець, який проходить військову службу за контрактом, має право на дострокове звільнення з військової служби:

... в) за сімейними обставинами:

в зв'язку з неможливістю проживання члена сім'ї військовослужбовця за медичними показаннями в місцевості, в якій військовослужбовець проходить військову службу, і при відсутності можливості переведення військовослужбовця до нового місця військової служби, сприятливому для проживання зазначеного члена сім'ї;

в зв'язку зі зміною місця військової служби чоловіка-військовослужбовця (дружини-військовослужбовця), пов'язаних з необхідністю переїзду сім'ї в іншу місцевість;

в зв'язку з необхідністю постійного догляду за батьком, матір'ю, дружиною, чоловіком, рідним братом, рідною сестрою, дідусем, бабусею або усиновлювачем, які потребують за станом здоров'я відповідно до висновку федерального установи медико-соціальної експертизи за місцем їхнього проживання в постійному сторонньому догляді ( допомоги, нагляді), при відсутності інших осіб, зобов'язаних за законом утримувати зазначених громадян;

в зв'язку з необхідністю догляду за дитиною, яка не досягла віку 18 років, якого військовослужбовець виховує без матері (батька) дитини; в зв'язку з необхідністю здійснення обов'язків опікуна або піклувальника неповнолітнього рідного брата або неповнолітньої рідної сестри при відсутності інших осіб, зобов'язаних за законом утримувати зазначених громадян;

[Згорнути]

Ось ці додаткові умови:

  • «За медичними показаннями»:
  • «Відповідно до висновку федерального установи медико-соціальної експертизи»;
  • «Військовослужбовець виховує без матері (батька) дитини»;
  • «При відсутності інших осіб, зобов'язаних за законом утримувати зазначених громадян».

Відсутність цих додаткових умов не дає військовослужбовцю можливості звільнитися за сімейними обставинами, але може бути підставою для звільнення за власним бажанням.

Приклад 1.

Є необхідність постійного догляду за близьким родичем, але це не підтверджується висновком медико-соціальної експертизи, або вона взагалі відсутня. Підстав звільнення за сімейними обставинами немає, але докладний викладені потрібних витягів з (навіть негативного) висновку може стати підставою для звільнення за власним бажанням.

Приклад 2.

Є необхідність постійного догляду за близьким родичем, але є інші особи, зобов'язані за законом утримувати зазначених громадян. Якщо вони є, то навіть їх проживання за тридев'ять земель не є підставою для звільнення за сімейними обставинами, але може стати підставою для звільнення за власним бажанням

Читати продовження:
Як звільнитися з військової служби за власним бажанням? Частина 2: Висновок атестаційної комісії та практичні поради.

Цю статтю прочитали: 10 272 візитів сьогодні: 1

Які причини є поважними для звільнення за власним бажанням?
Які причини є поважними для звільнення за власним бажанням?
Здавалося б - причому тут звільнення за сімейними обставинами, якщо це абсолютно інша підстава для звільнення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online