Лічильники води. Штрафи за неустановку

  1. Чим загрожує відмова від встановлення лічильників власникам
  2. Чи можуть зобов'язати встановити лічильники води

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до федерального закону № 261 від 23 листопада 2009 р власники житлових приміщень у термін до 1 липня 2012 року зобов'язані були встановити в них лічильники води. Штрафи за неустановку приладів обліку цим або будь-яким іншим законодавчим актом поки що не передбачені, але на практиці громадяни, що уникають виконання вимог в даному випадку карають самі себе. Адже сума в квитанції за гаряче і холодне водопостачання у них зростає набагато швидше.

Адже сума в квитанції за гаряче і холодне водопостачання у них зростає набагато швидше

Чим загрожує відмова від встановлення лічильників власникам

Незважаючи на те, що зобов'язує встановити прилади обліку води закон діє вже кілька років, громадяни, до сих пір не використовують лічильники води, штрафи за неустановку заплатити поки не ризикують. Не виключено, що в майбутньому якісь санкції для них і будуть введені, але поки що уряд схиляється до політики щодо стимулювання встановлення приладів обліку за рахунок введення прогресивних підвищувальних коефіцієнтів.

Практика показує, що навіть стандартний норматив для одну людину встановлено з явним запасом і в нього з легкістю укладаються дві людини. Починаючи з 2015 року, він буде застосовуватися лише для розрахунку споживання в тих випадках, коли монтаж приладів обліку неможливий з технічних причин.

Починаючи з 2015 року, він буде застосовуватися лише для розрахунку споживання в тих випадках, коли монтаж приладів обліку неможливий з технічних причин

Якщо ж єдиною причиною відсутності лічильника є небажання власника їх встановлювати, то для нарахування плати використовуються зростаючі кожні півріччя підвищувальні коефіцієнти. У 2015 році вони становили 1,1-1,2, з січня 2016 діє коефіцієнт 1,4, а з липня 2016 - 1,5. З початку 2017 року підвищувальний коефіцієнт досягне 1,7, а в подальшому планується збільшити його до 2,1.

Тарифи на гарячу і холодну воду незалежно від того, встановлені лічильники чи ні, залишаються однаковими. Однак за рахунок необхідності оплати за нормативом не використовують прилади обліку будуть платити значно більше. До того ж вони змушені будуть оплачувати стандартний об'єм незалежно від того, спожили вони його чи ні.

Чи можуть зобов'язати встановити лічильники води

Згідно із законодавством установка лічильників є обов'язком власників. Таким чином, формально будь-яка постачає або керуюча організація може подати на мешканців до суду, примусивши їх встановити прилади обліку. Однак на практиці цього ніхто з них не робить, адже набагато вигідніше брати оплату за воду, яка фактично не споживається, ніж забезпечувати абонентам можливість платити менше.

З іншого боку, якщо квартира не є власною (не приватизована), то вже її мешканці (квартиронаймачі), можуть зажадати від муніципалітету, у якого вони формально орендують житло, встановити їм лічильники води безкоштовно. Адже в даному випадку власником є ​​останній. До речі, в багатьох регіонах безкоштовна установка лічильників води за заявою квартиронаймачів є звичайною справою - для цього не доводиться навіть ініціювати судовий процес.

Рекомендуємо до прочитання: З 1 липня 2016 підвищуються тарифи на послуги ЖКГ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online