Завдаток при покупці квартири згідно із законодавством від 2018 р

  1. Застава, аванс, задаток
  2. Необхідні знання до передачі завдатку
  3. іпотека
  4. 1 етап - правильно складаємо договір завдатку
  5. 2 етап - передаємо завдаток

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аванс і завдаток при покупці квартири - обов'язкова частина договору купівлі-продажу. Вони виступають гарантією того, що угода буде укладена на певних умовах, які сторони спочатку зафіксовані в договорі.

Зміна умов договору після того, як вдалося оформити завдаток при покупці квартири, неможливо без обопільної згоди учасників угоди.

Величина завдатку, як і авансу, покупцем і продавцем визначається самостійно на договірній основі. Зазвичай сума відповідає 5-10% від ціни квартири, що купується.

Застава, аванс, задаток

Поняття «аванс» законодавчо не визначено. Фактично, це передоплата за договором. При відмові від угоди продавець повертає покупцеві всі отримані кошти.

Завдаток - це гарантія здійснення операції. При наявності договору авансу при покупці квартири при відмові від укладення основного угоди покупцем гроші залишаються у продавця. В іншому випадку справжній власник предмета угоди зобов'язаний повернути так і не стала партнеру кошти в подвійному розмірі.

Застава при покупці квартири - це гарантія того, що кредитору повернуть позику. При виникненні проблем з платоспроможністю позичальника при наявності такого обтяження, навіть якщо у нього є інші кредитори, у заставодержателя буде переважне право на компенсацію своїх витрат за рахунок реалізації заставленого майна.

Заставодавцем завжди виступає власник речі або його довірена особа. У заставу може бути передана як купується житлоплощу, так і інший об'єкт, в тому числі транспортні засоби, цінні папери і так далі. Договір застави при покупці в іпотеку квартири оформляється одночасно з іншої кредитної документацією. Правильний зразок цього документа можна знайти на нашому сайті.

Завдаток - це гроші які ви передаєте продавцеві для того, щоб він не шукав покупців і символізує серйозні наміри на придбання його квартири з вашого боку.

Отримавши гарантії у вигляді завдатку продавець не повинен продавати квартиру до зазначеного в договорі терміну. З іншого боку і покупець не має права в'їхати в квартиру поки повністю не сплатить апартаменти. На всьому протязі угоди завдаток служить гарантом її проведення і підштовхує всіх учасників до повного виконання всіх умов. При завершенні угоди кошти йдуть в облік оплати повної вартості житла.

Договір про завдаток, крім того що гарантує укладення угоди і знижує ризики її учасників, ще й забезпечує фінансування процесу оформлення купівлі-продажу. Ряд витрат (в частині реєстрації угоди) несе покупець, а й продавець зі свого боку оплачує:

  • збори і мита, що стягуються за оформлення документів, необхідних для реєструючих органів;
  • нотаріальні довіреності, наприклад, якщо хто-небудь з власників не зможе особисто бути присутнім на угоді;
  • отримання в нотаріальній конторі відмови від переважного права купівлі, якщо мова йде про придбання частки в об'єктах нерухомості;
  • посвідчення згоди одного з подружжя на угоду;
  • послуги ріелтора та інше.

Найчастіше завдаток за квартиру при покупці (повністю або частково) продавець відразу по отриманню передає ріелторського агентства в якості розрахунку за його послуги.

Необхідні знання до передачі завдатку

Ні в якому разі не віддавайте гроші продавцю просто домовившись усно. Обов'язково укладіть офіційний договір про передачу завдатку, і тільки після цього віддайте гроші. Якщо Вам пропонують скласти договір без завірення у нотаріуса, то теж відмовтеся і оформите документи за всіма правилами, щоб він мав юридичну силу. Склавши документ правильно ви будете захищені від втрати завдатку в разі якщо продавець уклав угоду з іншим покупцем.

Зауважте! Якщо раптом Ви (покупець) захочете купити іншу квартиру, то вся сума завдатку залишається у продавця. Якщо ж продавець передумав і відмовляється продати Вам свою нерухомість, то він зобов'язаний повернути завдаток покупцеві в подвійному розмірі. Бажано щоб ці умови були прописані в договорі по завдатку на квартиру.

У наш час довіряти людям не можна, шахраї використовують лазівки в законі для того щоб маніпулювати завдатком покупця. Рекомендуємо перед підписанням договору звернутися до незалежного юриста для того щоб він перевірив правильність складання документа. Тільки так ви убезпечите свій завдаток і не втратите його.

До передачі завдатку продавцеві перевіряємо наступне:

  • У технічному паспорті дивимося планування і звіряємо з дійсністю. Якщо план відрізняється, але ви вирішили взяти цю квартиру, то узаконити планування або привести до первозданного вигляду доведеться Вам. Витратити на це можна багато грошей.
  • Рекомендуємо не купувати квартиру в тому випадку якщо у виписці з ЕГРП є запис про обтяження нерухомості третіми особами. Так само виписка дає можливість подивитися хто є власником і у кого ще є права на квартиру, що купується.
  • В обов'язки продавця входить надання довідки про прописаних людей. Єдина виписка з будинкової книги покаже всю історію прописаних громадян в квартирі. Якщо зареєстрований знаходиться в армії або іншому місці, то після повернення він зможе відсудити частину власності. У більшості випадків закон стає на бік «несподіваного гостя»
  • оригінали документів правовстановлюючих документів на квартиру можуть бути запитані у власника. Саме потрібно попросити договір підстави на право-володіння і свідоцтво про право власності.
  • У договорі про завдаток повинні бути враховані всі власники квартири зазначені у свідоцтві. Може вийти так, що в договорі зазначено всього одну особу і якщо людині знаходиться в шлюбі, то друга половина може пред'явити права на квартиру в майбутньому. Якщо навіть люди розведені, то чоловік або дружина можуть заявити на квартиру свої права протягом 3 років після розлучення.

Якщо навіть люди розведені, то чоловік або дружина можуть заявити на квартиру свої права протягом 3 років після розлучення

Якщо після всіх перевірок, вам здається, що квартира «не чисто» подивіться як перевірити квартиру перед покупкою. Якщо виникають складнощі з самостійним оформленням договору завдатку при купівлі квартири за зразком, можна звернутися в нотаріальну контору. Нотаріус повинен не тільки засвідчити факт передачі коштів, а й дієздатність усіх учасників угоди.

Вартість послуг цих фахівців визначається регіональними об'єднаннями нотаріусів. По операціях з нерухомістю плата встановлюється в процентному співвідношенні від ціни об'єкта нерухомості і в середньому починається від 3 000 рублів.

іпотека

Як правильно оформити завдаток при покупці квартири в іпотеку: умови його передачі прописують в попередньому договорі купівлі-продажу. Особливо важливим пунктом в даному документі стане опис порядку розрахунку.

Зазвичай завдаток при купівлі житла із залученням іпотечних коштів є частиною початкового внеску. У попередньому договорі прописують, що повну ціну квартири покупець сплатить за рахунок:

  1. застави, що передається при оформленні цього документа;
  2. власних коштів, які будуть передані при реєстрації угоди;
  3. іпотечних коштів.

У тексті основного договору купівлі-продажу пишуть, що запорука вже було сплачено, а власні кошти передаються при підписанні цього документа.

Для кредитора важливо, щоб факт передачі коштів продавцю був оформлений належним чином. Якщо заставу надається шляхом безготівкового переказу, то в якості підтвердження запросять платіжне доручення.

Найчастіше гроші передаються готівкою. Тоді крім розписки, потрібно, щоб на обох примірниках попереднього договору купівлі-продажу продавець своєю рукою написав: «В якості застави отримана сума ... ПІБ, дата, підпис». Суму пишуть цифрами, а потім дублюють прописом. Обов'язково вказується валюта угоди. ПІБ пишуть повністю без скорочень.

Відмова банку в наданні іпотеки вважається обставинами, що не залежать від волі покупця. Тому в такому випадку у продавця не виникає підстав для утримання застави: отримані суми він повинен буде повернути повністю.

Даний момент можна спочатку прописати в попередньому договорі купівлі-продажу. Якщо справа дійде до судового розгляду, то заставу в таких ситуаціях зобов'язують повернути як безпідставне збагачення.

1 етап - правильно складаємо договір завдатку

завантажити типовий зразок бланка договору завдатку. Заповнити його використовуючи такі підказки.

Як оформити завдаток при покупці квартири дивіться нижче:

  • За цивільним кодексом РФ (ст. 380 і 381) в угоді (договорі) про завдаток має бути вказані такі дані:
  1. Обов'язково! Всі власники квартири і покупець. Якщо купує не одна людина, то вказати обох.
  2. ПІБ обох сторін і паспортні дані, включаючи адресу поточного проживання.
  3. Яка кінцева ціна на квартиру
  4. Завдаток. Прописується прописом (обов'язково) і цифрами.
  5. Повністю описується продається квартира. Потрібно вказати площу, адресу та інші характеристики.
  6. Обумовлюються терміни за зобов'язаннями.
  7. На яких умовах дається завдаток. (В цьому місці вказується, чи потрібно платити за комунальні послуги, які меблі залишиться і ін.)
  • Договорів по завдатку має бути два примірники (по 1 на кожного). Підписаних обома сторонами.
  • Часто завдаток плутають з авансом! Про це теж не варто забувати. Адже відміну завдатку від авансу полягає в тому, що при недотриманні будь-якого умови. Наприклад продавець передумав продавати квартиру, а до цього йому перерахували аванс, то покупець не отримає його в подвійному розмірі. І навпаки, якщо покупець знайде інший варіант, то продавець повинен буде повернути повністю суму авансу.
  • Запам'ятайте, договір про завдаток може мати таку назву - попередній договір купівлі продажу. Він містить в собі всі ті ж пункти і смисли, але оформляється як звичайний договір.
  • На пропозицію оформити завдаток у вигляді розписки, краще відмовтеся. Якщо що щось піде не так без судового процесу не обійтися. Причому родичі можуть заявити про те що продавець є не адекватним і підтвердять це довідкою від психіатра. Тоді справа виявиться явно програв.
  • Перед підписанням перевірте ще раз всі пункти і документи як свої так і продавця.
  • За бажанням можна завірити договір у нотаріуса, але не обов'язково.

2 етап - передаємо завдаток

  1. Домовтеся про суму з продавцем. (Зазвичай призначається фіксована сума або відсоток від вартості квартири.)
  2. Складається і підписується договір. Як його заповнити написано вище.
  3. Перед передачею грошей візьміть з продавця розписку про отримання договірної суми, як її скласти розглянемо нижче. Гроші передаються тільки після отримання розписки!
  4. Віддавати гроші потрібно при свідках і попросіть перерахувати купюри. У свідки краще взяти товариша, але не родича. Він буде більш об'єктивний.
  5. Ще раз уточніть всі спірні моменти і терміни виконання зобов'язань.
  6. Дізнайтеся більше телефонами та адресами.

3 етап - складання розписки про отримання завдатку та її підписання

3 етап - складання розписки про отримання завдатку та її підписання

Перед отриманням завдатку продавець пише розписку про отримання грошей і віддає її покупцеві, після чого останній вручає обумовлену суму.

Врахуйте кілька моментів. Розписка про отримання завдатку пишеться від руки і кульковою ручкою. Цей момент необхідний для більшої безпеки. Адже підробити почерк набагато складніше ніж підпис.

Увага! Розписку повинні написати всі власники квартири, а сума в ній розподіляється пропорційно часткам власників. Наприклад: якщо завдаток складає 100000р, частка господаря 6/10, а господині 4/10, то власник в розписці вказує суму 60000р, а другий власник 40000р.

У розписці пишуть наступне:

  • Назва - Розписка про передачу завдатку за договором від (число)
  • Повні паспортні дані. Наприклад: Іванов Федір Сергійович 02.02.2222 року народження, паспорт 1111 №111111, виданий УВС м Москва, 22.02.2222 року. Зареєстрований за адресою м Москва, вул. Московська, д. 1, кв.0, в подальшому іменований Продавець.
  • В обов'язковому порядку уточнити, що передається саме завдаток!
  • Розмір завдатку пишеться як цифрами, так і прописом із зазначенням валюти.
  • Вкажіть на підставі чого дається розписка. Приклад: завдаток в розмірі 60000 рублів (шістдесят тисяч рублів) в рахунок оплати за договором купівлі продажу, який буде укладений до 22 березня 1122 року.
  • Так само потрібно коротко описати квартиру, площа, адреса, документи, що підтверджують власність.
  • Дата / Підпис

нюанси

  • Розписка повинна бути власноручно написана людиною який отримує суму завдатку.
  • Якщо вона роздрукована на принтері, завірте розписку у нотаріуса
  • Пишеться у вашій присутності

За угодою сторін угода може бути скасований, і завдаток повернеться в первозданному вигляді. Для цього повинні бути вагомі причини - хвороба, відмова в іпотечному кредиті і т.д.

Перед тим як віддати завдаток будьте повністю впевнені, що це саме та квартира яку ви хочете. Дотримуйтесь вище зазначених порад і опинитися з порожнім гаманцем буде набагато складніше. Не ведіться на дешеві пропозиції, можливо це працюють шахраї. По любому підозрілого питання звертайтеся до юриста або нотаріуса. Приємних вам покупок.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online