Як ІП працює з ТОВ: чи може ІП працювати з ТОВ, складності

  1. Чому ТОВ уникають взаємодії з ІП
  2. Складнощі роботи з ТОВ для ІП і варіанти взаємодії
  3. Приклад взаємодії ТОВ та ВП, при статусі платника ПДВ першого
  4. Які договори укладаються між ТОВ та ВП? Договір поставки
  5. Договору оренди, підряду і позики, ув'язнені між ТОВ та ВП
  6. Особливості безпроцентної позики між компанією і підприємцем
  7. Ще один варіант вигідного взаємин: співробітник компанії стає ІП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У статті розповімо, як ІП працює з ТОВ, рассмтрім складності, дамо відповіді на поширені питання.

Чому ТОВ уникають взаємодії з ІП

Відповідь на це питання криється за двома причинами - психологічними (загальноприйнятими) і економічними (розрахунковими). У першому випадку - існує недовіра до комерсантів, так як ними зазвичай стають початківці недосвідчені бізнесмени, які в будь-який момент можуть залишити свій бізнес. Отже, ступінь довіри до них нижче, ніж до подібним компаніям на загальному режимі.

У другому випадку ТОВ відштовхує від ІП:

  • застосування спеціальних режимів (ССО, ЕНВД, ПСН), яке тягне за собою неможливість вирахування ПДВ для компаній, які з ними взаємодіють;
  • незастосування ККТ,
  • відсутність розрахункового рахунку в банку;
  • відсутність бухгалтера;
  • відсутність печатки.

Однак, для подолання першого заперечення, важливо пам'ятати, що ІП, при всій простоті «згортання» своєї діяльності і меншої відповідальності перед ИФНС, відповідають за фінансовими зобов'язаннями своїм майном, а не статутним капіталом, що набагато ризикованіше. Також, при реєстрації ІП, використовується паспорт і прописка, а це додаткова гарантія того, що фізична особа не пропаде безслідно. До речі, судові суперечки з фізичною особою набагато простіше проходять для ТОВ, ніж аналогічні суперечки з юридичними особами.

Складнощі роботи з ТОВ для ІП і варіанти взаємодії

Найчастіше ТОВ, при виборі постачальника або покупця, пріоритетно вибирає «собі подібного» (контрагента на ОСНО), проте відмова від ІП не здатний гарантувати успішний розвиток бізнесу. Сучасний ринок усуває подібну дискримінацію ІП перед іншими ТОВ. Тим більше що ІП на спеціальний режим може залучити ТОВ на загальній системі оподаткування при застосуванні першим наступних схем (дивись таблицю 1).

Таблиця 1 - Варіанти взаємодії ІП та ТОВ:

Варіант взаємодіїОсобливості

1 Сфера співробітництва «без ПДВ» Варіанти послуг від ІП: ремонт, послуги обробки, послуги аудитора, кур'єра, аутстаффінг (аутсорсинг), оренда невеликих приміщень, послуги навчання співробітників.

* Якщо ІП на патенті, то при таких взаємодіях він не втрачає права на патент

2 Унікальність постачальника - ІП У ІП немає конкурентів в даному сегменті ринку (місцевого), отже, ТОВ не доводиться вибирати.

* Даний варіант може бути особливо вигідний для компаній, якщо послуги місцевого постачальника складають маленький відсоток його обороту

3 ІП може виставити рахунок з ПДВ

(Необхідно доводити в суді)

В цьому випадку подається податкова декларація, але одночасно з цим виникають проблеми повернення такого ПДВ, що часто веде до судових спорів, хоч і позитивним для ТОВ. 4 Перехід ІП на загальну систему або відкриття ТОВ Деякі ІП на ССО, ЕНВД, ПСН, щоб охопити більший спектр клієнтури відкривають ТОВ при закритті або збереженні ВП. 5 Зниження комерсантом ціни на суму не менше суми ПДВ Цей варіант є найбільш вигідним, особливо якщо ТОВ купує товар «для себе», не для перепродажу. Для того, щоб зрозуміти, як це відбувається, якщо ТОВ - посередник дивись в таблиці 2.

Приклад взаємодії ТОВ та ВП, при статусі платника ПДВ першого

Приклад 1. Компанія ТОВ «Редфром», яка використовує ОСНО, займається перепродажем електронної техніки. Продажна вартість товару дорівнює 590 тис. Руб. (В т. Ч. ПДВ, що дорівнює 90 тис. Руб.). Дана організація перекупила цей товар:

  • у підприємства ТОВ «Регарт» зі статусом платника ПДВ за 472 тис. руб. (В т. Ч. ПДВ, рівний 72 тис. Руб.);
  • у ІП Іванова І.І., який використовує ССО, за 400 тис. руб.

Для того, щоб наочно показати оптимальність рішення ТОВ «Редфром» при виборі одного з постачальників електронної техніки для подальшого перепродажу, розрахуємо ПДВ і податок на прибуток для обох ситуацій в таблиці 2.

Таблиця 2 - Варіанти вибору ТОВ «Редфром»:

Критерії оптимальності рішення:1 ситуація - вибір підприємства на ОСНО(ТОВ «Регарт»)2 ситуація - вибір ІП на ССО(ІП Іванов І.І.)

Наявність рахунку-фактури і права на відрахування ПДВ Є, зменшує ПДВ на 72 тис. Рублів ні Необхідно заплатити в бюджет:

- ПДВ,

- податок на прибуток ((вартість реалізованого товару (без ПДВ) - покупна вартість (без ПДВ)) * 20%)

38 000 руб.

90 000 -: 72 000 = 18 000 руб.

(500 000 - 400 000) * 0,2 = 20 000 руб.

110 000 руб.

90 000 руб.

20 000 руб.

Рішення оптимальності: Податок в 1 ситуації менше на 72 тис. Руб., Однак, при покупці у ІП, ТОВ «Редфром» відразу заощадила ці 72 тис. Руб.

Вибір будь-якого з двох варіантів є оптимальним для ТОВ «Редфром», однак, при виборі ІП відрахування в 72 тис. Чекати не доведеться

Висновок: Щоб компенсувати позбавлення ТОВ «Редфром» права на відрахування ПДВ, IP на «спрощенці» повинен продавати товар за суму не більше 400 тис. Рублів.

Які договори укладаються між ТОВ та ВП? Договір поставки

Спільна діяльність між ТОВ та ВП може підкріплюватися підписанням обома сторонами договорів. Хоча усна домовленість і не заборонена законом, проте в складних ситуаціях може знадобитися письмове підтвердження, що містить підписи і печатки сторін. Читайте також статтю: → « Договір без ПДВ: зразок для ІП і ТОВ ».

Отже, письмові форми договорів можна класифікувати на:

  • договір поставки,
  • договір оренди,
  • договір підряду,
  • договір позики.

Законом не забороняється укладення інших форм договорів, але саме ці є основними. Угода поставки - це документ, згідно з яким одна сторона є продавцем (постачальників), а друга - покупцем (замовником), який передбачає утримання в своїй структурі наступної обов'язкової інформації:

  • правила і умови повернення товару;
  • спосіб (чи засоби) доставки товару;
  • термін здійснення поставки і оплати товару;
  • послуги монтажу (включені у вартість чи ні);
  • санкції за порушення умов договору.

Подібна взаємодія може бути як одноразовим, так і довгостроковим. Також можливе існування спеціального рахунок-договору (замість угоди поставки), в якому міститься вся вищеперелічена інформація про угоду, після оплати якого відбувається поставка товару покупцеві.

Договору оренди, підряду і позики, ув'язнені між ТОВ та ВП

Угода оренди - це документ, згідно з яким одна зі сторін є орендодавцем, а друга - арендополучателем, подібну угоду полягає на певний термін. Об'єктом оренди можуть виступати: обладнання, земельні ділянки, приміщення (офіси та склади), транспорт. Читайте також статтю: → « Договір суборенди земельної ділянки: завантажити зразок ».

Якщо орендодавцем є ІП або ТОВ на «вменёнке» або «спрощенці», за ним зберігається право не нараховувати ПДВ на суму договору.

Угода підряду передбачає іменувати одну зі сторін підрядником, а другу - замовником. Воно носить одноразовий характер і обидві сторони, ТОВ та ВП, можуть взаємодіяти в різних ролях. Однак при такій взаємодії виникає питання про платника прибуткового податку. Відповідь на який такий: податковий тягар несе та зі сторін угоди, яка отримує фінансову вигоду (прибуток), тобто той, кому оплачую роботу, а саме підрядник. Якщо підрядником виступає підприємець, то він сам повинен заплатити за себе податок ПДФО в розмірі 13%.

Угода позики - договір, що передбачає дачу позикодавцем певної грошової суми займодержателя під певний відсоток або на безвідсотковій основі, за умови повернення. Подібні відносини є найбільш складними з правової точки зору, так як не завжди зрозуміло, на кого покладається обов'язок платити податок, особливо це стосується безпроцентної позики. Процентний позику відбувається за середніми ставками ЦБ і оплачується тим, хто його дає. Про безпроцентному можна прочитати в наступному розділі глави.

Особливості безпроцентної позики між компанією і підприємцем

Статус «безвідсотковості» позику зберігає, в разі, коли Займодатель або позичальник не отримують від нього фінансової вигоди. При достроковому погашенні боргу по позиці між ІП і ТОВ зберігаються зобов'язання за цим договором до моменту виплати конкретних податків. Для того, щоб зрозуміти які податки можуть сплачуватися з безпроцентної позики, можна звернутися до таблиці 3.

Таблиця 3 - Оподаткування вигодонабувача по безпроцентному займу:

Хто дає позикуВигода займодателяХто сплачує податок до бюджету?Розмір податкуНормативно-правовий акт

Займодатель - ТОВ (юридична особа) ТОВ не отримує економічну вигоду, отже, не платить податок * У ІП (бізнесмена) з'являється позареалізаційні доходи, з якого необхідно сплатити податок - ПДФО, який розраховується на основі ставки рефінансування ЦБ РФ , яка з 19 червня 2017 року дорівнює 9%.

ПДФО = 0,35 * ¾ ставки рефінансування ЦБ РФ * Х = 0,24 * Х, де Х - розмір позики

* П. 10 ст. 251 НК РФ

** п. 8 ст. 250 НК РФ

Займодатель - ІП ІП не отримує економічну вигоду, отже, не платить податок Для ТОВ в даній ситуації також не виникає оподатковуваного доходу Гл. 25 НК РФ

пп. 10 п. 1 ст. 251 НК РФ

Важливо! Для юридичної особи - ТОВ вигідніше брати безвідсоткову позику у ІП, так як фірма не сплачує податки з цього додаткового доходу.

Безпроцентні позики в основному регулюються Податковим Кодексом РФ, проте в п. 1 с. 16 Цивільного Кодексу РФ є уточнення щодо оформлення таких договорів: якщо однією зі сторін угоди виступає юридична особа (ТОВ), то договір повинен бути оформлений на паперовому носії, тобто у вигляді договору. Читайте також статтю: → « Договір безпроцентної позики між юридичною та фізичною особами: зразок заповнення ».

Подібний позику може бути здійснений як у безготівковому порядку, шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок, так і готівкою, шляхом оформлення ПКО (прибуткового касового ордера - див. Малюнок 1), квитанцію від цього «пріходніка» ІП забирає собі як доказ дачі грошей у касу фірми. Організація, в свою чергу, відповідно до вказівки ЦБ РФ від 11.03.14 №3210-У, повинна перевести ці гроші на банківський розрахунковий рахунок внаслідок перевищення касового ліміту. Назад кошти ІП отримує або на розрахунковий рахунок, або шляхом оформлення РКО (видаткового касового ордера).

Назад кошти ІП отримує або на розрахунковий рахунок, або шляхом оформлення РКО (видаткового касового ордера)

ПКО за договором позики від ІП

Таблиця 4 - Відповіді на питання, що стосуються безпроцентної позики:

ПитанняВідповідь

Коли договір безпроцентної позики вступає в силу? З моменту підписання угоди позики Який документ, крім угоди про позику, ТОВ може отримати від ІП? Даним документом є розписка, зобов'язуються займодержателя повернути позику в певні терміни Що робити, якщо ІП не виплатив позику через фор-мажорній ситуації Термін виплати продовжується на час дії форс-мажорній ситуації.

Випадки форс-мажору: пожежа, природний катаклізм, автомобільна аварія і т.д.

Чи треба завіряти розписку у нотаріуса? Ні. Однак для більшої надійності можна запевнити, заплативши близько 500 руб. за кожен підпис. Які штрафи заплатить ВП у разі порушення умов договору? 40 - 50 МРОТ Які штрафи заплатить юридична особа? 400 - 500 МРОТ

Ще один варіант вигідного взаємин: співробітник компанії стає ІП

На сьогоднішній день переклад співробітників компанії в статут ІП дозволяє заощадити компанії на зростаючих тарифах по внесках. Однак найбільшою трудністю є переконання цих співробітників, зважитися на крок стати комерсантом. Як же це зробити, максимально убезпечивши компанію від можливих судових розглядів з фондами, і яку вигоду отримає компанія? З приводу останнього - найбільш наочно пояснити за допомогою цифр.

Приклад 2. Річна зарплата співробітника компанії ТОВ «Редфром» становить 300 000 руб., Отже, на страхові внески витрачається 90 000 руб. (300 000 * 30%) і 600 руб. на травматизм при мінімальній ставці в 0,2%. При становленні співробітника індивідуальним підприємцем компанія втрачає можливість зменшення оподатковуваної бази з податку на прибуток, тобто ТОВ «Редфром» заплатить цей податок на 18 120 руб. (90 600 * 20%) більше. Однак компанія все одно економить на внески 72 480 руб. (90 600 - 18 120).

З точки зору співробітника: якщо ІП переходить на ССО - «Доходи», то ПДФО зменшується з 13% до 6%; при цьому внески до фондів, згідно з частиною 2 ст. 13 і частини 1 ст. 14 ФЗ №212, також вважаються не з усієї зарплати, а з МРОТ, внески на травматизм ІП не платить за себе (дивись приклад 3).

Приклад 3. Продовжуючи описану ситуацію в 2 прикладі, 13% -й ПДФО дорівнює 39 000 руб. (300 000 * 13%), а 6% -й ПДФО більш ніж в два рази менше і дорівнює 18 000 (300 000 * 6%). Страхові внески з МРОТ в Липецькій області рівні 28 080 руб. (7 800 руб. * 12 міс. * 30%) на рік. Сума внеску перевищує ½ ПДФО, тому ПДФО зменшують в 2 рази - до 9 000 руб. (18 000 * 50%).

Разом сума податків і внесків дорівнює 37 080 руб. (9 000 +28 080), а це менше одного тільки ПДФО при 13% ставці, тому вигода для працівника-комерсанта очевидна Єдиним мінусом є те, що працівник тепер сам за себе платить внески і здає звітність. Необхідно збирати докази самостійності роботи підприємця.

Які договори укладаються між ТОВ та ВП?
З моменту підписання угоди позики Який документ, крім угоди про позику, ТОВ може отримати від ІП?
Чи треба завіряти розписку у нотаріуса?
Які штрафи заплатить ВП у разі порушення умов договору?
МРОТ Які штрафи заплатить юридична особа?
Як же це зробити, максимально убезпечивши компанію від можливих судових розглядів з фондами, і яку вигоду отримає компанія?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online