"Російська ягода": де шукати рекордний урожай чорниці в підмосковних лісах

  1. Де шукати
  2. чим корисна

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: ТАСС / Микола Кулешов

У перші дні липня в Росії стартував чорничний сезон. В цьому році природа порадувала шанувальників цієї корисної ягоди небувало високим урожаєм. Але далеко не всім подобається купувати чорницю в магазинах або з рук у торговців, що розташувалися біля узбіч підмосковних шосе. Де в Підмосков'ї знаходяться чорничні місця і чому ця ягода так корисна, читайте в матеріалі m24.ru.

- Ти не встигнеш ще сказати "чорничний пиріг", як я повернуся.
- Чорничний пиріг!
- Ну не так швидко, звичайно ... ( "Кримінальне чтиво")

Отже, чорниця, або російська ягода, як її ще називають. Не за прихильність росіян до поїдання чорниці в непомірних кількостях, а тому що на території нашої країни її найбільше. Росія - найбільша чорнична країна світу.

Суха статистика свідчить, що за рік тільки в європейській частині Росії дозріває близько 420 тисяч тонн чорниці. Правда, зі збором справи йдуть гірше, так як ця ягода не дуже бажає потрапляти в руки збирачів і виростає часто в такій глушині, куди любителі покуштувати чорне ласощі просто не доберуться.

Підмосков'ї не відноситься до числа самих чорничних місць нашої батьківщини. Воно поступається Карелії, Архангельської і Псковської областям, де ця ягода набагато більше поширена. Однак в цьому році хорошим урожаєм чорниці може похвалитися і Московська область.

Фото: ТАСС / Володимир Смирнов

Де шукати

Чорниця - це невисокий чагарник, який практично ніколи не виростає вище півметра. Ягоди синювато-чорні, на смак солодкі, трохи віддають кислинкою.

Чорниця дуже добре росте в змішаних, хвойно-листяних лісах на заболочених грунтах. Там вона іноді утворює цілі плантації, де везучий збирач може швидко заповнити доверху ціле відерце. А в Карелії, наприклад, за чорницею взагалі ходять з великими картонними коробками, адже ягоди просто не поміщаються в лукошках.

думка москвича

Я збираю не в Московській області, а в Тверській, близько заповідника Завидово. Там, біля села Гаврілково, справжній чорничний рай і людей небагато, тому що не всі хочуть в таку далечінь їхати, а багато хто і не знають, що там щось росте.

Дістатися складно, на електричці НЕ приїдеш, тільки на машині можна, дороги подразбітие там, звичайно. Але, з іншого боку, немає лиха без добра: чим гірше дороги, тим менше туди їдуть і тим більше там грибів і ягід.

Збираю не для продажу, а для сім'ї, корисно дуже, та й смачно. Чорницю само не виростиш на дачі, це чисто лісове рослина.

Михайло

складальник чорниці


У Московській області чорничними місцями залишаються райони на північному заході області. На півдні і сході чорниця зустрічається рідше - невідповідні умови. Отже, якщо ви їдете за чорницею, то треба вирушати в Талдомський, Сергієво-Посадський і Клинский райони. Кажуть, що багато цих корисних ягід зростає близько Шатури на самому сході області, але в останні роки збирачі знаходять там все менше чорниці.

Самі чорничні місця Підмосков'я знаходяться на кордоні з Тверської областю, близько заповідника Завидово. Доїхати туди можна на будь-який електричці, яка відправляється по Ленінградському напрямку залізниці. Виходити слід на станціях Ямуга або Решетниково.

При вдалому збігу обставин в місцевих лісах можна зібрати близько п'яти кілограмів чорниці за похід. В цьому році умови для збору навіть не просто хороші, а чудові.

Вельми багато чорниці можна набрати, якщо зійти з платформ Власова і 94-й кілометр Свалявського напрямки залізниці. Це околиці Талдома, де також відзначається непоганий урожай ягід.

Варто відзначити, що відмінні показники по збору пристойно упустили ціну на чорницю у торговців, які розташовуються з відерцями і кошиками біля узбіч підмосковних доріг. За кілограм чорниці продавці просять від 200 до 400 рублів.

думка москвича

Традиційно я збираю чорницю, в основному на варення йде, але не сказала б, що її більше, ніж зазвичай. Хоча по узбіччях Мінського і Київського шосе сидять люди, продають, мабуть, означає, зростає і у них.

Взагалі, я збираю недалеко від села Волченко в Наро-Фомінськ районі. Там завжди ягід не дуже багато, але чорниця росте непогано, особливо якщо місця знати. Але вже місцями ділитися ніхто не буде.

Валентина

продавець чорниці

чим корисна

Чорниця - одна з найкорисніших ягід наших лісів. Вона може похвалитися наявністю вітамінів А, B, C і PP, органічні кислоти і мікроелементами, а також фітонцидами.

Посилання по темі

Найвідоміше властивість чорниці - вона покращує зір. Саме тому чорниця входить до складу багатьох препаратів в офтальмології, а також частенько призначається хворим з ослабленим зором.

Чай з чорниці буде прекрасним сечогінним засобом, а крім того, він здатний знизити біль при наявності каменів у нирках. Відвари і настої з чорниці застосовують при ангіні, стоматитах, обробці ран і навіть для полоскання рота.

Але найголовніше властивість чорниці - вона смачна. І не тільки в свіжому вигляді, варення, джеми, повидло з чорниці стануть прикрасою будь-якого столу. Але все ж влітку найкраще їсти свіжі ягоди.

І не звертайте увагу на те, що від чорниці не йде аромат, як від суниці або малини. Незважаючи на практично повну відсутність запаху, ця ягода нічим не гірше за своїх популярних побратимів. Збирайте і насолоджуйтеся!

сюжет: Тренди міста: все, що хвилює столицю

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online