Москвичам роздадуть "грибні віяла"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: m24.ru/Александр Авілов

Москвичам роздадуть "грибні віяла" - спеціальні пам'ятки з інформацією про те, як правильно збирати гриби. Про це m24.ru повідомили в департаменті природокористування і охорони навколишнього середовища.

Брошури були представлені на Московському урбаністичному форумі. Сторінки з ілюстраціями грибів складені у вигляді віяла. Пам'ятки містять інформацію про грибах, які зустрічаються в столичному регіоні, із зазначенням, отруйні чи вони. Брошури роздаватимуть москвичам на екологічних виставках, фестивалях та інших заходах.

Фото: департамент природокористування та охорони навколишнього середовища

Розроблено також брошури про рослини, тварин, птахів і комах, які живуть в столиці, додали в департаменті. В даний час в Москві і області з'явилися перші випадки отруєння грибами, проте грибний сезон тільки починається.

У департаменті природи рекомендують готуватися до виходу по гриби заздалегідь. "На території" старої "Москви збирати і їсти гриби не рекомендується, в крайньому випадку, спочатку варто віднести їх до лабораторії на аналіз", - попередили в відомстві.

Відповідно до класифікації безпеки, існує три види грибів. Наприклад, до безумовно їстівних відносяться приготовані без додаткової обробки білі гриби, маслюки, підосичники, моховики і печериці. Умовно їстівні гриби перед приготуванням страви або маринуванням необхідно варити або вимочувати, щоб видалити токсичні речовини - свинушки, вовнянки, чорнушки і рядки. Неїстівними грибами вважаються отруйні: бліда поганка і мухомори, - а також неотруйні, але зі специфічним запахом: жовчний, перцевий гриб і інші.

Неїстівний або неправильно оброблений умовно їстівний гриб, потрапляючи в організм людини, виділяє токсини. Ці речовини можуть вразити клітини слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, викликавши розлад травлення. Основні ознаки отруєння грибами можуть з'явитися через 1,5-2 години після вживання в їжу.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота
  • блювота
  • сильні болі в животі з діареєю до 10 - 15 разів на добу
  • підвищена температура тіла
  • слабкий пульс
  • холодіючі руки і ноги
  • запалення шлунка і тонкого кишечника - гострий гастроентерит


Лікар-токсиколог Інституту імені Скліфосовського Павло Рожков стверджує, що випадки отруєння грибами в московському регіоні бувають рідко. "У Москві випадки отруєння грибами поодинокі, така картина спостерігається протягом багатьох років. Наприклад, в Воронезької та Бєлгородської областях частіше бувають отруєння, тому що там росте багато блідих поганок", - розповів лікар.

За його словами, буває кілька видів отруєнь грибними культурами. "Отруєння грибами має на увазі, що гриби містять хімічні речовини, які вражають організм людини. Наприклад, людина з'їла бліду поганку або мухомор - буде гастроентерит, а мухомори викликають наркотичну дію", - сказав Рожков. Він зазначив, що при перших ознаках отруєння необхідно звертатися до лікаря, але краще взагалі не збирати гриби, а купувати культивовані в магазинах.

Координатор з лісової політики Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Росії Микола Шматков впевнений, що навіть їстівні гриби можуть бути шкідливими, якщо вони ростуть близько небезпечних зон.

"Немає єдиної думки про те, чи можна збирати гриби близько звалищ і вздовж доріг, є багато відомостей і чинників. Є кілька важливих фактів. Грибниця - міцелій - знаходиться в лісовій підстилці, де накопичуються викиди транспорту або вимиваються відходи зі звалищ. Гриби є потужним абсорбентом шкідливих речовин, вбирають все як губка. Навіть їстівними грибами, які ввібрали шкідливі речовини з навколишнього середовища, можна отруїтися ", - пояснив експерт.

На думку Шматкова, владі необхідно розробити і опублікувати карту лісових масивів Москви і Підмосков'я, де будуть позначені екологічно безпечні зони для збору грибів та ягід. "Тому городянам варто збирати гриби в більш глибоких лісах, а не біля доріг і звалищ", - додав Шматков.

Посилання по темі

напередодні Росспоживнагляд взяв перші проби грибів врожаю 2016 року, обробку пройшли вже 220 зразків. З'ясувалося, що частка заражених грибів на ринку в нинішньому році нижче, ніж в минулому. У 2015 році у продажу зафіксували майже 3,5 відсотка продукції, зараженої ртуттю, миш'яком і іншими небезпечними речовинами. Кількість грибів з радіоактивними забрудненнями було ще вище - понад 7 відсотків.

Для жителів Москви і області, які не ходять на "тихе полювання", але люблять грибні страви, незабаром розгорнеться великий вибір культивованих місцевих грибів. як розповіли в підмосковному Мінсільгоспі, грибоводство стане одним з пріоритетних напрямків сільського господарства. У 2016 році планується розпочати реалізацію трьох проектів. Гриби в основному вирощуються на компості, і в області планується побудувати компостний завод в Серебряно-Прудському районі, а також модернізувати дві ферми з вирощування грибів: печериць і глив. Загальний обсяг інвестицій в розведення грибів складе 2,4 млрд мільярда рублів, вже до 2017 року планується виробляти 15,5 тисячі тонн грибів на рік.

сюжет: Екологія столиці

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online