Захист прав споживачів при роздрібній купівлі-продажу

  1. Захист прав споживачів при обміні товару належної якості.
  2. Захист прав споживачів при продажу товару неналежної якості.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно ст. 492 ЦК України до відносин за договором роздрібної купівлі-продажу з участю покупця-громадянина, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються закони про захист прав споживачів та інші правові акти, прийняті відповідно до них. Відповідно захист прав споживачів при роздрібній купівлі-продажу має особливості на відміну від інших договорів купівлі-продажу.

до відносин за договором роздрібної купівлі-продажу з участю покупця-громадянина, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються закони про захист прав споживачів та інші правові акти, прийняті відповідно до них

Захист прав споживачів при обміні товару належної якості.

Відповідно до ст. 502 ГК РФ покупець має право протягом чотирнадцяти днів з моменту передання йому непродовольчого товару, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти куплений товар в місці покупки і інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, забарвлення або комплектації, у разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем. При відсутності необхідного для обміну товару у продавця покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму.

Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця.

Перелік товарів, які не підлягають обміну або поверненню за вказаними в цій статті підстав, визначається в порядку, встановленому законом або іншими правовими актами.

Зазначений Перелік затверджений постановою Кабінету Міністрів України 19.01.1998 року № 55 та в нього входять:

  1. Товари для профілактики і лікування захворювань в домашніх умовах (предмети санітарії та гігієни з металу, гуми, текстилю та інших матеріалів, інструменти, прилади та апаратура медичні, засоби гігієни порожнини рота, лінзи окулярні, предмети по догляду за дітьми), лікарські препарати
  2. Предмети особистої гігієни (зубні щітки, гребінці, шпильки, бігуді для волосся, перуки, шиньйони та інші аналогічні товари)
  3. Парфумерно-косметичні товари
  4. Текстильні товари (бавовняні, лляні, шовкові, вовняні та синтетичні тканини, товари з нетканих матеріалів типу тканин - стрічки, тасьма, мереживо та інші); кабельна продукція (дроти, шнури, кабелі); будівельні та оздоблювальні матеріали (лінолеум, плівка, килимові покриття та інші) та інші товари, які відпускаються на метраж
  5. Швейні та трикотажні вироби (вироби швейні та трикотажні білизняні, вироби панчішно-шкарпеткові)
  6. Вироби і матеріали, що контактують з харчовими продуктами, з полімерних матеріалів, в тому числі для разового використання (посуд і приналежності столові й кухонні, ємності і пакувальні матеріали для зберігання і транспортування харчових продуктів)
  7. Товари побутової хімії, пестициди і агрохімікати
  8. Меблі побутові (меблеві гарнітури і комплекти)
  9. Вироби з дорогоцінних металів, з дорогоцінними каменями, з дорогоцінних металів зі вставками з напівкоштовних і синтетичних каменів, ограновані дорогоцінні камені
  10. Автомобілі та мотовелотовари, причепи та номерні агрегати до них; мобільні засоби малої механізації сільськогосподарських робіт; прогулянкові судна та інші плавзасоби побутового призначення
  11. Технічно складні товари побутового призначення, на які встановлені гарантійні терміни (верстати металорізальні і деревообробні побутові; електропобутові машини та прилади; побутова радіоелектронна апаратура; побутова обчислювальна та розмножувальна техніка; фото-і кіноапаратура; телефонні апарати та факсимільна апаратура; електромузичні інструменти; іграшки електронні, побутове газове обладнання та пристрої)
  12. Цивільна зброя, основні частини цивільного та службового вогнепальної зброї, патрони до нього
  13. Тварини і рослини
  14. Неперіодичні видання (книги, брошури, альбоми, картографічні і нотні видання, листові образотворчі, календарі, буклети, видання, відтворені на технічних носіях інформації)

Захист прав споживачів при продажу товару неналежної якості.

Відповідно до ст. 503 ГК РФ покупець, якому продано товар неналежної якості, якщо його недоліки не були застережені продавцем, за своїм вибором має право вимагати:

  • заміни недоброякісного товару товаром належної якості;
  • пропорційного зменшення ціни;
  • негайного безоплатного усунення недоліків товару;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару (п.1).

2. У разі виявлення недоліків товару, властивості якого не дозволяють усунути їх (продовольчі товари, товари побутової хімії тощо), покупець на свій вибір має право вимагати заміни такого товару на товар належної якості або відповідного зменшення купівельної ціни.

3. Стосовно технічно складного товару покупець має право вимагати його заміни або відмовитися від виконання договору роздрібної купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми в разі істотного порушення вимог до його якості (пункт 2 статті 475).

4. Замість пред'явлення зазначених в пунктах 1 і 2 цієї статті вимог покупець має право відмовитися від виконання договору роздрібної купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми.

5. При відмові від виконання договору роздрібної купівлі-продажу з вимогою повернення сплаченої за товар суми покупець на вимогу продавця та за його рахунок повинен повернути отриманий товар неналежної якості.

При поверненні покупцеві сплаченої за товар суми продавець не має право утримувати з неї суму, на яку знизилася вартість товару з-за повного або часткового використання товару, втрати ним товарного вигляду або подібних обставин.

Перелік технічно складних товарів затверджений постановою Кабінету Міністрів України 10.11.2011 року № 924 за яким до технічно складним товарам віднесені:

  1. Легкі літаки, вертольоти і літаки з двигуном внутрішнього згоряння (з електродвигуном)
  2. Автомобілі легкові, мотоцикли, моторолери та транспортні засоби з двигуном внутрішнього згоряння (з електродвигуном), призначені для руху по дорогах загального користування
  3. Трактори, мотоблоки, мотокультиватори, машини і обладнання для сільського господарства з двигуном внутрішнього згоряння (з електродвигуном)
  4. Снігоходи та транспортні засоби з двигуном внутрішнього згоряння (з електродвигуном), спеціально призначені для пересування по снігу
  5. Судна спортивні, туристські та прогулянкові, катери, човни, яхти і транспортні плавучі засоби з двигуном внутрішнього згоряння (з електродвигуном)
  6. Устаткування навігації і бездротового зв'язку для побутового використання, в тому числі супутникового зв'язку, що має сенсорний екран і володіє двома і більше функціями
  7. Системні блоки, комп'ютери стаціонарні і портативні, включаючи ноутбуки, і персональні електронні обчислювальні машини
  8. Лазерні або струменеві багатофункціональні пристрої, монітори з цифровим блоком управління
  9. Комплекти супутникового телебачення, ігрові приставки з цифровим блоком управління
  10. Телевізори, проектори з цифровим блоком управління
  11. Цифрові фото- і відеокамери, об'єктиви до них і оптичне фото- і кіноустаткування з цифровим блоком управління
  12. Холодильники, морозильники, пральні та посудомийні машини, кавоварки, електричні і комбіновані плити, електричні і комбіновані духові шафи, кондиціонери, електричні водонагрівачі з електричним двигуном і (або) мікропроцесорної автоматикою

Справи щодо захисту прав споживачів розглядають суди загальної юрисдикції і обов'язковий претензійний порядок врегулювання спорів при роздрібній купівлі-продажу товарів не передбачений.

При цьому згідно з п. 28 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 28.06.2012 року № 17 «Про розгляд судами цивільних справ у спорах щодо захисту прав споживачів» при вирішенні вимог споживачів необхідно враховувати, що тягар доведення обставин, які звільняють від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов'язання, в тому числі і за заподіяння шкоди, лежить на продавцеві (виробнику, виконавця, уповноваженої організації або уповноваженому індивідуальному підприємця, імпортера). Виняток становлять випадки продажу товару (виконання роботи, надання послуги) неналежної якості, коли розподіл тягаря доведення залежить від того, чи був встановлений на товар (роботу, послугу) гарантійний термін, а також від часу виявлення недоліків.

Захист прав споживачів при роздрібній купівлі-продажу допускає відшкодування споживачеві збитків в повному обсязі. При цьому збитки відшкодовуються понад неустойки (пені), встановленої законом або договором.

При вирішенні судом питання про компенсацію споживачеві моральної шкоди достатньою умовою для задоволення позову є встановлений факт порушення прав споживача. Розмір компенсації моральної шкоди визначається судом незалежно від розміру відшкодування майнової шкоди. Розмір присуджується споживачеві компенсацію моральної шкоди в кожному конкретному випадку визначається судом з урахуванням характеру заподіяних споживачеві моральних і фізичних страждань виходячи з принципу розумності та справедливості.

При задоволенні судом вимог споживача в зв'язку з порушенням його прав, установлених Законом про захист прав споживачів, які не були задоволені в добровільному порядку виробником (виконавцем, продавцем, уповноваженою організацією або уповноваженим індивідуальним підприємцем, імпортером), суд стягує з відповідача на користь споживача штраф незалежно від того, заявлялося така вимога суду.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online