Заява про визнання громадянина недієздатним


Завантаження документа почнеться через: сек.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У житті бувають ситуації, коли близький родич в силу психічного захворювання або травми перестає адекватно реагувати на події. Людина в такому стані може зробити цивільно-правову угоду на шкоду собі. Нерідко цим користуються шахраї. Щоб уберегти суб'єкта від цього, пишеться заява про визнання громадянина недієздатним. Воно розглядається виключно в судовому порядку, що регламентується статтею 29 ГКРФ, причому суд зобов'язаний винести рішення на основі юридичних і медичних критеріїв.

Особливості розгляду заяви про визнання людини недієздатною

Документ, бланк якого можна скачати на нашому сайті , Може бути поданий до районного або міського суду за місцем проживання людини, що вирішила подати заяву. Їм може виступати дружина, діти, батьки, брати / сестри громадянина, який визнається недієздатним. Родич хворого повинен забезпечити можливість судді особисто переконатися у важкому стані людини. Тому в ході процесу нерідко призначається судово-психіатрична експертиза. Вона може проводитися як очно, так і заочно. Фахівці рекомендують ще до звернення в суд провести обстеження людини у лікаря. Якщо документів, які підтверджують стан людини, досить, то експертиза проводиться заочно в короткі терміни.

Документи для подачі заяви про визнання громадянина недієздатним

Крім самого заяви заявник зобов'язаний надати:

  • квитанцію про сплату державного мита
  • копію паспорта громадянина, який визнається недієздатним
  • довідку про інвалідність
  • довідку про склад сім'ї
  • копію документів, що підтверджують родинні зв'язки заявника і суб'єкта
  • довідку диспансерного спостереження
  • копії заяви для осіб, які беруть участь в процесі

Якщо якихось медичних документів у заявника немає, то можна витребувати їх через суд. Крім цього, в даний час подача заяви в суд обкладається митом у 200 рублів.

Як скласти заяву про визнання громадянина недієздатним?

Сама по собі заява виходить невеликим за обсягом. У ньому вказується:

  • ким заявнику доводиться суб'єкти
  • якими захворюваннями страждає людина
  • як саме проявляється хвороба
  • посилання на статтю 29 ГК РФ і 281 ЦПК РФ

У першій частині заяви вказуються особисті дані заявника та родинні стосунки з суб'єктом, у другій - безпосередньо прохання, в третій - перелік доданих до заяви документів.

Потрібно відзначити, що заява не є позовною, оскільки необхідно просто встановити юридичний факт, а друга сторона в цьому питанні відсутня. У заяві вказується виключно прохання встановити факт недієздатності. Часто громадяни відразу пишуть прохання про встановлення опіки. Але це може зробити виключно орган опіки та піклування.

На закінчення необхідно відзначити, що в деяких випадках суб'єкт ухиляється від проходження судово-психіатричної експертизи. В цьому випадку вона призначається примусово. Надалі при розгляді братимуть участь психіатр і прокурор. Це варто враховувати при визначенні кількості копій заяви.

Як скласти заяву про визнання громадянина недієздатним?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online