Про основи соціального обслуговування громадян в Російській Федерації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 січня 2015 року набирає чинності Федеральний закон від 28 грудня 2013 р № 442-ФЗ «Про основи соціального обслуговування громадян в Російській Федерації». Він кардинальним чином змінює систему соціального обслуговування населення в нашій країні. На актуальні питання реалізації даного закону відповідає начальник Управління соціального захисту населення по г.Мегіону Тетяна Масленникова.

1. Тетяна Олександрівна, в чому новизна прийнятого закону?

Федеральний закон від 28 грудня 2013 р № 442-ФЗ «Про основи соціального обслуговування громадян в Російській Федерації» (далі - 442-ФЗ або Закон) замінює собою федеральні закони від 2 серпня 1995 № 122-ФЗ «Про соціальне обслуговування громадян похилого віку та інвалідів »та від 10 грудня 1995 № 195-ФЗ« Про основи соціального обслуговування населення в Російській Федерації ».

442-ФЗ спрямований на розвиток системи соціального обслуговування громадян в Російській Федерації, підвищення його рівня, якості і ефективності. Він встановлює правові, організаційні та економічні основи соціального обслуговування громадян в країні, повноваження федеральних органів державної влади та органів державної влади суб'єктів Російської Федерації в сфері соціального обслуговування громадян, права та обов'язки одержувачів і постачальників соціальних послуг.

Дія Закону поширюється на громадян Російської Федерації, на іноземних громадян та осіб без громадянства, які постійно проживають на території Російської Федерації, біженців.

2. Які ключові поняття вводяться 442-ФЗ?

Законом вводяться такі нові поняття, як «одержувач соціальних послуг» та «постачальник соціальних послуг».

Одержувач соціальних послуг - громадянин, який визнаний потребують соціальному обслуговуванні і якому надаються соціальна послуга або соціальні послуги.

У чинному законодавстві використовується поняття «клієнт соціальної служби» - це громадянин, який перебуває у важкій життєвій ситуації, якому у зв'язку з цим надаються соціальні послуги.

Поняття «клієнт» і «важка життєва ситуація» зараз широко застосовуються, ми до них звикли, але в новому Законі вони відсутні.

Постачальник соціальних послуг - це юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми та (або) індивідуальний підприємець, які здійснюють соціальне обслуговування.

У нашому муніципальному освіті в даний час соціальні послуги надає бюджетна установа Ханти-Мансійського автономного округу - Югри «Комплексний центр соціального обслуговування населення« Гармонія », тобто Державна організація. З нового року постачальником соціальних послуг може бути не тільки державна, а й недержавна комерційна або некомерційна, в тому числі громадська організація, і індивідуальний підприємець. За ними з 1 січня 2015 р визнаються рівні права і обов'язки.

Щоб законно здійснювати діяльність по соціальному обслуговуванню громадян на території Югри недержавні організації або індивідуальні підприємці повинні бути включені в реєстр постачальників соціальних послуг Ханти-Мансійського автономного округу - Югри, формує і веде який Депсоцразвітія Югри. Перелік відомостей про постачальників, які повинні міститися в реєстрі, затверджений 442-ФЗ, а порядок включення до реєстру - наказом Депсоцразвітія Югри від 19.11.2014 № 20-нп. Дані документи опубліковані на сайті Мінпраці Росії і Депсоцразвітія Югри. Реєстр буде розміщений на окружному сайті у відкритому доступі, тому що одержувач соціальних послуг тепер має право вибрати постачальника соціальних послуг.

Вперше Законом вводиться новий напрямок роботи організацій соціального обслуговування - соціальний супровід громадян, яке передбачає сприяння в наданні медичної, психологічної, педагогічної, юридичної, соціальної допомоги, яка не належить до соціальних послуг, і грунтується на міжвідомчій взаємодії організацій, що надають таку допомогу (стаття 22 Закону ).

Заходи щодо соціального супроводу відображаються в індивідуальній програмі надання соціальних послуг.

3. Хто і в якому порядку може бути визнаний потребують соціальному обслуговуванні?

Соціальне обслуговування грунтується на заявительном принципі. Надання соціальних послуг та відмову від них можливі тільки з урахуванням волевиявлення одержувача. Про надання соціальних послуг громадянин (його законний представник) може звертатися безпосередньо сам або на його прохання інші громадяни, державні органи, органи місцевого самоврядування, громадські об'єднання, до Управління соціального захисту населення по г.Мегіону Департаменту соціального розвитку Ханти-Мансійського автономного округу - Югри (далі - Управління) з письмовим або електронним заявою про надання соціального обслуговування (стаття 14 Закону). Форма заяви про надання соціальних послуг затверджена Мінпраці Росії.

У Законі відсутнє поняття «важка життєва ситуація», як я говорила вище, замість цього, чітко встановлені обставини, при наявності яких громадяни визнаються такими, що потребують соціальному обслуговуванні (стаття 15 Закону). До числа таких обставин, зокрема, відносяться:

- повна або часткова втрата здатності або можливості здійснювати самообслуговування, самостійно пересуватися, забезпечувати основні життєві потреби в силу захворювання, травми, віку або наявності інвалідності;

- наявність в сім'ї інваліда або інвалідів, в тому числі дитину-інваліда або дітей-інвалідів, які потребують постійного стороннього догляду;

- наявність дитини або дітей (в тому числі що знаходяться під опікою, піклуванням), що зазнають труднощів у соціальній адаптації;

- відсутність можливості забезпечення догляду (в тому числі тимчасового) за інвалідом, дитиною, дітьми, а також відсутність піклування над ними;

- наявність внутрісімейного конфлікту, в тому числі з особами з наркотичною або алкогольною залежністю, особами, які мають пристрасть до азартних ігор, особами, які страждають психічними розладами, наявність насильства в сім'ї;

- відсутність певного місця проживання, в тому числі у особи, яка не досягла віку двадцяти трьох років і завершив перебування в організації для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків; відсутність роботи і засобів до існування і ін.

Інші обставини, наявність яких може бути визнано погіршує або здатним погіршити умови життєдіяльності громадян, встановлені постановою Уряду автономного округу від 27.11.2014 № 447-п.

Комісія при Управлінні приймає рішення про визнання громадянина нужденним в соціальному обслуговуванні або про відмову в соціальному обслуговуванні протягом п'яти робочих днів з дати подання заяви. Про прийняте рішення заявник інформується в письмовій або електронній формі. Рішення про надання термінових соціальних послуг приймається негайно.

Закон передбачає індивідуальний підхід до встановлення одержувачам необхідних їм соціальних послуг виходячи з потреби громадянина в соціальних послугах. З урахуванням підстав, за якими громадянин був визнаний потребують соціальному обслуговуванні, Управління визначає індивідуальну потребу в соціальних послугах і становить індивідуальну програму надання соціальних послуг (стаття 16 Закону). Форма індивідуальної програми надання соціальних послуг затверджена наказом Мінпраці Росії (стаття 7 Закону).

Індивідуальна програма є документом, в якому вказані форма соціального обслуговування, види, обсяг, періодичність, умови, терміни надання соціальних послуг, перелік рекомендованих постачальників соціальних послуг, а також заходи щодо соціального супроводу.

Складена індивідуальна програма надання соціальних послуг видається громадянину на руки, що містяться в ній заходи переглядаються в залежності від зміни потреби громадянина в соціальних послугах не рідше ніж раз на три роки.

У разі зміни місця проживання одержувача соціальних послуг індивідуальна програма, складена за попереднім місцем проживання, зберігає свою дію в обсязі переліку соціальних послуг, встановленого в суб'єкті Російської Федерації за новим місцем проживання, до складання індивідуальної програми за новим місцем проживання в терміни і в порядку, які встановлені статтею 16 Закону.

4. Які дії громадянина після отримання індивідуальної програми надання соціальних послуг?

Громадянин, визнаний нужденним в соціальному облуживании, звертається до постачальника соціальних послуг, рекомендованого в індивідуальній програмі.

Постачальник соціальних послуг в добовий термін з дати подання індивідуальної програми надання соціальних послуг укладає з громадянином або його законним представником договір про надання соціальних послуг (стаття 17 Закону). Орієнтовна форма договору затверджена наказом Мінпраці Росії

У договорі визначаються надаються соціальні послуги, перераховані в індивідуальній програмі надання соціальних послуг, їх вартість у разі, якщо вони надаються за плату (часткову плату). Постачальники зобов'язані надавати соціальні послуги відповідно до індивідуальної програми та умов договору, а також порядком надання соціальної послуги, який затверджується в суб'єктах РФ.

Урядом Ханти-Мансійського автономного округу - Югри прийняті відповідні постанови:

- від 18 вересня 2014 р № 347-п «Про порядок надання соціальних послуг неповнолітнім, визнаним нужденними в соціальному обслуговуванні, в організаціях соціального обслуговування Ханти-Мансійського автономного округу - Югри, недержавних (комерційних і некомерційних), в тому числі соціально орієнтованих некомерційних організаціях, що надають соціальні послуги, індивідуальними підприємцями, що здійснюють соціальне обслуговування ... »;

- від 26 вересня 2014 р № 356-п «Про організацію соціального обслуговування громадян похилого віку та інвалідів в Ханти-Мансійському автономному окрузі - Югрі ...»

- від 27 червня 2014 р № 238-п «Про внесення змін до постанови Уряду Ханти-Мансійського автономного округу - Югри від 17 листопада 2008 року № 235-п« Про порядок і умови надання соціальних послуг особам без певного місця проживання і занять в Ханти-Мансійському автономному окрузі - Югрі »і ін.

У суб'єктах Російської Федерації, в тому числі і в Югрі, на підставі даних, що надаються постачальниками соціальних послуг, буде формуватися і вестися реєстр одержувачів соціальних послуг (стаття 26 Закону).

Порядок формування та ведення реєстру одержувачів соціальних послуг Ханти-Мансійського автономного округу - Югри затверджено наказом Депсоцразвітія Югри від 19 листопада 2014 р № 20-нп. Збір, зберігання, обробка і подання інформації про одержувачів соціальних послуг при веденні реєстру здійснюватиметься відповідно до вимог Федеральних законів від 27 липня 2006 г.№ 152-ФЗ «Про персональних даних», від 27 липня 2010 року № 210-ФЗ « про організацію надання державних та муніципальних послуг », від 27 липня 2006 року № 149-ФЗ« про інформацію, інформаційні технології та захист інформації ».

У місті Мегионе формувати і вести реєстр буде Управління.

5. Тетяна Олександрівна, ви сказали, що соціальні послуги можуть надаватися безкоштовно і на умовах оплати. Розкажіть про це докладніше.

Законом встановлено, що окремим категоріям громадян соціальні послуги надаються на безоплатній основі. До таких категорій відносяться:

- неповнолітні діти;

- особи, які постраждали в результаті надзвичайних ситуацій, збройних міжнаціональних (міжетнічних) конфліктів;

- громадяни, середньодушовий дохід яких нижче встановленої граничної величини (стаття 31 Закону).

Для Ханти-Мансійського автономного округу - Югриразмер граничної величини середньодушового доходу для надання соціальних послуг безкоштовно встановлений в розмірі півтори величини прожиткового мінімуму (Закон автономного округу від 26 вересня 2014 року № 76-оз). Зазначу, що в даний час безкоштовні послуги отримують громадяни, дохід яких нижче одного прожиткового мінімуму. Таким чином, з 1 січня 2015 року чисельність громадян, які мають право на отримання соціальних послуг безкоштовно, збільшиться.

Крім цього, окружне законодавство встановило категорії громадян, яким соціальні послуги в формі соціального обслуговування на дому та в напівстаціонарної формі, що входять до переліку соціальних послуг, надаються безкоштовно, незалежно від величини середньодушового доходу одержувача соціальної послуги. це:

- інваліди та ветерани Великої Вітчизняної війни;

- інваліди бойових дій;

- члени сімей загиблих (померлих) інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни, інвалідів та ветеранів бойових дій;

- колишні неповнолітні в'язні фашизму.

Розмір плати за надання соціальних послуг, порядок її справляння у Ханти-Мансійському автономному окрузі - Югрі встановлені постановою Уряду автономного округу від 31 жовтня 2014 р № 393-п.

6. Чи зазнав змін перелік соціальних послуг?

У Законі з урахуванням найкращої практики роботи суб'єктів Російської Федерації викладено перелік соціальних послуг, які повинні надаватися громадянам (сім'ям), розкрито зміст соціальних послуг та визначено умови їх надання - стаціонарні, напівстаціонарні, за місцем проживання (вдома), що полегшує розуміння людьми своїх прав в сфері соціального обслуговування, можливостей і умов для вирішення виниклих у них проблем.

Перерахую види соціальних послуг:

1) соціально-побутові, спрямовані на підтримку життєдіяльності одержувачів соціальних послуг в побуті;

2) соціально-медичні, спрямовані на підтримку і збереження здоров'я одержувачів соціальних послуг шляхом організації догляду, надання сприяння в проведенні оздоровчих заходів, систематичного спостереження за одержувачами соціальних послуг для виявлення відхилень у стані їх здоров'я;

3) соціально-психологічні, що передбачають надання допомоги в корекції психологічного стану одержувачів соціальних послуг для адаптації в соціальному середовищі, в тому числі надання психологічної допомоги анонімно з використанням телефону довіри;

4) соціально-педагогічні, спрямовані на профілактику відхилень у поведінці та розвитку особистості одержувачів соціальних послуг, формування у них позитивних інтересів (в тому числі в сфері дозвілля), організацію їх дозвілля, надання допомоги сім'ї у вихованні дітей;

5) соціально-трудові, спрямовані на надання допомоги в працевлаштуванні та у вирішенні інших проблем, пов'язаних з трудовою адаптацією;

6) соціально-правові, спрямовані на надання допомоги в отриманні юридичних послуг, в тому числі безкоштовно, в захисті прав і законних інтересів отримувачів соціальних послуг;

7) послуги з метою підвищення комунікативного потенціалу одержувачів соціальних послуг, що мають обмеження життєдіяльності, в тому числі дітей-інвалідів;

8) термінові соціальні послуги (забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням чи наборами продуктів, одягом, взуттям та іншими предметами першої необхідності; сприяння в отриманні тимчасового житлового приміщення та ін.).

Необхідно відзначити, що надання термінових соціальних послуг з метою надання невідкладної допомоги здійснюється в терміни, обумовлені нуждаемость одержувача соціальних послуг, без складання індивідуальної програми і без укладення договору про надання соціальних послуг.

У нашому регіоні Перелік соціальних послуг, що надаються постачальниками соціальних послуг в Ханти-Мансійському автономному окрузі - Югрі, затверджений Законом автономного округу від 19 листопада 2014 р №93-оз. З урахуванням підвидів послуг цей перелік налічує понад 50 послуг (зараз 110 видів соціальних послуг).

7. Хто буде здійснювати контроль у сфері соціального обслуговування громадян, дотримання норм нового Закону?

Закон містить норми, що передбачають здійснення контролю (нагляду) в сфері соціального обслуговування, в тому числі громадського контролю.

Регіональний державний контроль здійснюється уповноваженим органом, в нашому окрузі - Департаментом соціального розвитку Ханти-Мансійського автономного округу - Югри (постанова Уряду автономного округу від 27 листопада 2014 р № 457-п «Про порядку застосування ПСП е організації здійснення регіонального державного контролю (нагляду) в сфері соціального обслуговування в Ханти-Мансійському автономному окрузі - Югрі »).

Що стосується контролю громадськості, то ці механізми в нашій галузі впроваджені ще в 2013 році на виконання травневих указів Президента: незалежна експертиза діяльності установи соціального обслуговування здійснюється щорічно в установленому порядку, до неї підключені представники опікунських рад, Громадської ради при Депсоцразвітія Югри. За її результатами формуються рейтинги установ, виносяться рекомендації щодо підвищення якості обслуговування.

8. У зв'язку з вступом в силу 442-ФЗ варто хвилюватися тим громадянам, які в даний час знаходяться на обслуговуванні в БО «Комплексний центр соціального обслуговування населення« Гармонія »?

Законом передбачені перехідні положення, відповідно до яких перелік соціальних послуг не може бути скорочений у порівнянні з переліком послуг, встановленим станом на 31 грудня 2014 року. Тому з тими громадянами, які перебувають на постійному соціальному обслуговуванні на дому, в відділенні тимчасового проживання і будуть перебувати на 1 січня 2015 року, в грудні 2014 року організовано роботу по подачі заяви нової форми в Управління, розгляд його на комісії, складання індивідуальної програми отримання соціальних послуг та укладення відповідного договору з Комплексним центром. При цьому для цих одержувачів соціальних послуг знову встановлюються розміри плати за надання соціальних послуг не можуть бути вище розмірів, встановлених за станом на 31 грудня 2014 року, а умови надання відповідних соціальних послуг не можуть бути погіршені в порівнянні з умовами, встановленими станом на 31 грудня 2014 року.

Таким чином, хвилюватися громадянам похилого віку та інвалідам, які перебувають на обслуговуванні в Центрі, не варто, з кожним буде проведена індивідуальна, в тому числі роз'яснювальна робота.

9. Тетяна Олександрівна, якщо все-таки у громадян або потенційних постачальників соціальних послуг виникнуть питання, куди можна звернутися?

З усіх питань громадяни можуть звернутися в:

- Управління соціального захисту населення по м Мегіон, розташоване за адресою: м Мегіон, вул. Нова, буд.2, 2-ий поверх, каб. №№ 217, 218, або за телефонами: 2-10-88; 2-18-69. Також громадяни можуть записатися на особистий прийом до керівників Управління по телефону 2-13-30;

- БО «Комплексний центр соціального обслуговування населення» Гармонія », розташоване за адресою: м Мегіон, вул. Кузьміна, 40, телефон 4-32-80. Також повідомляємо, що всю необхідну інформацію про діяльність установи громадяни можуть отримати на офіційному сайті БО «Комплексний центр соціального обслуговування населення« Гармонія ».

Ще раз звертаю увагу мегіонцев, що всі законодавчі та нормативні правові акти, прийняті в цілях реалізації 442-ФЗ, розміщені в окремій вкладці на сайтах Мінпраці Росії і Депсоцразвітія Югри, окрема інформація, оголошення Управлінням розміщується на сайті адміністрації міста і в міських засобах масової інформації . »


3. Хто і в якому порядку може бути визнаний потребують соціальному обслуговуванні?
6. Чи зазнав змін перелік соціальних послуг?
7. Хто буде здійснювати контроль у сфері соціального обслуговування громадян, дотримання норм нового Закону?
8. У зв'язку з вступом в силу 442-ФЗ варто хвилюватися тим громадянам, які в даний час знаходяться на обслуговуванні в БО «Комплексний центр соціального обслуговування населення« Гармонія »?
9. Тетяна Олександрівна, якщо все-таки у громадян або потенційних постачальників соціальних послуг виникнуть питання, куди можна звернутися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online