Перерахунок по опаленню своїми руками, як написати заяву: інструкція, фото і уроки, ціна

  1. норми температури
  2. Документальне оформлення
  3. Заява на перерахунок
  4. Розрахунок зниження оплати
  5. спірні ситуації
  6. утеплення квартири
  7. Повітря в стояках
  8. промивання радіаторів
  9. Рекомендації щодо забезпечення квартири теплом
  10. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В яких випадках проводиться перерахунок за опалення? Які документальні підтвердження низької якості опалення необхідні для того, щоб заплатити за нього менше? Чи можна щось зробити своїми руками для того, щоб в квартирі стало тепліше? Давайте спробуємо розібратися.

норми температури

В яких випадках проводиться перерахунок за опалення

Великі рахунки за комунальні послуги не дуже-то радують. Якщо пропонується оплатити неякісно надані послуги - зрозуміле бажання домогтися справедливості.

Зрозуміло, що підставою для внесення повної оплати за опалення є певна температура, яка підтримується в квартирі протягом усього місяця. Але яка саме температура? На жаль, досить часто про нормах мають туманне уявлення навіть представники житлових організацій.

Відповідь легко знайти в Постанові Уряду РФ номер 354 від 6.05.2011.

  • Для районів з середньою температурою найбільш холодної п'ятиденки зими вище -30 нормою є 18 градусів тепла в кімнатах, розташованих в середині будівлі, і 20 в кутових і торцевих.
  • При температурі найбільш холодної п'ятиденки в -31 градус і нижче норми виростають до 20 і 22 градусів відповідно. Більш висока температура, серед іншого, перешкоджає промерзання стін: будинки радянської побудови важко назвати добре теплоізольовані.

Для довідки: БНіП регламентують температуру не тільки в житлових приміщеннях. Для кухні нормою вважається +18 градусів, а для ванної та суміщеного санвузла +25. Однак якщо у вас в санвузлі прохолодно - це, на жаль, не дає підстав для перерахунку.

Постанова Уряду встановлює і максимальну тривалість відключень опалення в разі проведення ремонтних і аварійно-ремонтних робіт:

  • Протягом місяця квартира може залишатися без опалення сумарно не більше 24 годин.
  • Максимальна тривалість разового відключення не повинна перевищувати 16 годин. При цьому температура в квартирі не повинна опускатися нижче 12 градусів.

Крім того, допускається перевищення розрахункової температури не більше, ніж на 4 градуси; знижена не більше ніж на три градуси температура дозволена в нічний час, між північчю і п'ятою годиною ранку.

Якщо через квартиру проходить кілька стояків, при цьому один або декілька з них гріють слабо або не гріють взагалі - на жаль, це не є підставою для перерахунку до тих пір, поки температура в приміщенні залишається в межах зазначених норм.

Батареї можуть бути підключені до різних стояках. Навіть якщо частина з них не гріє взагалі, підставою для перерахунку саме по собі це не стане.

Документальне оформлення

складання актів

Для того, щоб платити за опалення менше, вам, перш за все, потрібно документально зафіксувати відхилення температури в квартирі від існуючих норм. Як це робиться? Інструкція проста: ви запрошуєте представника житлово-комунальної організації, який вимірює температуру в кожній кімнаті, вносить її в бланк акту і завіряє своїм підписом.

В акті обов'язково вказується дата і час: нам адже потрібно оцінити період, протягом якого надавались послуги неналежної якості. Очевидний висновок - потрібно скласти як мінімум два акти: на початку часового проміжку, коли у вас в квартирі було холодно, і в його кінці.

Заява на перерахунок

Як написати заяву на перерахунок опалення? Адже самі по собі акти не є підставою для того, щоб менше платити за квартиру, чи не так?

Якоїсь строго регламентованої форми заяви немає. Його текст після обов'язкової шапки (заява пишеться на ім'я керівника керуючої компанії із зазначенням прізвища, імені та адреси подавця) містить наступні основні моменти:

  • Бажано вказати фактичну температуру на вулиці і в приміщенні на момент складання актів і протягом всього місяця (або опалювального сезону).
  • Не буде зайвим згадати правові документи, якими регламентується температура в квартирах. Будемо реалістами: керуючі компанії часто шукають найменший привід для того, щоб відмовити в перерахунку.

Ваше передбачуване незнання законів можуть спробувати використовувати проти вас. Зокрема, часто можна натрапити на твердження, що нормою для будь-яких житлових приміщень в будь-якій кліматичній зоні є +18 градусів.

  • Сформулюйте ваші вимоги. Якщо ви вимагаєте зниження оплати за опалення - вкажіть, яку саме суму ви вважаєте справедливою оплатою. Якщо ваші побажання зводяться до нормалізації температури в квартирі - так і напишіть.

Зразок заяви.

Розрахунок зниження оплати

Як порахувати, скільки платити за опалення в разі задокументованого порушення температурного режиму у вашій квартирі?

Розрахунок спирається на пункт 15 Правил надання комунальних послуг громадянам. Джерело - Постанова Уряду №307 від 23.05.2006.

  • За кожну годину зниження температури щодо норми оплата знижується на 0,15% на один градус відхилення.
  • Нагадаємо: в нічний час (з півночі до п'ятої ранку) допустима температура на три градуси нижче санітарної норми.

Давайте порахуємо, наскільки зменшиться ціна опалення в квартирі, розташованій в місті Комсомольську-на-Амурі (середня температура найбільш холодної п'ятиденки помітно нижче -31 градуса). Як приклад візьмемо грудень (31 календарний день); домовимося, що повна оплата за опалення дорівнює 2500 рублів, а температура в розташованих в середині будівлі кімнатах весь місяць дорівнювала 15 градусам.

  1. У нічний час норма температури дорівнює 17 градусам (20 - 3С). Нічних годин на місяць нараховується 5 * 31 = 155. Таким чином, за нічний час ми можемо вимагати повернення 2500 (повна вартість опалення) * 155 (кількість нічних годин) * (17-15С) * 0,0015 (ті самі 15%) = тисячі сто шістьдесят два рубля.
  2. Днем ми недоотримали вже п'ять градусів. Денних годин на місяць 19 * 31 = 589. Розрахунок, стало бути, виглядає так: 2500 * 589 * 5 * 0,0015 = 11043 рубля. Однак, ЖКГ повинно нам значну суму!

Тим часом в реальному світі: закон РФ №2300-1 «Про захист прав споживачів» недвозначно говорить, що розмір пені або неустойки не може перевищувати вартості наданої послуги. Тобто тих самих 2500 рублів, нарахованих за опалення. Стало бути, зірваний нами джек-пот зводиться лише до безкоштовного, хоч і досить посередньому, опалення житла.

Стало бути, зірваний нами джек-пот зводиться лише до безкоштовного, хоч і досить посередньому, опалення житла

Перед нами документ, згідно з яким бухгалтерія перерахує оплату комуналки в наступному місяці.

спірні ситуації

Як і при будь-якому конфлікті інтересів, вони неминучі. В яких випадках вам можуть відмовити або спробувати відмовити в складанні актів та перерахунку?

утеплення квартири

Все, що знаходиться всередині квартири - ваше майно, і його стан залежить тільки від вас. Зокрема, саме ви визначаєте, коли і як утеплити вікна і двері. Однак якщо при гарячих батареях опалення температура в кімнаті буде нижче санітарних норм, і при цьому з неутеплену вікна буде відчувається - в перерахунку вам гарантовано відмовлять.

Повітря в стояках

Ситуація, коли стояки опалення завоздушена, швидше відноситься до спірних, а не до програшним. З одного боку, запуск системи опалення - прямий обов'язок слюсарів ЖКГ. З іншого - кран Маєвського в будинках нижнього розливу знаходиться всередині квартир на верхньому поверсі, і проникнути туди без господарів ... скажімо так, проблематично.

В абсолютній більшості випадків проблема вирішується в перші кілька днів опалювального сезону: часто парні стояки вдається перепустити з підвалу, вигнавши повітряну пробку через скидання.

У першому випадку повітря легко вигнати через холостий (без радіаторів) стояк. У другому - затія приречена на провал.

Якщо це в силу якихось причин неможливо, а падіння вуличної температури починає загрожувати розморожуванням нефункціонуючої частини опалювальної системи - порожня квартира може бути розкрита в присутності представника поліції, свідків та працівників ЖКГ. Після закінчення робіт вона надійно закривається і опечатується.

Формально в тому випадку, коли опалення не працювало кілька днів, а температура в квартирі була нижче норми, у вас є підстави для перерахунку. Фактично - ситуація дещо надумана, оскільки тривалі заморозки на самому початку опалювального сезону досить рідкісні. Квартири просто не встигають помітно охолонути.

промивання радіаторів

останні секції чавунних радіаторів опалення при бічному підключенні часто замулюються, що сильно зменшує їх тепловіддачу. Найчастіше причина холоду в квартирі саме в цьому. Ситуація дещо двозначна хоча б тому, що промивка радіатора опалення в квартирі здійснюється лише при наявності встановленого промивного крана і є платною роботою.

На нашому боці, однак, той факт, що відповідальність за чистоту і повну функціональність встановлених будівельниками опалювальних приладів повністю лежить на керуючої організації. При розумно спланованої розводці і якісно виконаної постоячной гідропневматичного промивання після закінчення опалювального сезону бруд в радіаторах залишається вкрай рідко.

На практиці житловики і в цьому випадку після короткого протистояння йдуть на компроміс: замість радіаторної пробки встановлюється промивний кран, через який і здійснюється промивка. Потім він демонтується, стояк запускається, а повітря на верхньому поверсі повторно стравливается.

Потім він демонтується, стояк запускається, а повітря на верхньому поверсі повторно стравливается

Тут дуже наочно показана нерівномірність нагріву радіатора

Зверніть увагу: будь-яка модернізація опалювальної системи (в тому числі установка опалювальних приладів, не передбачених будівельниками) означає, що спроба домогтися перерахунку за опалення буде провальною. Довести, що нові радіатори мають більшу тепловіддачу в порівнянні зі старими і у вас вдома холодно навіть незважаючи на це, майже неможливо.

Рекомендації щодо забезпечення квартири теплом

Власне, всі рекомендації очевидні і частково випливають з уже наведеного опису потенційно спірних ситуацій.

  1. Утепліть вікна. Ідеальний варіант - металопластикові вікна з потрійними склопакетами і енергозберігаючим склом. Однак поролонові ущільнювачі з шаром, що клеїть теж ніхто не відміняв.
  2. Якщо ви живете на верхньому поверсі - переконайтеся в працездатності повітряників на перемичках між стояками або в радіаторних пробках. Зрозуміло, цим краще потурбуватися влітку, коли заміна несправного крана Маєвського створить менше проблем.
  3. Встановіть промивні крани. В першу чергу це важливо для багатосекційних чавунних радіаторів з боковим підключенням.
  4. Встановіть на перемичку перед радіатором вентиль. Коли він закритий - більший обсяг теплоносія буде проходити через опалювальний прилад. Повністю прибирати перемичку не варто: разом з вентилями або дроселями на підводках вона допоможе вам зменшити тепловіддачу в спекотні дні, що не перекривши при цьому опалення всім сусідам.
  5. Довгий радіатор краще підключити діагонально або знизу вниз. В цьому випадку при будь-якій кількості секцій будуть рівномірно гріти вони все. Цією роботою теж, звичайно, краще зайнятися влітку.

Схема підключення на фото оптимальна для довгих батарей з великою кількістю секцій.

висновок

Сподіваємося, що інформація виявиться корисною (читайте також статтю «Гідравлічний розрахунок системи опалення: компоненти, рекомендації та обчислення» ).

Теплих зим!

Які документальні підтвердження низької якості опалення необхідні для того, щоб заплатити за нього менше?
Чи можна щось зробити своїми руками для того, щоб в квартирі стало тепліше?
Але яка саме температура?
Як це робиться?
Адже самі по собі акти не є підставою для того, щоб менше платити за квартиру, чи не так?
В яких випадках вам можуть відмовити або спробувати відмовити в складанні актів та перерахунку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online