Історія Заряд: від торгових рядів до садів і степів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Міжнародне журі назвало переможця конкурсу на ландшафтно-архітектурну концепцію парку "Зарядье", який повинен з'явитися на місці знесеного готелю "Росія" біля Кремля. Конкурс виграла інтернаціональна команда нью-йоркського бюро Diller Scofidio + Renfo. Друге місце зайняв консорціум на чолі з російським ТПО "Резерв", а третє - у голландського бюро MVRDV. Підсумки на прес-конференції 12 листопада оголосив головний архітектор Москви Сергій Кузнецов.

Мережеве видання М24.ru розповідає про унікальну історію Заряд і майбутньому вигляді парку.

Історія Заряд

Історичний район Москви Зарядье знаходиться між вулицею Варварка і Москвою-рікою. З XVI століття через близькість до торгових рядів на Красній площі тут стали селитися ремісники і купці, які і дали назву місцевості ( "за рядами"). З XVII століття території, що йдуть від вулиці Варварка до набережної, стали перетворюватися в нетрі.

Зміни прийшли в Зарядье тільки в XX столітті, з приходом радянської влади. Спочатку тут планувалося побудувати будинок Наркомату важкої промисловості, а потім - будівля Ради народних комісарів, однак будівництво так і не почалося.

В кінці 30-х років була реконструйована Москворецкая набережна, розпочалося знесення старих будівель, в тому числі і історичних пам'ятників, серед яких була Китайгородська стіна.
Після Великої Вітчизняної війни в Зарядье було вирішено звести восьму сталінську висоту за проектом головного архітектора Москви Дмитра Чечуліна, але через смерть Сталіна будівництво припинилося.

Після Великої Вітчизняної війни в Зарядье було вирішено звести восьму сталінську висоту за проектом головного архітектора Москви Дмитра Чечуліна, але через смерть Сталіна будівництво припинилося

Готель "Росія". Фото: http://parkzaryadye.com/

На фундаменті недобудованої висотки почалося будівництво готелю "Росія" для делегатів з'їздів КПРС. 1 січня 1967 року готельний комплекс був зданий в експлуатацію. Крім готелю в комплекс входили три ресторани, кафе та буфети, кінотеатр "Зарядье", концертний зал, а також лазні з басейном, пральні і власна телефонна станція.

В середині 90-х років застаріла готель перестала приносити прибуток, але інвестори не хотіли брати участь в реконструкції будівлі. На початку 2000-х років з'явилися перші пропозиції про будівництво замість "Росії" багатофункціонального готельно-офісного комплексу. Розпорядження про знесення було підписано тодішнім мером міста Юрієм Лужковим у 2004 році, а демонтаж почався в 2006 році.

Було схвалено концепцію, запропонована відомим британським архітектором Норманом Фостером спільно з інститутом "Моспроект-2". Поруч з Кремлем повинні були з'явитися готелі, три концертні зали і три музейних будівлі. Під землею планувалося організувати торгову площу і паркінги. Але цей проект так і не був реалізований через те, що сталося в 2008 році фінансової кризи.

У 2011 році висловлювалася ідея побудувати на місці готелю Парламентський центр, а в січні 2012 року Володимир Путін, який займав тоді пост прем'єр-міністра, запропонував створити на місці готелю парк.

Чому створення парку в "Зарядье" визнано найкращим рішенням з благоустрою порожній території

Нові парки на території міста не з'являлися з 1958 року. Всі зусилля влади були спрямовані лише на підтримку існуючих зелених зон, а Москва значно відстала від світових столиць в питаннях озеленення та ландшафтного дизайну.

Ситуація змінилася з приходом нового мера Сергія Собяніна. У місті впорядковують зелені зони, створюються "народні парки" і пішохідні зони. Наступним кроком з озеленення міста стане новий парк в самому центрі столиці.

Посилання по темі

При створенні парку "Зарядье" будуть продемонстровані останні досягнення, методи, матеріали та технології в області ландшафтного дизайну.

Завдяки своєму винятковому місцю розташування "Зарядье" стане музеєм під відкритим небом. Навколишні територію парку будівлі представляють історію російської архітектури з XVI по XX століття.
Крім того, "Зарядье" є кордоном між офіційним і туристичним Кремлем, діловим і торговим Китай-городом і тихим центром - Замоскворіччя і Хитровки.

Щодня повз майбутнього парку будуть проходити і проїжджати тисячі москвичів і туристів. Як зазначив керівник департаменту культури Москви Сергій Капков, після закінчення будівництва парк будуть щорічно відвідувати 20 мільйонів чоловік. Він підкреслив, що парк "Зарядье" повинен бути продовженням Червоній площі, новим символом Москви і приводом для гордості росіян.

Конкурс на розробку концепції парку

У лютому 2012 року Москомархитектура оголосила "народний" конкурс на розробку концепції розвитку Заряд. Жителі міста представили понад сто проектів розвитку території.

Учасники пропонували створити класичний парк з плануванням доріжок, що відтворює схему старих вулиць, відновити Китайгородська стіну і окремі втрачені храми. Були й нестандартні рішення. Так, архітектори запропонували побудувати на території Заряд вежу Татліна, величезний концертний зал в формі троянди, а також кіноконцертний зал і кілька кафе у вигляді великодніх яєць.

Так, архітектори запропонували побудувати на території Заряд вежу Татліна, величезний концертний зал в формі троянди, а також кіноконцертний зал і кілька кафе у вигляді великодніх яєць

Фото: http://parkzaryadye.com/

На основі "народного" конкурсу було складено технічне завдання для професійних дизайнерів і архітекторів. У ньому пропонувалося відмовитися від висотних, великомасштабних будівель і споруд на території парку, а також від великих відкритих майданчиків та від атрибутів "парадного" стилю. Крім того, архітекторам було рекомендовано використовувати підземний простір і по можливості зменшити наземне будівництво.

На території Заряд з'явиться сучасний парк площею 10 гектарів з розвиненою інфраструктурою, відкритий для відвідувачів цілий рік.

За словами головного архітектора Москви Сергія Кузнєцова, парк повинен стати привабливим для відвідувачів в будь-який час року. Тут обов'язково повинні з'явитися зручні парковки, вихід на набережну і музей про історію Заряд.

У журі конкурсу увійшли головний архітектор Москви Сергій Кузнєцов, віце-мер Барселони Антоні Вівес-і-Томас, виконавчий директор Прітцкерівської премії березня Торн, керівник бюро PWP Landscape Architecture Пітер Уокер, експерт в області міський соціології, голова журі Audi Urban Future Summit Саскія Сассен та інші.

Заявки на участь в конкурсі подали понад 400 команд з 27 країн світу. У червні 2013 року були обрані 6 фіналістів - міжнародні команди, очолювані російським ТПО "Резерв", американським бюро Diller Scofidio + Renfo, китайським Turenscape, англійською Gustafson Porter, голландськими MVRDV і West 8.

Фото: http://parkzaryadye.com/

Парк "Зарядье" створять за проектом команди Diller Scofidio + Renfro

Переможцем міжнародного конкурсу на розробку ландшафтно-архітектурної концепції майбутнього парку "Зарядье" стала інтернаціональна команда на чолі американським бюро Diller Scofidio + Renfo. До складу команди-переможця входили і німецькі інженери, і російські урбаністи, і італійські транспортники.

Основною ідеєю проекту став природний урбанізм. Як заявляють автори, це спосіб покинути місто, але одночасно стати до нього ближче. Серед головних причин перемоги американської команди члени журі назвали різноманіття якісних відкритих просторів, унікальний мікроклімат, який дозволить використовувати парк незалежно від пори року, а також гармонійне поєднання парку з оточуючими територіями.

На території "Заряд" будуть представлені рослини з усієї Росії. Планується відтворити чотири типи російського пейзажу: ліс, степ, тундру і болото. Ці зони будуть терасами спускатися з верхньої ділянки парку до його нижньої частини, з північного сходу на південний захід. Вони будуть нашаровуватися один на одного і укладати в себе основні об'єкти парку. Штучний мікроклімат в різних частинах парку створять за допомогою регуляції температури, управління вітром і імітації природного світла.

За задумом авторів, історична частина забудови з'єднається з парком пішохідними доріжками. Так, будуть з'єднані характерні елементи історичної забудови та пішохідні зони Китай-міста з пишними садами Кремля. При цьому людям не будуть нав'язуватися певні маршрути.

Фото: http://parkzaryadye.com/

Крім того, вулиця Варварка і Великий Москворецкая міст можуть стати пішохідними, а сам парк зв'яжуть з набережної.

За словами Кузнєцова, проект переможців планується поліпшити пропозиціями зайняла друге місце в конкурсі команди ТПО "Резерв", яка враховує таку особливість розташування, як близькість річки.

Також будуть використані ідеї і третього фіналіста конкурсу. Голландсько-російський консорціум MVRDV запропонував створити в Зарядье 750 садів, перетворивши парк в світовій атракціон.

Нагадаємо, що архітектурне бюро Diller Scofidio + Renfro було засновано Елізабет Диллер і Рікардо Скофідіо в 1979 році в Нью-Йорку. У 2004 році третім партнером компанії став Чарльз Ренфро. На сьогоднішній день в компанії працює близько 90 кваліфікованих фахівців.

Серед найвідоміших проектів бюро можна виділити створення знаменитого "навісного" парку "Хай-Лайн" і Лінкольн-центру в Нью-Йорку, а також Інституту сучасного мистецтва в Бостоні.
Відзначимо, що саме на манхеттенський "Хай-Лайн" буде схожий парк "Зарядье" після завершення будівництва.

американський побратим

За задумом творців "Хай-Лайна", стара естакада залізниці була розділена на тематичні ділянки - ліс, болотиста місцевість, луг і вересковое поле. Парк прикрасили більше двохсот видів рослин, обраних не тільки за естетичні якості, але і за невибагливість. Рослини цвітуть в парку круглий рік.

В даний час в "Хай-Лайне" проводяться виїзні шкільні заняття, лекції з садівництва, а також показують кінофільми, проектуючи зображення на цегляні стіни прилеглих будинків.


Коли москвичі зможуть відвідати новий парк

Столична влада разом з переможцем конкурсу складуть технічне завдання, де будуть описані всі ідеї створення парку. При цьому при будівництві будуть враховуватися і вдалі ідеї інших учасників конкурсу, які не увійшли до фіналу.

Роботи з благоустрою нового парку почнуть в кінці 2014 року. Будівництво триватиме два-три роки. Як заявив заступник мера Москви по містобудівній політиці та будівництва Марат Хуснуллін, всі роботи будуть проводитися за рахунок міського бюджету. Приблизна вартість проекту оцінюється в 150-200 мільйонів доларів. Остаточна ціна буде визначена в наступному році.

Фото: http://parkzaryadye.com/

Крім того, влада проведе реконструкцію прилеглих до парку територій. Так, вулицю Варварка планується зробити повністю пішохідною, розширити частину Москворецкая набережній, яка примикає до заряду, а також організувати громадську зону на частини Великого Москворецкая мосту, з боку майбутнього парку.

Крім того, Москомархитектура планує оголосити міжнародний конкурс на розробку концепції благоустрою території вздовж Москви-ріки.

"На даний момент ми вже приступили до розробки першої концепції, яка стане завданням конкурсу. Після цього ми плануємо проведення великого міжнародного конкурсу на розвиток цієї території", - повідомив головний архітектор Москви Сергій Кузнецов.

За його словами, проект охопить і деякі промислові території.

Дарина Чибісова

сюжети: теми , Створення парку в Зарядье

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online