Платіжні документи: види, форма та оформлення

  1. Платіжні документи в ЗЕД
  2. види документів
  3. Інвойс (рахунок-фактура)
  4. Платіжне доручення
  5. Виписка з особового рахунку
  6. Квитанції про оплату податків
  7. Банківські виписки
  8. завдаток
  9. оформлення
  10. форма

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зовнішньоекономічна діяльність вимагає певних знань і досвіду. Для успішної транспортування товарів просто необхідно бути обізнаним про всі правила оформлення документів. Без грамотно складеного пакета паперів митне оформлення партії може бути просто не здійснено. Якщо у вас немає навіть найменшого досвіду у веденні зовнішньоекономічної діяльності, самостійно оформити всі папери буде досить складно. Але можна звернутися за допомогою до митного брокера. Його послуги досить дорогі, але він візьме на себе всі зобов'язання по митному оформленню вантажу. У даній статті будуть розглянуті основні платіжні документи. Вони потрібні для імпорту або експорту товарів.

Зміст статті

Платіжні документи в ЗЕД

Зовнішньоекономічна діяльність в більшості випадків представляє собою процедуру купівлі-продажу, для чого складається і підписується сторонами   зовнішньоторговельний контракт Зовнішньоекономічна діяльність в більшості випадків представляє собою процедуру купівлі-продажу, для чого складається і підписується сторонами зовнішньоторговельний контракт . Угода неможлива без оформлення платіжних документів. Вони підтверджують виконання її учасниками всіх умов договору і можуть стати гарантією дотримання зобов'язань.

При митному оформленні платіжні документи підтверджують вартість одиниці товару і всієї партії, оплату державного мита та інших внесків і т. Д. Порядок сплати митних платежів прямо тут . На підставі відомостей в платіжних документах виконують розрахунок мита і ПДВ .

Виникла проблема? Зателефонуйте нашому фахівцеві з митних питань:

+7 (499) 350-97-43 (дзвінок безкоштовний)

види документів

Існує велика кількість платіжних паперів. Їх точний список залежить від конкретної процедури і уточнюється заявником заздалегідь. Розглянемо окремо основні види платіжних документів, їх призначення та правила заповнення.

Інвойс (рахунок-фактура)

Інвойс - обов'язковий документ, який оформляється продавцем транспортується продукції і передається замовнику (покупцю). Він виконує наступні важливі функції:

  1. Підтвердження факту здійснення продавцем основних умов угоди (передача продукції, яка відповідає всім вимогам і характеристикам договору купівлі-продажу).
  2. Підтвердження виплати податку на додану вартість для її подальшого вирахування.

Точний список платіжних документів залежить від конкретної операції.

Документ повинен обов'язково містити наступну інформацію:

  • Дані покупця і продавця.
  • Дата оформлення.
  • Номер.
  • Найменування і кількість товару.
  • Вартість товару.
  • Податкова ставка.
  • Країна походження.
  • Розмір податку на додану вартість і т. Д.

Платіжне доручення

Платіжне доручення являє собою документ, який оформляється власником банківського рахунку (при здійсненні зовнішньоторговельної діяльності - покупцем або продавцем). Папір необхідна для перекладу встановленої в ній грошової суми на рахунок іншого абонента (продавця). За допомогою платіжного доручення здійснюється безготівковий розрахунок за поставлені товари.

Папір повинна містити реквізити отримувача та відправника грошових коштів, суму переказу, дату оформлення і номер паперу, призначення платежу і т. Д.

Виписка з особового рахунку

Виписка з особового рахунку покупця необхідна для підтвердження переказу грошових коштів та виконання платіжних умов контракту.

Запросити виписку л / с можна у банківській організації, де оформлений рахунок. До загального пакету паперів прикріплюється копія документа.

Квитанції про оплату податків

Наступні необхідні платіжні документи - квитанції про оплату податків. Транспортування вантажів вимагає оплати митних зборів у встановленому розмірі. Перед подачею пакету паперів необхідно взяти реквізити митного органу та оплатити податок.

У квитанції повинні бути обов'язково вказані дата перекладу і сума податку, реквізити платника і одержувача, дані про банківську організації, призначення платежу і т. Д.

Банківські виписки

Банківські виписки можуть знадобитися тільки в окремих випадках Банківські виписки можуть знадобитися тільки в окремих випадках. Найпоширенішими з них є валютні операції. Вказується розмір грошових коштів, дата здійснення валютних операцій і курс валют і т. Д.

завдаток

Завдаток - документ, який оформляється при внесенні передоплати. Він необхідний для підтвердження виконання основних умов договору покупцем.

Передоплата часто виплачується при оформленні договору і необхідна для підтвердження зобов'язань по дотриманню всіх його умов. Крім того, завдаток - гарантія для продавця. Якщо з якоїсь причини покупець не виконав умови договору, передоплата погашає понесені продавцем збитки. Як правило, така виплата по закінченню угоди не повертається.

оформлення

Точний перелік платіжних документів необхідно дізнаватися заздалегідь. Він може змінюватися в залежності від конкретної ситуації. Але існують загальні правила оформлення платіжних документів. Розглянемо їх детальніше.

Оформляється платіжний документ покупцем, продавцем або перевізником товарів. При подачі пакета паперів подається тільки копія, оригінал залишається при заявника.

У 106 рядку вказуються коди митного платежу. Щодо них були внесені зміни. Коди можуть означати:

  • Виконавчу папір.
  • Декларацію для митниці.
  • Інкасове доручення.
  • Пакет документів бухгалтерських служб митного органу.
  • Вимога про сплату митних платежів.
  • Коригування вартості.
  • Прибутковий ордер.
  • Квитанція про оплату штрафів і т. Д.

Рядок 108 платіжного документа - номер паперу. Заповнення цього розділу залежить від конкретного документа, правила можуть змінюватися.

Рядок 110 містить коди про призначення платежу: оплата пені, штрафу, заборгованості або податку.

Змінилися і правила заповнення 104 рядки. Тепер її не потрібно заповнювати нулями при відсутності відповідних даних.

Значно розширилася кількість кодів ЗЕД в 101 рядку. Раніше їх було 15. Зараз же їх кількість зросла до 20 штук. У цьому рядку міститься докладна інформація про статус юридичної особи:

  1. Платник зборів.
  2. Податкова організація.
  3. Митний орган.
  4. Агент.
  5. Адвокат.
  6. Індивідуальний підприємець.
  7. Фізична особа, яка є учасником зовнішньоекономічної діяльності.
  8. Нотаріус.
  9. Кредитна організація.
  10. Голова фермерського господарства.
  11. Судові пристави.
  12. Юридична особа, яка займається зовнішньоекономічною діяльністю та т. Д.

Згідно з новими правилами, учасник зовнішньоекономічної діяльності може мати статус фізичної або юридичної особи. Це повинно бути обов'язково відображено в документації.

форма

Платіжний документ повинен містити наступну інформацію:

  • Реквізити основних учасників угоди (банківської організації, покупця і продавця).
  • Вартість перекладу.
  • Точна дата перекладу.
  • Стан рахунку.

Форму будь-якого платіжного документа можна знайти в інтернеті або отримати в банківській організації.

ВІДЕОінструкція створення платіжного доручення в 1С 8.3 в даному відео:

3 в даному відео:

Отже, зовнішньоекономічна діяльність вимагає правильного оформлення пакету паперів. У нього повинні входити і платіжні паперу. Вони відповідають за фінансову сторону угоди. Платіжні документи можуть використовуватися для розрахунку податків і підтвердження їх оплати, виконання основних умов угоди покупцем і продавцем, встановлення розміру податку на додану вартість і т. Д. До пакету паперів повинні бути прикріплені копії паперів. Оригінали завжди залишаються у заявника.

Ви можете знайти додаткову інформацію по темі в розділі Документи для митного оформлення .

Безкоштовна консультація по телефону:

+7 (499) 350-97-43 (дзвінок безкоштовний)

Виникла проблема?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online