Росія озброїться найдовшою в світі підводним човном

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підводний човен проекту 949А «Антей»

zvezdochka-ru.livejournal.com

Військово-морський флот Росії в 2018 році прийме до свого складу наукову підводний човен «Бєлгород» проекту 09852, найбільший корабель такого класу в світі. як пише газета «Известия», в основу нового корабля покладено недобудований підводний ракетоносець проекту 949А «Антей». Під час добудови та переробки довжина підводного човна збільшилася з 154 до 184 метрів. Це майже на 11 метрів більше довжини підводних човнів проекту 941 «Акула», що вважаються найбільшими в світі.

Наукові підводні човни в складі флоту виконують найрізноманітніші завдання, пов'язані в першу чергу з вивченням морського дна, забором донних зразків. Крім того, такі кораблі використовуються в якості носіїв різних глибоководних апаратів і станцій. Зокрема, підводний човен «Бєлгород» може стати одним з носіїв глибоководної підводної станції проекту 10831 «Хвіртка», більше відомої за неофіційним прізвиськом «Лошарік».

Роботи з добудови і модернізації «Бєлгорода», що знаходиться на Северодвінську машинобудівному підприємстві, планується завершити в 2018 році. В ході робіт корабель втратив ракетного відсіку, замість якого врізали новий відсік довжиною 30 метрів. У ньому будуть встановлені шлюзові камери для переходу в глибоководні апарати, а також спеціальне технічне обладнання. Імовірно, крім транспортування «лошарик», «Бєлгород» займеться установкою в Арктиці підводних атомних зарядних станцій для роботів.

Довжина атомного підводного човна базового проекту «Акула» становить 172,8 метра, а ширина - 23 метри. Корабель має підводну водотоннажність 48 тисяч тонн. Підводні човни цього проекту мали 20 пускових шахт балістичних ракет РСМ-52, вже знятих з озброєння і серійно не випускаються. За проектом 941 побудували шість підводних човнів, з яких три утилізували, дві перевели на довгострокове зберігання, а одну - «Дмитро Донський» - модернізували за проектом 941УМ і використовують для випробувань балістичних ракет Р-30 «Булава-30».

У грудні минулого року Северодвінську центр судноремонту "Зірочка" передав ВМФ Росії атомний підводний човен БС-64 «Підмосков'ї». Цей корабель буде використовуватися військовими в якості носія глибоководних атомних станцій, в тому числі «лошарик». У складі флоту новий корабель замінить застарілу підводний човен БС-136 «Оренбург», переобладнану з стратегічного ракетоносця проекту 6677БДР «Кальмар» в 1996-2002 роках.

Підводний човен «Підмосков'ї», спочатку побудована за проектом носія балістичних ракет 667БДРМ «Дельфін», входить до складу російського флоту з 1986 року. У 1999 році корабель перевели в резерв і відправили в Северодвинск на проходження капітального ремонту та переобладнання. В ході робіт «Підмосков'ї» позбулася відсіку з пусковими шахтами для балістичних ракет. Замість нього фахівці встановили новий відсік з науковим обладнанням та апаратурою, яка дозволяє кораблю взаємодіяти з глибоководними станціями.

При довжині 167,4 метра і шириною 11,7 метра підводне водотоннажність «Підмосков'я» становить 18,2 тисячі тонн. Корабель може занурюватися на глибину до 650 метрів і розвивати швидкість до 24 вузлів. Автономність плавання БС-64 становить до 90 діб.

Василь Сичов

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online