Сезонний бум: продажу квартир в Києві зросли

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У березні ріелтори і забудовники зафіксували зростання угод на київському ринку нерухомості. Але ціни можуть знижуватися і далі.

У квітні на ринку нерухомості спостерігається затишшя mgazeta.com

Читай також: Будиночок в селі: кияни активно розбирають нерухомість за містом

Покупці повернулися на ринок житла. За даними компанії ARPA Real Estate, в першому кварталі в Києві уклали 1750 угод купівлі-продажу нерухомості, що всього на 8% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це хороший показник. Наприклад, за весь 2015 рік укладено 8170 угод, тоді як в 2014-му - 13990, свідчать дані ARPA Real Estate, надані ЛІГА.net . Покупці повернулися на ринок житла

Виріс попит

Читай також: Дешевше не буває: чому вартість землі в 11 разів нижче реальної

Цього року вдалим на ринку нерухомості став березень. За цей місяць в Києві продано 795 квартир як на первинному, так і на вторинному ринках. Це на 60% більше в порівнянні з березнем минулого року. На ринок нерухомості повертається сезонність, коли найбільші продажі спостерігаються навесні і восени, розповідає керівник відділу продажів ЖК Park Stone Дмитро Шостя. "У січні і лютому цього року експерти фіксували невисоку активність з боку покупців, тому березневе пожвавлення стало несподіваним", - говорить він.

Читай також: Монолітні будинки переважають в числі новобудов Києва - статистика

За словами віце-президента Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолія Топала, в січні і лютому цього року продавці і покупці нерухомості активно підписували договори завдатку. "Це призвело до зростання кількості угод на вторинному ринку вже в березні", - констатував він. Практично у всіх новобудовах зафіксували зростання продажів квартир, додає директор з маркетингу та продажу ЖК RiverStone Ангеліна Деревльова. "Активізація спостерігалася у всіх сегментах", - відзначає вона. За словами віце-президента Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолія Топала, в січні і лютому цього року продавці і покупці нерухомості активно підписували договори завдатку

квартири подешевшали

Читай також: Податок на нерухомість: хто і скільки заплатить за житло в Україні

Чому з'явилися покупці? Продавці квартир знизили ціни, що призвело до зростання кількості угод, пояснює Дмитро Шостя. Наприклад, якщо минулої весни двокімнатна квартира в Києві загальною площею 44 кв м в старому будинку на Сирці коштувала $ 39 000, зараз - $ 35 000. Анатолій Топал розповідає, що власник двокімнатної квартири площею 60 кв м з новим ремонтом в будинку по вулиці Зоологічній погодився знизити ціну з $ 88 000 до 68 000. Квартиру відразу ж купили. Зараз 1-кімнатну можна придбати за $ 20-25 тис, а двушку - $ 30 - 35 тис.

Будівельні компанії дають знижки на квартири 10-15% від початкової ціни, каже Шостя. На його думку, до зростання продажів також призводить і відсутність поганих новин, таких як активізація бойових дій на сході країни. Продавці підлаштовуються під запити. Як раніше писала ЛІГА.net, багато компаній будують будинки з квартирами площею до 30 кв м.

Читай також: Як за кам'яною стіною: з чого будують будинки в Україні

Зниження цін приваблює на ринок перекупників. "Зараз багато потенційних покупців, які готові оперативно купити квартиру за ціною на 30-50% нижче середньоринкової. Але таких пропозицій небагато і вони не доходять до відкритого ринку, - визнає голова комітету з інформаційних технологій та аналітики Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас. За оцінками ріелторів, зараз кожна п'ята операція - інвестиційна, тоді як ще рік тому їх було лише 15%.

Зростання кількості угод в березні не говорить про те, що криза на ринку житла позаду. У квітні спостерігається затишшя, визнає Ангеліна Деревльова. Це може привести до зниження цін на нерухомість до кінця цього року не менше ніж на 10%.

Читай також: У Київраді хочуть забирати 1% побудованих квартир

Раніше повідомлялося, що експерти пророкують падіння київського ринку нерухомості.

Дивись також - Як будують багатоповерхові будинки зі збірним каркасом:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online