Реновація п'ятиповерхівок: про планування нових квартир

  1. Однокімнатна квартира, заявлена ​​площа - 37,9 кв.м.
  2. Взагалі, з місцями зберігання в квартирі біда.
  3. Таким чином, на мій погляд, представлена планування однокімнатної квартири не відповідає рівню комфорт-класу,...
  4. Двокімнатна квартира. Заявлена ​​площа - 55,7 кв.м.
  5. Двокімнатна квартира - варіант 2. Заявлена ​​площа - 57,8 кв.м
  6. Трикімнатна квартира. Заявлена ​​площа - 74,6 кв.м.
  7. Оздоблення
  8. інші міркування
  9. Про внутрішнє облаштування
  10. про вікна
  11. Про зовнішній вигляд
  12. про парковку
  13. резюме

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Новини та публікації


Нещодавно в 75 павільйоні ВДНГ пройшов Московський Урбаністичний форум, частиною якого, викликала значний інтерес, стало відкриття шоу-руму програми реновації.

Ажіотаж був настільки великий, що роботу шоу-руму, яку передбачалося завершити разом з Форумом, продовжили ще на місяць, до 13 серпня 2017 року. Так що, все хто не встиг, мають шанс поглянути на планування майбутніх квартир на власні очі.

Шоу-рум є макет поверху житлового будинку, виконаний в натуральну величину. На поверсі представлені чотири планування квартир: дві 2-кімнатні і по одній - «одиничка» і «трійка».

Оскільки далі я перейду до розгляду плюсів і мінусів кожної планування, дозволю собі випередити висновки загальним судженням: незважаючи на те, що представлені квартири не цілком відповідають заявленому рівню комфорт-класу, вони краще того, що є сьогодні.

«Хрущовки», свого часу виконали найважливішу житлову завдання, з кожним днем ​​все більше застарівають не тільки фізично, а й морально. Квартири ж, представлені в шоу-румі, хоч і є, по суті, представниками економ-класу, сучасні сьогодні і не втратять актуальності ще кілька десятиліть. І вже одне це, на мій погляд, є приводом підтримати програму реновації.

А ось переходячи до частковостей, зауважу, що представлені проекти могли б бути більш продуманими. Тим більше, що досвід експлуатації квартир, вельми і вельми схожих на представлені, в Москві досить великий: особисто мені вони нагадали типове житло в будинках широко поширеною серії КОПЕ.

Отже, пройдемося по представленим проектам. Почнемо, природно, з найменшою «одиниці» - однокімнатної квартири.

Однокімнатна квартира, заявлена ​​площа - 37,9 кв.м.

«Малувато буде!» - говорив персонаж радянського мультфільму. І тут я з ним згодна. Цілком зрозуміло, що «одиничка» в будинку, що зводиться за програмою реновації, не може претендувати на роль палацу. Але ж заявлений «комфорт-клас»! На жаль ... реально дана квартира мало чим відрізняється від свого попередника - однокімнатної в п'ятиповерхівці. Вона маленька!

Приріст площі, досить незначний, забезпечений за рахунок кухні і роздільного санвузла. Коридор вузький (1,5 м), по відчуттях, він залишився таким самим, яким був в «хрущовці».

До речі, для мене, як фахівця, досить спірним представляється рішення зробити в «однушки» роздільний санвузол:

  • По-перше, найчастіше в ньому немає необхідності, поєднаний в такій квартирі був би зручніше.
  • По-друге, за рахунок роздільного санвузла в і без того маленькому коридорі з'явилася ще одна двері, що позбавило мешканців можливості використовувати цю частину стіни для розміщення шафи.

Але ж проблема зберіганням речей в невеликій квартирі, як правило, стоїть особливо гостро!

Ймовірно, в майбутньому поєднання санвузла стане однією з найбільш поширених перепланувань однокімнатних квартир. У зв'язку з цим, питання: невже проектувальниками не могли бути передбачені два варіанти санвузлів? Адже стіна між ванною кімнатою та туалетом, як випливає з поверхового плану, не є несучою.

Взагалі, з місцями зберігання в квартирі біда.

Проектом не передбачено ні антерсолей, ні вбудованих шаф. Та й місця для них немає. А адже великогабаритні речі є в багатьох сім'ях. Ну добре, припустимо, дитячу коляску можна буде зберігати в колясочної на першому поверсі - вона проектом передбачена. А як бути інваліду-колясочнику. До речі, і дверні прорізи у всіх квартирах - стандартні. Безбар'єрне середовище, говорите?

Житлова площа залишилася практично без змін (19 кв.м.), хоча зауважу, що в деяких п'ятиповерхівках житлова площа однокімнатних квартир досягала 22 кв.м.

Таким чином, на мій погляд, представлена планування однокімнатної квартири не відповідає рівню комфорт-класу, заявленому проектувальниками.

Так, це не позбавляє її ринкової привабливості в майбутньому, оскільки «одиничка» - найбільш малобюджетне придбання, яке буде актуально завжди. Але ж можна було спланувати, не забуваючи про потреби людини ... І треба щось не так вже й багато: передбачити наявність достатнього місця для зберігання, можливо, за рахунок збільшення ширини коридору чи, хоча б, створення вбудованих шаф; створити два варіанти санвузлів і врахувати, що інваліду-колясочнику складно проїжджати крізь стандартний дверний отвір. Хіба складно?

Двокімнатна квартира. Заявлена ​​площа - 55,7 кв.м.

Мовою ріелторів така квартира називається «сорочечка», оскільки її вікна виходять на різні сторони. В цілому, мені вона сподобалася.

Простора, хоча в згаданої вище типової серії КОПЕ подібна квартира була більше: 58-59 «квадратів». Великий хол. Балкон з кухні. Кухня, в порівнянні з «хрущовками», величезна: 12 метрів! Але - витягнута. Невідомо, чи буде вона досить освітлена в денний час, з огляду на, що вихід на балкон якраз з кухні.

Незважаючи на те, що квартира справляє гарне враження за рахунок просторого холу, житлові кімнати не дуже великі. Тому обладнати в них місця для зберігання без істотного зменшення житлової площі - неможливо. Так, в холі достатньо місця для повноцінного вбудованої шафи, але в цій квартирі наполегливо напрошується гардеробна або комора. Комфорт-клас, все ж ...

У двокімнатних квартирах рідко живуть сім'ї з одного-двох чоловік. І в одній шафі в холі помістити абсолютно всі речі, якими користується сім'я в усі сезони, просто нереально. Не виключено, що доведеться зменшувати житлову площу для створення додаткових місць зберігання.

І прорізи теж тут, як і у всіх проектах, стандартні. Це я знову про безбар'єрного середовища.

Двокімнатна квартира - варіант 2. Заявлена ​​площа - 57,8 кв.м

Мовою ріелторів - «лінійка», оскільки її вікна виходять на одну сторону.

Несподівано! У всіх масових типових проектах площа «сорочечки» була більше лінійного аналога. Тут же ситуація зворотна. Добре це чи погано? Кому як…

Коридор вузьким чи не здається. А яким здається? Чесно кажучи, здається безглуздим.

Розмір такий, що в ньому цілком можна було б розмістити шафи і при цьому відчувати себе комфортно. Якби не одне «але»: розташування дверей таке, що кілька місць зберігання розмістити не вийде.

Ситуацію могло б виправити об'єднання санвузла з замуровування двері, нині провідною в туалет. Тоді в кутку утворилася б зручна ніша для шафи-купе. Але типовим проектом, як і в «однушки», подібний варіант не передбачений. А значить, майбутнім мешканцям, якщо що, доведеться втілювати його своїми силами вже після новосілля.

Кухня в даному проекті квадратна, і тому, справляє краще враження, ніж в інших плануваннях, в яких вона витягнута.

Велика кімната може стати повноцінною вітальні, і її площа дозволяє розмістити в ній додаткові шафи, залишивши при цьому кімнату просторою і затишною. Невдало те, що маленька кімната, що претендує при такому розкладі на роль спальні, розташовується навпроти входу в квартиру. Але це, на думку проектувальників, мабуть, дрібниці, не варті уваги.

Трикімнатна квартира. Заявлена ​​площа - 74,6 кв.м.

Про найбільшу з представлених квартир сказати особливо нічого. Нормальний економ-варіант. Площі досить, особливо - в порівнянні з «трійкою» в «хрущовці».

Причому, навіть сама невелика кімната цілком може використовуватися як комфортна спальня.

Якщо в «хрущовці» в маленькій (9-ти метрової) кімнаті розмістити нормальну ліжко було проблематично, оскільки вона займала більшу частину кімнати, то тут, що не смоnря на начебто і невелике збільшення (11,5 кв.м.), спальня вийде цілком зручною.

Однак, по «трійці» зауваження, вже висловлене раніше, набуває найбільшої гостроти: місця зберігання!

У квартирі, яка претендує на те, щоб морально не застаріти протягом декількох десятиліть, явно не вистачає вбиральні або коморі кімнати.

Оздоблення

Оздоблення у всіх квартирах однакова. Представлено кілька видів відтінків для стін і підлоги. Підлоги - ламінат. Стелі натяжні глянцеві. Батареї - металеві радіатори. Пластмасові плінтуса. Загалом, «комфорт мінус одно економ».

В цілому, обробка на мене справила враження муніципальної. І те, що використовується не лінолеум, а ламінат, пов'язане з тим, що стали більш доступними матеріали, які раніше вважалися «елітними». Те ж можна сказати про натяжні стелі. Якщо раніше вони вважалися ознакою розкоші, то зараз це засіб, який, навпаки, може полегшити і здешевити ремонт.

Проте, дуже багато відвідувачів шоу-руму, ділячись враженнями зі своїми родичами, висловлювали захоплення внутрішньою обробкою представлених зразків.

Воно й не дивно: за багато років ріелторської роботи я побачила багато квартир в п'ятиповерхівках. І багато серед них було таких, в порівнянні з якими макетів, представленим в шоу-румі, можна було, незважаючи на невибагливість як планувань, так і обробки, сміливо привласнювати «п'ять зірок».

інші міркування

Багатьох відвідувачів турбувало питання шумоізоляції. Люди переживали, що її рівень в нових квартирах буде колишнім або буде гіршою, ніж в п'ятиповерхівках. На жаль, ніяких коментарів з цього приводу від співробітників шоу-руму отримати не вдалося. А шкода, тим більше, з урахуванням того, що матеріал майбутніх будинків поки до кінця незрозумілий.

Уряд Москви заявляє, що переважно буде використовуватися монолітна технологія, проте можливо і зведення з панелей. Це істотно для багатьох аспектів. Зокрема - і для ринкової привабливості квартир: монолітний будинок для покупців привабливіше.

Про внутрішнє облаштування

Не все гаразд і з деталями внутрішнього облаштування квартир. Сподіваюся, це тільки на виставкових зразках, а реально буде по-іншому, але в санвузлах, навпаки раковини, передбачена розетка для пральної машини, і при цьому відсутні слив і підведення води.

Також, незважаючи на прагнення організаторів до повної реалістичності, ніде не помічені розетки слабкострумових мереж. Тобто, ні телефону, ні комп'ютера ... Може, організатори просто забули? А якщо немає, що тоді робити майбутнім мешканцям? Руйнувати стіни і переклеювати шпалери? Про який ремонті «під ключ» тоді може йти мова?

про вікна

На виставкових зразках вони маленькі. Так, є позначка, що це виставковий зразок і реальні розміри вікон будуть інші. При цьому зазначено, що висота буде не менше 1,5 метрів. Але чи буде так само збільшена ширина - не сказано. Якщо вона залишиться такою ж, то вікна виявляться вузькими.

Про зовнішній вигляд

Дуже бентежить представлений зовнішній вигляд будинків. Маю велику надію, що розробники програми реновації зможуть знайти варіанти обробки фасадів більш спокійні, сучасні і радують око.

про парковку

І наостанок - про настільки злободенне для Москви питанні, як парковка. Незважаючи на те, що спочатку заявлялося про організацію підземних паркінгів, ніяких слідів подібних заяв в шоу-румі мені знайти не вдалося.

З площинними паркінгами теж ситуація виглядає напруженою: згідно з поданим макету планування кварталу, паркувальних місць категорично недостатньо. Особливо - з урахуванням поверховості будинків. А безпроблемність парковки, між іншим, сильно впливає і на ринкову привабливість, і на ціну квартири.

резюме

В цілому враження від нових квартир у мене залишилося позитивне. Звичайно, ж, представлені зразки не дотягують до бажаного рівня комфорт-класу, але це житло однозначно краще, ніж в «хрущовках». Ще б виправити відзначені недоліки - і було б зовсім добре!

Світлана Димченко
Комерційний директор «РЕЛАЙТ-Нерухомість»


Підпишіться на нас у Telegram У зв'язку з цим, питання: невже проектувальниками не могли бути передбачені два варіанти санвузлів?
Безбар'єрне середовище, говорите?
Хіба складно?
Добре це чи погано?
А яким здається?
Може, організатори просто забули?
А якщо немає, що тоді робити майбутнім мешканцям?
Руйнувати стіни і переклеювати шпалери?
Про який ремонті «під ключ» тоді може йти мова?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online