Пермський край викупить УДС «Молот» і базу «Пермські ведмеді»

  1. Минулого четверга в крайовому Законодавчих зборах пройшов круглий стіл , Присвячений витрат бюджету...

Минулого четверга в крайовому Законодавчих зборах пройшов круглий стіл , Присвячений витрат бюджету 2019-2021 років на об'єкти капітального будівництва. По суті, це було «нульове читання» стратегічного документа, де позначені майбутні крайові будівництва і терміни появи нових об'єктів. І можна констатувати, що виконавча влада пішла назустріч депутатському корпусу, який в попередні роки завжди отримував цей перелік разом з бюджетом на майбутню трилітки і ніяк не міг на нього вплинути.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Пермські ведмеді» пішли по руках

Презентував перелік об'єктів капітального будівництва Михайло Сюткін, заступник голови крайового уряду і міністр будівництва. Він пошкодував депутатів, багато з яких перервали відпустку заради цього заходу, і не став розповідати про кожну з 55 перерахованих в документі будівництв, а побіжно прокоментував шість слайдів презентації та зупинився тільки на знакових об'єктах. Причому найбільший інтерес викликала держпрограма «Спортивне Прикамье», в рамках якої планується придбати в крайову власність і відремонтувати відразу дві культові майданчики: спортивну базу «Пермські ведмеді» і універсальний палац спорту «Молот». Обидва об'єкти були побудовані в радянський період «Мотовилихинский заводами» і довгий час перебували на утриманні оборонного підприємства. Однак зараз «Мотовіліхе» банкрутують, і майно незабаром виставлять на аукціони через борги. До речі, саме тому народні обранці цікавилися у представників крайового уряду, чи є якісь обтяження по базі «Пермські ведмеді» і чи не перебуває вона під арештом у судових приставів. Адже депутати знають, що ще десять років тому це була навчально-спортивна база «Молот». І ПАТ «Мотовилихинские заводи», позбавляючись від непрофільних активів, продало цей єдиний в регіоні біатлонний комплекс структурам банкіра і підприємця Володимира Нелюбина за 50 мільйонів рублів.

Тоді новий власник погрожував перетворити його за допомогою фахівців кафедри спортивних споруд Санкт-Петербурзького інституту фізкультури в крутий універсальний спорткомплекс, але далі його перейменування в «Пермські ведмеді» справа не пішла.

Згодом цей об'єкт, що включає в себе траси, біатлонні стрільбища, власну котельню, готель та інше майно, потрапив в заставу до «Екопромбанку». Після банкрутства банку і самого Володимира Нелюбина базу включили до складу ліквідаційної маси. Її оцінили в 136,4 мільйона рублів.

Як пояснив на круглому столі міністр фізкультури і спорту Володимир Епанов, база «Пермські ведмеді" не знаходиться ні під арештом, ні під якимось іншим обтяженням. Наступного року її планується викупити і протягом двох років відремонтувати до рівня сучасного біатлонного комплексу. Потреба в такому об'єкті є, так як більш 25 тисяч перм'яків регулярно займаються лижними гонками. І ця база завжди була одним з найсильніших об'єктів, не пропустила жодного великого масового лижного старту. Загальна вартість бюджетних витрат на її викуп, на проектування поліпшень і на будівельно-монтажні роботи оцінюється в 200 мільйонів рублів. Комплекс буде розрахований на відвідування 240 чоловік у зміну.

Оренда заважає розвитку

Тема з УДС «Молот» почалася з питання депутата Олега Постнікова, який згадав, що в минулому році уряд умовляло парламентаріїв включити в перелік будівництво нового палацу спорту. А тепер його в документі немає. І віце-прем'єр Михайло Сюткін був змушений визнати, що раніше крайовими владою дійсно приймалося рішення про проектування та будівництво палацу ігрових видів спорту, розрахованого на 10 тисяч глядачів. Об'єкт планували побудувати на одній з колишніх майданчиків Заводу імені Дзержинського. Це робилося під чемпіонат світу з баскетболу серед юніорів, який пройде в 2019 році і де Перм довгий час була одним з основних кандидатів на його проведення. Але, за словами Михайла Сюткина, через загальне погіршення політичної обстановки і санкцій тиску з боку США і Європи цей проект став неможливий. Відповідно, будівництво нового об'єкта, який оцінювався в 2 мільярди рублів, було визнано недоцільним.

Оскільки флагманський універсальний палац спорту Пермі все одно потрібен, то крайова влада звернули увагу на УДС «Молот». Держава в особі регіонального уряду вже орендує цей об'єкт у АТ «Мотовилихинские заводи» з листопада минулого року. Управляє «Молотом» крайове державне автономне установа «Центр спортивної підготовки» (ЦСП), що входить в структуру міністерства фізкультури і спорту. Однак орендні відносини мають ряд обмежень для розвитку об'єкта.

По-перше, якщо об'єкт не є власністю краю, то не можна вкладати кошти крайового бюджету в «невіддільні» поліпшення. По-друге, з серпня минулого року ПАТ «Мотовилихинские заводи» увійшло в процедуру банкрутства. І по-третє, сам об'єкт - будівлі і споруди, а також дві земельні ділянки - з 2015 року перебувають в заставі у «Глобексбанка», де заставна вартість - 538 мільйонів рублів. Тому УДС «Молот» незабаром буде виставлений на продаж.

І віце-прем'єр Михайло Сюткін, і міністр спорту Володимир Епанов переконували депутатів, що питання з придбанням УДС «Молот» у власність регіону принципово вирішене. Це соціально значимий об'єкт з трибуною на 6 тисяч 800 глядачів, там земля призначена тільки під розміщення спортивних об'єктів. Тому чиновники впевнені, що ніяких проблем з покупкою виникнути не повинно. Навряд чи хтось із серйозних людей буде претендувати на актив, який з точки зору бізнесу дуже сумнівний.

У представленому переліку зазначено, що на викуп «Молота» в наступному році і проведення там ремонтних робіт протягом двох років заплановано 387 мільйонів рублів. Як уряд збирається викуповувати об'єкт на заплановані гроші, яких в півтора рази менше, ніж його заставна вартість, ніхто не розповів. А депутати не стали питати.

Не місце для диванів!

Треба сказати, що до політики викупу об'єктів депутати крайового парламенту ставляться спокійно. Наприклад, на минулому круглому столі голова бюджетного комітету Олена Зирянова зазначила, що якщо майно викуповується з метою надання державних послуг, то це нормально. Немає ризиків входу в будівництво і пов'язаних з ним обставин і форс-мажорів, які затягують термін здачі об'єкта і роблять бюджетні інвестиції неефективними. А коли ти купив готовий будинок, відразу можеш їм користуватися.

І в цьому сенсі майбутня покупка культових об'єктів - біатлонного комплексу «Пермські ведмеді» і УДС «Молот» - виглядає для регіону благом. Адже це неподобство, коли в палаці спорту торгують диванами, тому що для власника це непрофільний актив і він повинен хоч якось себе окупати. Або коли приватник зносить великий спортивний об'єкт, через корупційні зв'язки змінює його зонування та продає під забудову. Як це сталося зі стадіоном «Дзержинець», на місці якого «Камська долина» побудувала ЖК «Весна».

Але голосувати на минулому круглому столі ні за окремі об'єкти переліку, ні за сам документ не стали. Перелік розглянуть ще раз, по-справжньому, але вже у вересні на засіданні крайового Законодавчих зборів. І візьмуть проект постанови, який легалізує витратні зобов'язання в бюджеті на 2019-2021 роки. Якщо, звичайно, у крайового уряду за ці два місяці не зміняться пріоритети і воно в результаті не вирішить, наприклад, будувати спортивні об'єкти з нуля, а не купувати їх. Знайде масу аргументів за і крайовий парламент з цим, звичайно ж, погодиться.

Петро Пермінов, директор КГАУ «Центр спортивної підготовки»:

- Законодавство забороняє вкладати серйозні бюджетні кошти в об'єкти, які не належать скарбниці. Тому поки регіон не є власником УДС «Молот», ми будемо вносити реновацію тільки в те, що може бути невід'ємною. Наприклад, готуємося придбати нову льодову машину. Тому що треба думати про вболівальників. Паузи між періодами повинні чимось наповнюватися, має бути шоу. Але швидкість заливки льоду не дозволяє це робити. Все відбувається дуже повільно.

Вболівальники зі стажем пам'ятають той час, коли в перервах на лід виходили пермські зірки фігурного катання і показували якісь номери, обкатував елементи своїх великих програм. Фігуристи і сьогодні до нас стають в чергу, їм потрібні матчі «Молота» для того, щоб вийти на льодовий майданчик і показати свій номер п'яти тисячам присутніх глядачів. Хокейні вболівальники не найбільш вдячна публіка для фігуристів, але це напруга дозволяє спортсменам зосередитися на виступі і потім показувати хороші результати. Тому покупка льодової машини - це дуже важливий етап, який дозволяє розвивати як «Молот», так і льодові види спорту в цілому.

текст: Євген Плотніков
фото: Володимир Бікмаєв

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online