Спрощена система оподаткування (ССО) для IP: види діяльності, звітність і податки - Бухонлайн

  1. Хто може перейти на ССО На спрощену систему оподаткування можуть перейти як організації, так і підприємці....
  2. Як порахувати доходи при ССО з об'єктом «доходи»
  3. Зменшення податку на страхові внески
  4. Зменшення податку на торговий збір в Москві
  5. Як порахувати доходи і витрати при УСН з об'єктом «доходи мінус витрати»
  6. обгрунтованість витрат
  7. Документальне підтвердження витрат
  8. Облік витрат на товари для перепродажу

Хто може перейти на ССО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На спрощену систему оподаткування можуть перейти як організації, так і підприємці. Робиться це в добровільному порядку. Щоб застосовувати цю систему оподаткування, потрібно подати повідомлення в податкову інспекцію протягом 30 днів після реєстрації бізнесу. Якщо ж ІП планує перейти на ССО з початку наступного року, то повідомлення слід направити до 31 грудня поточного року.

Безкоштовно подати повідомлення про перехід на ССО і здати декларацію за ССО через інтернет Безкоштовно подати повідомлення про перехід на ССО і здати декларацію за ССО через інтернет

Але переведуть на цей спецрежим не всіх. Критерії, які не дозволять застосовувати «спрощенку», наведені в статті 346.12 НК РФ. Так, ССО заборонена тим підприємцям, які виробляють підакцизні товари (наприклад, сигарети або бензин), добувають і продають корисні копалини, або сплачують єдиний сільгоспподаток. Крім того, не має права застосовувати спрощену систему організації та ВП з ​​середньою чисельністю працівників понад 100 осіб. Є обмеження і по величині доходу. Якщо за підсумками кварталу, півріччя, дев'яти місяців або року доходи перевищили 150 млн. Рублів, право на ССО втрачається.

Два види «спрощенки»

На сьогоднішній день існують два різновиди ССО. Вони відрізняються об'єктом оподаткування і податковою ставкою. це:

  1. ССО з об'єктом оподаткування «доходи». ІП, які обрали цей об'єкт оподаткування, підсумовують свої доходи за певний період і множать на податкову ставку. У більшості регіонів вона становить 6%. Але в деяких суб'єктах РФ діє знижена ставка - від 1% до 6%. Наприклад, в Криму ставка податку дорівнює 4%.
  2. ССО з об'єктом оподаткування «доходи мінус витрати». ІП, які обрали цей об'єкт оподаткування, сплачують податок з різниці між доходами і витратами. Тут ставка податку в цілому вище - від 5% до 15%. Вона встановлюється регіональними законами. Наприклад, податкова ставка в Москві становить 10% для тих, хто веде бізнес в сфері соціальних послуг, спорту, тваринництва та ін., І 15% для всіх інших. Податкова ставка в Санкт-Петербурзі - 7% для всіх. Податкова ставка в Єкатеринбурзі і Свердловської області дорівнює 5% для тих, хто веде бізнес в сфері освіти, охорони здоров'я, спорту та ін., І 7% для всіх інших.

Податкова ставка при застосуванні УСН з об'єктом «доходи мінус витрати» не може бути нижче 1% від загальної суми доходів. Навіть якщо рік був збитковим, доведеться заплатити цей мінімальний податок.

Зверніть увагу: регіональні податкові ставки для розрахунку єдиного податку за ССО можуть змінюватися. Тому для зручності підприємців фахівці веб-сервісу «Контур.Ельба» склали оновлювану таблицю з регіональними податковими ставками . Знайдіть свій регіон в таблиці і дізнайтеся актуальні податкові ставки. Вам допоможе пошук, який викликається одночасним натисканням клавіш «Ctrl» і «F».

ССО з об'єктом «доходи» вигідніше застосовувати, якщо витрати будуть невеликими - менш 60% від доходів, або витрати буде складно підтвердити документами. Такий об'єкт оподаткування добре підійде для надання консультаційних послуг або послуг по здачі нерухомості в оренду. ССО з об'єктом «доходи мінус витрати» вигідніше застосовувати при великих регулярних витратах (70-80% від доходів) і при наявності документів, що підтверджують витрати. Так, даний об'єкт оподаткування підходить для торгівлі.

Обраний об'єкт оподаткування застосовується протягом усього календарного року. Щоб з 1 січня наступного року перейти на інший об'єкт, потрібно повідомити про це податківців не пізніше 31 грудня попереднього року.

Вести облік, готувати і здавати звітність за ССО в веб-сервісі Вести облік, готувати і здавати звітність за ССО в веб-сервісі

Як порахувати доходи при ССО з об'єктом «доходи»

Доходом вважаються всі гроші, які ІП отримав при веденні бізнесу. В основному, це доходи від реалізації (тобто доходи від продажу товарів, робіт або послуг). Наприклад, IP розробив сайт і отримав за це 100 000 рублів. Цю суму потрібно записати в доходи і заплатити з неї податок.

Є ще позареалізаційні доходи, які безпосередньо з бізнесом не пов'язані, але їх теж потрібно врахувати. Наприклад, до них відносяться:

  • відсотки за банківськими вкладами ІП;
  • штрафи і пені від партнерів за порушення умов договорів;
  • відшкодування шкоди, отримане від страхової компанії;
  • подарунки і інше безкоштовно отримане майно;
  • інші доходи, перераховані в статті 250 НК РФ.

Найчастіше ІП отримує доходи грошима. Але бувають негрошові доходи (наприклад, при бартері, коли один товар змінюється на інший, або при взаємозаліку). Такі доходи теж потрібно врахувати - в рублях за ринковою вартістю аналогічного товару.

Зменшення податку на страхові внески

Податок на ССО з об'єктом «доходи» можна зменшити на страхові внески . При цьому необхідно враховувати такі правила:

1. ВП без співробітників можуть знизити податок на страхові внески повністю, а ІП з співробітниками і ТОВ - в розмірі, не більше 50% від суми податку.

2. Податок зменшується на:

  • особисті страхові внески ІП. У 2018 році пенсійні внески з доходів, що не перевищують 300 000 рублей, становлять 26 545 рублів, а медичні внески - 5 840 рублів. Плюс до цього в ПФР треба заплатити 1% від доходу понад 300 000 рублів (але не більше максимальної величини внесків, яка в 2018 році дорівнює 212 360 руб.);
  • внески за працівників на пенсійне, медичне та соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством (перераховуються в ИФНС), а також внески до ФСС «на травматизм»;
  • лікарняні за перші три дні хвороби працівника;
  • внески за працівників на ДМС.

3. Внески можна врахувати за умови, якщо вони перераховані в тому ж періоді, за який розраховується податок. Наприклад, єдиний податок за ССО за I квартал можна зменшити на страхові внески, сплачені з 1 січня по 31 березня. При цьому не має значення, за який період внесені ці внески.

Розраховуйте внески «за себе», податки за ССО і ЕНВД, заповнюйте платіжки в веб-сервісі   Заповнити безкоштовно Розраховуйте внески «за себе», податки за ССО і ЕНВД, заповнюйте платіжки в веб-сервісі Заповнити безкоштовно

Також див. « Страхові внески ІП на ССО: Мінфін пояснив, чому при розрахунку можна враховувати витрати ».

Зменшення податку на торговий збір в Москві

Підприємці, які зареєстровані в Москві, і платять торговий збір , Можуть знизити єдиний податок за ССО на суму цього збору. Але якщо ІП торгує в столиці, а зареєстрований в іншому регіоні, то податок доведеться заплатити без урахування суми торгового збору.

Податок за ССО може бути зменшений на торговий збір повністю. Обмеження на зниження податку тільки до 50%, як це передбачено для страхових внесків ТОВ та ВП з ​​працівниками, щодо торгового збору не діє. Це пов'язано з тим, що сума торгового збору знижує податок додатково до сум страхових внесків. Підсумкова величина податку до сплати може виявитися нульовою.

Заповнити та подати через інтернет повідомлення ТС-1 і ТС-2;  заповнити платіжку на сплату торгового збору Заповнити та подати через інтернет повідомлення ТС-1 і ТС-2; заповнити платіжку на сплату торгового збору

Як порахувати доходи і витрати при УСН з об'єктом «доходи мінус витрати»

Доходи визначаються точно так же, як і в разі застосування ССО з об'єктом «доходи». Тобто доходом вважаються всі надходження (як в грошовій, так і в негрошовій формі) від ведення підприємницької діяльності.

Що ж стосується витрат підприємця, то не всі з них можна врахувати при розрахунку податку за ССО з об'єктом «доходи мінус витрати». Перш ніж визнати витрата, потрібно перевірити, чи дотримані необхідні умови:

  • витрата економічно обгрунтований і спрямований на отримання доходу;
  • вид витрат пойменований в статті 346.16 НК РФ;
  • ви повністю розплатилися з постачальником;
  • ви отримали те, за що заплатили: товар відвантажено, послуга надана, робота виконана;
  • у вас є документи, які підтверджують витрати;
  • ви продали товари, які набували для подальшої реалізації - тільки після цього можна списати на витрати їх вартість.

При цьому витрати слід враховувати за останньою з дат:

  • дата оплати постачальнику;
  • дата отримання від постачальника товарів, робіт або послуг;
  • дата відвантаження товару кінцевому покупцеві.

Також див. « Витрати ІП на ССО: які витрати Мінфін забороняє враховувати ».

обгрунтованість витрат

Витрата повинен бути виправданий економічно і спрямований на отримання доходу. Тобто знизити податок можна тільки на ті витрати, які доцільні для ведення бізнесу. Наприклад, якщо ІП займається впровадженням програмного забезпечення, то навряд чи для цієї діяльності необхідно придбання зварювального апарату. Під час перевірки необхідно буде переконливо пояснити податківцям при перевірці, як саме ті чи інші витрати допомагають вести бізнес.

Документальне підтвердження витрат

Витрати можна підтвердити наступними документами: касовий чек, бланк суворої звітності, платіжне доручення, накладна, акт здачі-приймання, договір, квитанція та ін.

Формувати накладні, акти, рахунки-фактури і вести бухгалтерію в веб-сервісі для ІП Формувати накладні, акти, рахунки-фактури і вести бухгалтерію в веб-сервісі для ІП

За документами має бути зрозуміло, за що і скільки ви заплатили. Також важливо підтвердити отримання товару, виконання роботи або надання послуги. Якщо мова йде про покупку матеріалів в магазині, то досить касового чека. У ньому, зокрема, повинні бути вказані такі дані: товар, ціна, продавець і сума. Якщо ж ви є замовником послуги, то потрібен платіжний документ (наприклад, платіжне доручення), а також акт приймання послуги. Якщо розрахунок відбувається не грошима (наприклад, по бартеру або векселем), то така оплата теж повинна бути підтверджена документом: актом взаємозаліку, актом приймання-передачі векселя і т.д.

Також див. « Як ІП оформляти договори, рахунки, акти, накладні та інші первинні документи »І« Альтернативні варіанти оплати за договором: як оформити взаємозалік і оплату боргу третьою особою ».

Облік витрат на товари для перепродажу

Витрати на закупівлю товарів для перепродажу можна списати лише після продажу цих товарів вашому покупцеві. Наприклад 20 березня ІП закупив 20 подушок, по 1000 рублів кожна. 30 березня він продав 4 подушки. У цей день (30 березня) можна врахувати у витратах 4 000 рублів.

Витрати на товари для перепродажу враховуються при розрахунку єдиного податку за ССО за останньою з дат:

  • дата, коли ви оплатили товари постачальнику;
  • дата передачі товару клієнту (вона може визначатися датою накладної на продаж товару клієнту або датою звіту про роздробі).

Також див. « Оптова торгівля при ССО: як списати до витрат вартість товару ».

Зверніть увагу: нещодавно зареєстровані підприємці (або їх бухгалтери) можуть протягом року безкоштовно користуватися спеціальною бухгалтерською програмою для ВП. Це веб-сервіс « Контур.Ельба », Який дозволяє вести облік доходів і витрат, розраховувати суму фіксованих внесків і податки при ССО і ЕНВД, готувати звітність і здавати її через інтернет. Безкоштовно працювати в програмі можуть ті ІП, з дати реєстрації яких в якості підприємця до реєстрації в «Контур.Ельбе» пройшло менше трьох місяців.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online