У кого заберуть субсидії і чому скоро доведеться платити більше: відповіді на головні питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що робити, якщо не дали субсидію. Фото: архів

У кого заберуть субсидії і чому скоро доведеться платити більше: відповіді на головні питання Олександр Литвин https://cdn.segodnya.ua/img/article/8663/63_main.1483640206.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/ article / 8663 / 63_tn.1483640206.jpg 2017-02-24T07: 53: 35 + 02: 00 ЖКГ Коли перерахують субсидії, кому доведеться платити більше і що зміниться через нову мінімалки

Цього року знижки на комунальні послуги отримають дев'ять з п'ятнадцяти мільйонів українських сімей. З бюджету країни на субсидії планують витратити понад 50 мільярдів гривень, проте з часом ця цифра буде тільки рости. У найближчі кілька місяців для українців подорожчає електроенергія і холодна вода. Крім того, як упевнені експерти, уряд також має переглянути тариф на газ для населення, від якого залежить вартість опалення і гарячої води. "Сегодня" відповів на головні питання про програму субсидій в Україні.

Правда, що вже в березні комуналка з субсидією виросте через подорожчання світла?

Ні. Розмір субсидії залежить від соціального нормативу споживання і доходу сім'ї. Субсидії перераховують два рази в рік - обов'язковий платіж (стільки українці з субсидією платять за комуналку, решту компенсує держава) до кінця опалювального сезону не зміниться.

Однак, з огляду на, що в березні подорожчає електроенергія, державі доведеться виділити на субсидії більше грошей. На субсідіантов це ніяк не вплине.

У наступному сезоні доведеться платити більше навіть з субсидією?

Так. У травні скоротять соціальну норму споживання тепла, а також газу і електроенергії, якщо їх використовують для опалення. Якщо не скоротити споживання тепла, наступної зими сума в платіжках навіть з субсидією може вирости на 1400 гривень.
зараз субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні "комунальну знижку" нараховуватимуть тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За діючого тарифу - це ще 204 гривні.

У квартирі такою ж площею з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться платити без субсидії. У Києві такий обсяг тепла обійдеться в 1411 гривень.

Я оформлений на мінімульную зарплату, вона виросла в два рази. За комуналку доведеться платити більше?

Так, але тільки через рік - в сезоні 2018-2019 років. Зараз субсидія нарахована з урахуванням доходу за 2015-й, 2017-го її розрахують виходячи з доходів за минулий рік, і тільки в 2018-му будуть вести облік доходів з новою мінімальною зарплатою.

Наприклад, загальний дохід сім'ї з чотирьох осіб в 2016-м - 3200 гривень (два батька з мінімальними зарплатами і двоє дітей). За 800 гривень на кожного. Суму обов'язкового платежу в органах соціального захисту розрахують за формулою: 800/1544/2 * 15% = 3,8% від загального доходу, тобто за комуналку сім'я віддасть 121,6 гривні. У наступному році, після зростання мінімалки, ця ж сім'я з двома мінімальними зарплатами на чотирьох заплатить за комуналку 492,8 гривні, тобто на 371,2 гривні більше.

У мене є невеликий додатковий дохід, який я не декларую, у мене заберуть субсидію?

При розрахунку субсидії враховують тільки офіційні доходи. Як пояснили "Сегодня" в Мінфіні, визначити, хто і як підробляє, практично неможливо. Рівень тіньової економіки за різними оцінками сягає 40%, левову частину своїх доходів українці не декларують.

Якщо додатковий дохід не оформлений, або ж субсідіанту на роботі частина зарплати виплачують "в конверті", виявити це дуже складно.

А за що можуть забрати субсидію?

На даний момент в Мінфіні виявили серед субсідіантов понад 100 тисяч сімей, який протягом року придбали ділянку землі або нерухомість (вартістю понад 50 тисяч гривень), а після оформили субсидію.

Вже зараз за підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в "чорний список" Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, зараз інформація по ним перевіряється органами соціального захисту.

Як пояснили на гарячій лінії Кабміну, залишити без субсидії українців можуть з двох причин: субсідіант приховує частину доходу; субсідіант зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моменту отримання "знижки". Без допомоги також можуть залишитися ті українці, чий дохід за минулий рік істотно виріс.

Якщо в родині є безробітний, його дохід вважається нульовим при розрахунку субсидії?

Ні, згідно з постановою уряду, на безробітного члена сім'ї, який не стоїть на обліку в центрі зайнятості, при розрахунку субсидії нараховується дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів - на даний момент це 3088 гривень, в грудні ця сума збільшиться до 3248 гривень. Тобто, на безробітного буде враховуватися дохід вище мінімальної зарплати.

Чув, що субсидії виплачуватимуть грошима. Це правда?

Такі плани дійсно є. Однак, швидше за все, в цьому році монетизацію субсидій українцям чекати не варто. "Монетизацію субсидій обговорюють в Кабінеті міністрів. Уряд про це думає. Нарешті усвідомлення того, що монетизація необхідна, з'явилося", - розповідає представник Мінфіну, керівник офісу реформ Яна Бугримова. Після цього, припускають чиновники, з'явиться стимул для економії - чим менше витратили на "комуналку", тим більше грошей залишилося. Якщо зараз "зекономлені" кошти переходять на наступний місяць, після монетизації "здачу" можна буде отримати "на руки".

Є кілька можливих схем монетизації. Перша - платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які будуть компенсувати субсидії, друга - перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам. При цьому друга модель також має кілька варіантів. На картки можуть перераховувати всі гроші, і українці зможуть витрачати їх на свій розсуд, або ж на картки будуть перераховувати тільки зекономлені кошти, якщо субсідіант використовував ресурсів менше, ніж передбачено соціальною нормою.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Правда, що вже в березні комуналка з субсидією виросте через подорожчання світла?
У наступному сезоні доведеться платити більше навіть з субсидією?
За комуналку доведеться платити більше?
У мене є невеликий додатковий дохід, який я не декларую, у мене заберуть субсидію?
А за що можуть забрати субсидію?
Якщо в родині є безробітний, його дохід вважається нульовим при розрахунку субсидії?
Це правда?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online