інкасове доручення

  1. Що таке інкасове доручення
  2. Приклад інкасового доручення
  3. Для чого використовується інкасове доручення
  4. Заборгованість перед бюджетом
  5. Договір з банком
  6. Інкасове доручення від податкового органу
  7. Компанія погасила борги добровільно
  8. На рахунках компанії є гроші
  9. На рахунках не виявилося грошей
  10. У 2017 році інспекціям простіше стягувати борги
  11. Коментар практикуючого юриста.
  12. Що включають в інкасове доручення
  13. В якій черговості банк списує гроші

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У статті ми детально розберемо, що таке інкасове доручення, і коли воно виставляється. А також - що робити, якщо до вашого рахунку прийшло інкасове доручення податкового органу, і як його відкликати. Приклад заповнення інкасового доручення і бланк є в нашій статті.

Приклад заповнення інкасового доручення і бланк є в нашій статті

Що таке інкасове доручення

Інкасове доручення - це документ, який дозволяє без згоди платника списувати кошти з належних йому рахунків. Таким чином, інкасове - це розрахунковий документ, на основі якого відбувається платіж без акцептування власника рахунку. Подивимося, як виглядає інкасове доручення.

Термінова новина від ЦБ РФ: банкам заборонили приймати платіжні доручення з такими словами в призначенні платежу >>> . Подробиці читайте в журналі "Російський податковий кур'єр" .

Приклад інкасового доручення

Інкасове доручення дуже нагадує звичайне платіжне доручення в банк. Воно оформляється на бланку форми 0401071 (наказ Мінфіну від 12.11.13 № 107н).

Для чого використовується інкасове доручення

Інкасове доручення виставляється в наступних випадках.

Заборгованість перед бюджетом

Якщо кошти повинні бути списані для погашення заборгованості перед виконавчими органами в законному і безспірному порядку.

приклад

Компанія вчасно не заплатила податок і не погасила борги добровільно на вимогу податківців. Тоді інспекція надсилає в банк інкасо і списує гроші примусово в рахунок погашення податкової заборгованості.

Договір з банком

Якщо банк має право безакцептно списати грошові кошти на основі домовленостей з платником. Найчастіше це відбувається, якщо сторони договору домовляються і передають в банк умови на безакцептне списання з боку платника за умови виконання певних умов договору.

приклад

Прикладом служить оплата комунальних послуг.

Інкасове доручення від податкового органу

Інспекція має право виставляти інкасові доручення до рахунку компанії, якщо компанія не виконує свій обов'язок щодо сплати податків добровільно (ст. 46 НК РФ). Рішення про стягнення заборгованості інспектори повинні винести протягом двох місяців з дати закінчення терміну на добровільну сплату податку на вимогу.

Одночасно з рішенням про стягнення інспекція виставляє інкасове доручення на всю суму недоїмки і найчастіше блокує рахунки. Далі можливі три варіанти розвитку подій.

Компанія погасила борги добровільно

Компанія має право сплатити заборгованість добровільно навіть після того, як податківці відправили в банк інкасо. У цьому випадку компанії потрібно якнайшвидше повідомити інспекції про сплату і показати платіжки з випискою банку. Тоді інспекція відкликає з банку інкасо.

На рахунках компанії є гроші

Якщо компанія не збирається платити добровільно, то банк просто списує борги по інкасо. Причому банк зобов'язаний це зробити не пізніше наступного операційного дня після його отримання.

На рахунках не виявилося грошей

Може скластися така ситуація, що на рахунку компанії, куди інспекція відправила інкасо, немає грошей. Тоді податківці направляють документи на стягнення в службу судових приставів, а вони накладають арешт на майно боржника, продають його і гасять борг.

Якщо податківці пропустили цей термін, вони мають право звернутися до суду за його відновленням. На це їм відводиться шість місяців з дня закінчення терміну, який вказаний у вимозі про сплату податку (п. 3 ст. 46 НК РФ).

Щоб сплатити податки вчасно, використовуйте готові зразки платіжок:

  • Зразки платіжних доручень по страхових внесках у 2017 році
  • Платіжне доручення з податку на прибуток у 2017 році: зразок
  • Платіжне доручення по ПДВ у 2017 році: зразок
  • Платіжне доручення по ПДФО у 2017 році: зразок

У 2017 році інспекціям простіше стягувати борги

З 1 червня 2016 року, якщо інспектори не встигли виставити інкасо, вся процедура від звернення до суду до стягнення боргу займе два місяці. Це стосується боргів, сума яких не перевищує 100 000 руб. (ч. 3 ст. 229.2 АПК РФ).

Отримавши заяву від інспекції, суддя виносить судовий наказ протягом 10 робочих днів. Ніякого розгляду з викликом обох сторін не потрібно. Лише одноосібне рішення суду (ч. 4 ст. 229.5 АПК РФ). Далі п'ять робочих днів відводиться на те, щоб вислати наказ боржнику. І 10 робочих днів дається боржнику, щоб подати свої заперечення. Ще через 10 робочих днів судовий наказ набирає чинності. На його підставі судові пристави стягнуть борги самостійно.

Коментар практикуючого юриста.

На думку Дениса Скрябіна, керуючого партнера юридичної фірми «Скрябін і партнери», якщо ви отримали судовий наказ, то протягом 10 робочих днів пред'явіть в суд заперечення. У них вкажіть причини незгоди з судовим наказом. Наприклад, невірний розрахунок, відсутність підстав для стягнення заборгованості та ін. Якщо пропустіть 10-денний термін, гроші вже спишуть, а для їх повернення доведеться оскаржити судовий наказ у касаційному порядку.

Що включають в інкасове доручення

Залежно від конкретної ситуації інкасове доручення в обов'язковому порядку включає в себе:

  • Номер закону, на підставі якого виставлено інкасове доручення, а також відповідний номер статті закону.
  • Номер і дата виконавчого листа, назва організації, номер справи в судочинстві.

Важливо: якщо інкасо виставили на підставі виконавчого листа, до нього в обов'язковому порядку прикладається оригінали або дублікат виконавчого листа.

  • Договір із зазначенням реквізитів і умов, на підставі якого вставлено інкасове доручення

В якій черговості банк списує гроші

Банк списує гроші з рахунку в строгому порядку. Для цього встановлено черзі списання (п. 2 ст. 855 ЦК України). Якщо грошей на рахунку недостатньо, банк виконує платіжні документи в такому порядку.

номер черги

Вид платежу

Перша черга

за виконавчими документами, що передбачають перерахування або видачу грошових коштів з рахунку:

- для задоволення вимог про відшкодування шкоди, заподіяної життю і здоров'ю,

- про стягнення аліментів

друга черга

за виконавчими документами, що передбачають перерахування або видачу грошових коштів:

- для розрахунків з виплати вихідної допомоги та оплати праці з особами, які працюють або працювали за трудовим договором (контрактом),

- по виплаті винагород авторам результатів інтелектуальної діяльності

третя черга

за платіжними документами, що передбачають перерахування або видачу грошових коштів

- для розрахунків по оплаті праці з особами, які працюють за трудовим договором (контрактом),

- доручень податкових органів на списання і перерахування заборгованості зі сплати податків і зборів до бюджету РФ,

- за дорученнями органів контролю за сплатою страхових внесків на списання і перерахування сум страхових внесків до бюджетів державних позабюджетних фондів

Як банк обробляє інкасове доручення

При обробці інкасових доручень банк керується положенням ЦБ №383П. При цьому інкасові доручення підлягають обов'язковому виконанню з боку банку згідно зі ст. 874-876 ГК РФ. Визначено також черговість оплати недоїмки по податках і зборах. За недоїмку з боку ФНС виставляється окреме інкасове доручення по кожному податку, що має свій КБК. При цьому в разі утворення переплати з податків і зборів можливе повернення суми переплати.

Важливо: Територіальний податковий орган має право відкликати інкасові доручення, спрямовані в банк іншим територіальним податковим органом. Наприклад, якщо це робить правонаступник в зв'язку з реорганізацією податкового органу, раніше направив в банк таке доручення.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online