Як правильно піти з роботи: всі хитрощі звільнення за власним

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

По закону. Затримувати працівника більше 14 днів не мають права

Всі ми знаємо, що при звільненні за власним бажанням треба відпрацювати 14 днів. Але насправді в процесі звільнення є маса нюансів. Наприклад, за власним бажанням можна звільнитися і швидше, але тільки якщо на те є підстави. За словами юриста юрфірми DIGNUM Євгена Чуприни, ними можуть бути переїзд на нове місце проживання, вступ до вузу, вагітність, догляд за дитиною до 14 років або дитину-інваліда та інші причини, зазначені в ст. 38 КЗпП.

Якщо у вас таких підстав немає, то швидко звільнитися можна за згодою сторін. До речі, між звільненням за власним бажанням і за згодою сторін є всього дві відмінності: заяву за згодою сторін не можна відкликати і є нюанси в зверненні до служби зайнятості.

Якщо ви звільняєтеся з власної волі, то вас приймуть на облік тільки через 3 місяці. Тобто якщо ви впевнені в майбутній роботі і хочете між роботами відпочити місяць-другий і отримувати допомогу по безробіттю, то пишіть заяву за погодженням. Також можна взяти лікарняний, але тоді вам можуть виплатити трохи менше розрахункових.

До речі, пам'ятаєте, що розрахункові платяться тільки виходячи з офіційної зарплати. Тобто якщо офіційно вам платять мінімалку, а інше - в конверті, то сума розрахункових теж буде мінімальною. Ще один нюанс: трудову книжку вам повинні віддати в останній робочий день. Затримати її видачу не можуть, навіть якщо ви не здали обхідний лист або щось з техніки. Якщо трудову не віддають - йдіть в суд (До речі, за весь час затримки роботодавець зобов'язаний вам заплатити зарплату). Однак Євген Чуприна уточнює, що якщо не повернути роботодавцю якісь матцінності, проти працівника можуть порушити кримінальна справа за крадіжку, що загрожує санкціями аж до трьох років позбавлення волі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online