Терміни сплати податку на прибуток в 2019 році

  1. Від чого залежать терміни Термін здачі податку на прибуток, відповідно до Податкового кодексу, залежить...
  2. квартальні платежі
  3. Щомісячні платежі
  4. Платежі від фактичного прибутку
  5. Хто може не платити
  6. Терміни перерахувань у 2018 році
  7. Наслідки порушення строків
  8. Поняття податку на прибуток і його елементи: Відео

Від чого залежать терміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Термін здачі податку на прибуток, відповідно до Податкового кодексу, залежить безпосередньо від суми виручки.

Податковий період з цього податку - один рік Податковий період з цього податку - один рік. Звітних періодів кілька: перший квартал, перші шість місяців і дев'ять місяців.

Крім того, передбачається обчислення та сплата авансових платежів. Їх періодичність залежить від суми виручки і облікової політики організації.

Починаючи з 1 січня 2016 року, всі юридичні особи отримали право платити авансові платежі щоквартально. Крім цього, збільшився граничний поріг доходів, при яких компанії зобов'язувалися щомісяця перераховувати авансові платежі з податку на прибуток: тепер він становить 15 млн рублів на квартал або 5 млн рублів на місяць.

Види авансових платежів

У Податковому кодексі розрізняють два способи розрахунку авансових платежів.

Для того щоб розраховувати щомісячний авансовий платіж , Виходячи з реально отриманого прибутку, потрібно повідомити територіальний відділ ФНС не пізніше тридцять першого грудня, і тоді з нового року можна буде перейти на розглянутий спосіб. Тоді терміном авансових платежів з податку на прибуток буде 28 число місяця, який йде за розрахунковим.

Другий випадок: авансові платежі потрібно сплачувати, враховуючи дохід минулих податкових періодів Другий випадок: авансові платежі потрібно сплачувати, враховуючи дохід минулих податкових періодів. Як оплачувати в цьому випадку, дуже чітко прописано в ст. 286 НК. Термін оплати тут - двадцять восьме число поточного місяця.

Таким чином, існують такі варіанти авансової оплати з податку на прибуток:

  • за підсумками першого кварталу, першого півріччя та дев'яти місяців без оплати щомісячних авансових платежів;
  • за підсумками першого кварталу, першого півріччя та дев'яти місяців з оплатою щомісячних авансових платежів;
  • щомісяця, виходячи з фактично отриманого доходу (прибутку).

квартальні платежі

Багато організацій мають право самостійно вибирати відповідні спосіб оплати авансових платежів, але деякі підприємства повинні підкорятися порядку, який для них закріплений в законі.

Частина організацій зобов'язані платити авансові перерахування поквартально. Пункт 3 ст. 286 НК обумовлює коло платників, які сплачують за підсумками минулого звітного періоду (коли закінчується кожен квартал). Сюди відносяться такі організації:

Всі перераховані категорії організацій не платять щомісячні аванси всередині кварталу.

Щомісячні платежі

Більшість компаній - ті, хто не перераховано в цьому переліку, - зобов'язані щомісяця перераховувати гроші з податку на прибуток. Коли ці компанії розраховують квартальні платежі, вони враховують суми того, що сплатили за кілька місяців (згідно звітного періоду). Ці перерахування будуть зараховуватися як аванс за підсумками всього періоду.

Тут примітно, що, коли дохід організації від продажу за останні 4 квартали стане більше п'ятнадцяти мільйонів рублів, потрібно відразу переходити на щомісячне авансування.

При розрахунку беруться чотири квартали, що передують періоду подачі податкової декларації та йдуть послідовно один за одним.

У разі, коли за підсумками звітного періоду з'ясується, що доходи від продажу менше ліміту, то з наступного періоду щомісяця перераховувати гроші не потрібно.

Важливо, що подібне звільнення підприємство отримує автоматично, тобто територіальні відділи своєї податкової повідомляти про зміни, що відбулися немає необхідності. Хоча, щоб уникнути зайвих розпитувань, багатьох все ж йдуть до податковим інспекторам і повідомляють про причини припинення оплати авансу щомісяця. Дана рекомендація також міститься в листі Федеральної податкової служби (№ 3-2-09 / 46).

Платежі від фактичного прибутку

Будь-яка організація має право перейти на оплату по місяцях в залежності від фактичного прибутку. Дана можливість передбачена податковим законодавством.

Перехід можна здійснити лише з початку звітного періоду (на початку календарного року). Для цього потрібно повідомити податкову службу в термін до 31 грудня попереднього року. Тобто попереджуєте в поточному році, і в наступному можна переходити на оплату за фактичною прибутку. Наприклад, в 2018 році вже не можна перераховувати за фактом прибутку, якщо в 2017 році ви не повідомили інспекцію про наміри. Дане положення закріплено законодавчо (ст. 286 НК).

Хто може не платити

Певні організації цілком звільнені від авансових платежів. Список невеликий: бібліотеки, музеї, концертні організації, які відносяться до бюджетних установ.

Дане положення обумовлено в другому абзаці третього пункту ст. 286.

Перераховані установи сплачують податок на прибуток раз на рік. Можливо, надалі список таких установ законодавець розширить.

Терміни перерахувань у 2018 році

Терміни перерахувань у 2018 році

Існують певні терміни для податку на прибуток і відповідних перерахувань. Отже, в цьому році такі строки оподаткування та оплати:

  • перший квартал - крайній термін 28 квітня;
  • перше півріччя - пізніше 28 липня;
  • дев'ять місяців - пізніше 30 жовтня.

Щомісячний термін - це 28 число. Тобто за березень 2018 року перерахувати платіж потрібно до 28 березня.

Ті, хто роблять платежі щомісяця за фактично одержаного прибутку, повинні зробити відрахування пізніше 28 числа місяця, наступного за розрахунковим. Таким чином, в останньому випадку звітних періодів у році буде дванадцять (за кількістю місяців).

Наслідки порушення строків

Якщо існують правила, значить, будуть введені і покарання за їх невиконання. У випадку з податком на прибуток передбачено, що, якщо перерахованого не будуть зроблені вчасно, то на прострочену суму нараховуються пені. Важливо, що до закінчення звітного періоду пені на щомісячні суми не можуть бути нараховані.

В цілому несплата або ж несвоєчасна оплата розглянутих платежів, згідно зі ст. 122 Кодексу, тягне за собою штраф у розмірі 20% від несплаченої суми, а якщо інспектор доведе, що неперерахування було умисним, розмір штрафу зростає до 40%.

У будь-якому випадку краще платити за все в призначені терміни, щоб уникнути розбіжностей і ускладнень у відносинах з податковою службою.

Поняття податку на прибуток і його елементи: Відео

стати автором

стати експертом

Поділіться матеріалом в соц мережах:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online