Добралися до житла: в українців можуть масово забирати земельні ділянки і будинку - як себе захистити

  1. Що підлягає амністії
  2. куди звертатися
  3. Які потрібні документи
  4. Ціна питання
  5. З чим зараз можуть зіткнуться громадяни, які не скористалися амністією?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Київ, 12 листопада.

На Україні незабаром можуть почати забирати земельні ділянки і будинку. Що робити мешканцям Незалежної, щоб не залишитися на вулиці?

Сьогодні в країні досить велика кількість так званих самобудів. Причому є самобуди на законно оформлених ділянках, а є - на самозахопленій і не оформленої землі. Зараз процедура оформлення самобудів займає не більше 2-4 тижнів. Але може бути все інакше.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram , групу ВКонтакте і блог дзен

Для того, щоб пройти всі стандартні процедури: оформлення техпаспорта, отримання дозволу на виготовлення техдокументації, узгодження з ДАБК, БТІ, місцевими радами, українцям може знадобиться півроку-рік. Необходімобудет зібрати дуже велику кількість дозвільних документів, і якщо не знати вимог і термінів дії паперів, то можна ходити по колу. Як відзначають експерти, природно, таке оформлення дорожче. Крім того, чиновники можуть створювати штучні перешкоди.

Крім того, чиновники можуть створювати штучні перешкоди

Радує те, що зараз українці мають можливість скористатися будівельної амністії. Вона дає можливість оформити своє житло людям, які, не чекаючи допомоги, побудували його самі. 31 серпня набув чинності Порядок проведення технічного обстеження та прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, які за класом наслідків (відповідальності) відносяться до об'єктів з незначними наслідками (СС1), побудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт, затверджений наказом Мінрегіону від 3 липня 2018 року №158. Він регулює процедуру "будівельної амністії" для об'єктів незначного класу наслідків (СС1).

Що підлягає амністії

- Садибні житлові будинки, садові, дачні споруди, гаражі, різні господарські будівлі загальною площею не більше 300 квадратних метрів, які були зведені з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року.

- Споруди сільгосппризначення, побудовані до 12 березня 2011 року.

куди звертатися

До органів державного архітектурно-будівельного контролю при виконавчих комітетах міської, селищної або сільської ради. У Києві, наприклад, це департамент архбудконтролю при КМДА. В даний час в Україні діють 100 місцевих органів, наділених повноваженнями вирішувати питання будівельної амністії.

Заява про прийняття об'єкта в експлуатацію пишеться в довільній формі із зазначенням будівель, які підлягають амністії. І подається через Центр з надання адміністративних послуг разом з пакетом з 4 документів, а в окремих випадках - з 5-ти. Термін прийняття рішення - 10 днів.

Термін прийняття рішення - 10 днів

Які потрібні документи

1. Документ про технічну інвентаризацію. Це технічний паспорт, який повинен бути в кожному домі. Звертатися потрібно в сертифікований орган технічної інвентаризації (колишні БТІ, які зараз є приватними структурами). На місце виїжджає фахівець і вносить в паспорт відмітки. У деяких випадках, наприклад, при вступі в спадщину, доцільно замовити новий технічний паспорт.

2. Документ, що підтверджує право на землю з самовільними забудовами. Це свідоцтво про право власності або витяг з державного реєстру.

Але якщо мова йде про будівлі сільгосппризначення або об'єктах технічного призначення площею більше 100 квадратних метрів, необхідно скласти звіт про проведення технічного обстеження об'єкта. Адреси сертифікованих фахівців з технічного обстеження можна знайти в інтернеті.

3. Узгодження місця розташування об'єкта вимогам державних будівельних норм в місцевому органі містобудування та архітектури. Заява на узгодження подається пишеться окремо.

4. Декларація про готовність об'єкта до експлуатації. Форма декларації розміщена на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Ціна питання

Відносини з державними органами у власника самобуду безкоштовні. Мито за оформлення права власності сплачується за послуги нотаріуса. Технічну інвентаризацію і технічне обстеження проводять комерційні структури. Вартість інвентаризації в середньому становить 2000-3000 грн в залежності від площі і запитів фахівця. Якщо об'єкт площею 100 квадратних метрів, технічне обстеження обійдеться в 3000-4000 грн і вище.

З чим зараз можуть зіткнуться громадяни, які не скористалися амністією?

Для початку - з ймовірністю втрати власності. Крім того, людей, які не встигли правильно оформити документи, чекають складності в оформленні взаємин з контрагентами, такими як газові служби, служби з вивезення сміття, підключення електроенергії і т. Д. У них тепер для оформлення договорів вимагатимуть документи на ділянки і будинки .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гривню чекає серйозне падіння до кінця року» - економіст пояснив, які чинники на це вплинуть

Євгенія Александрова

Що робити мешканцям Незалежної, щоб не залишитися на вулиці?
З чим зараз можуть зіткнуться громадяни, які не скористалися амністією?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online