Дачна амністія - порядок оформлення ділянки і необхідні документи

  1. Чим дачна амністія відрізняється від приватизації
  2. умови
  3. Коли можливо оформити
  4. оформлення
  5. терміни
  6. Переваги та недоліки дачної амністії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато хто чув це поняття, але далеко не всі знають, що воно означає. Відповідаючи на питання - що таке дачна амністія, необхідно пояснити, що це спрощений спосіб оформлення ділянок землі , А також будівель, які на них знаходяться, але скористатися нею може тільки встановлений законом коло громадян.

оформлення ділянок землі

Чим дачна амністія відрізняється від приватизації

Деякі громадяни плутають амністію і приватизацію - разом з тим, різниця між ними досить велика. Приватизація дачної ділянки має на увазі під собою безоплатну передачу нерухомості від держави фізичній особі, в той час як амністія включає в себе оформлення вже існуючої у громадянина землі. Тому ні в якому разі не можна плутати ці 2 поняття.

умови

Важливо врахувати, що далеко не кожна ділянка землі може потрапити під дачну амністію, а тільки ті, які відповідають умовам, зазначеним нижче:

  • Земля повинна бути придбана до 30.10.2001;
  • Земля у особи повинна знаходиться на праві власності, довічного володіння або на неї не встановлено вид права (тобто в документах, або не вказані відомості про право, або вказано нечітко - з розпливчастим формулюванням).

2001;   Земля у особи повинна знаходиться на праві власності, довічного володіння або на неї не встановлено вид права (тобто в документах, або не вказані відомості про право, або вказано нечітко - з розпливчастим формулюванням)

Коли можливо оформити

Дачна амністія оформляється в 3 ситуаціях:

  • Коли в особи виникла необхідність оформити ділянку землі, на якому відсутні будь-які будови;
  • Коли навпаки, необхідно оформити право виключно на будову або споруду (як правило, це відбувається тоді, коли земля вже раніше була оформлена);
  • Якщо потрібно оформити і землю, і будівлі, що знаходяться на ній.

оформлення

Щоб скористатися амністією, необхідно:

  1. Підготувати встановлений пакет документів

Необхідні документи в даному випадку:

  • Акт про надання особі ділянки (головне, щоб він був наданий громадянинові не на правах орендного користування);
  • Документація на право власності (або на право користування) заявника;
  • Виписка про наявність у заявника права на дану ділянку землі (вона необхідна тільки в разі, коли мова йде про землі, призначених для ведення господарства в особистих цілях);
  • Протокол зборів і рішення про те, що земельний наділ буде надано;
  • Правовстановлюючі документи - наприклад, дарчий і т.д. (Необхідні тільки в разі, якщо відбулася зміна власника, який був спочатку).

(Необхідні тільки в разі, якщо відбулася зміна власника, який був спочатку)

Якщо громадянин не має будь-якого документа, він може звернутися в архіви муніципалітету. У разі, якщо співробітники архівів відмовлять у наданні того чи іншого документа або виписки, за умови, що вони у них є, громадянин має право звернутися до суду - для витребування їх на підставі рішення.

  1. Державна реєстрація

Коли необхідні документи підготовлені, наступний етап - реєстрація. Для реєстрації громадянин може звернутися в МФЦ або в Росреестр, але через черги послугами останнього населення користується все рідше. Для реєстрації громадянину потрібно надати наступні документи:

  • Заява встановленого зразка

Бланк можливо отримати безпосередньо в уповноваженому органі при зверненні, або завантажити на нашому сайті. Там же можна ознайомитися зі зразками заповнення - щоб уникнути допущення помилок. Якщо громадянин побоюється, що може допустити помилки, то можливо попросити заповнити бланк реєстратора, після чого буде потрібно перевірити ще раз дані і поставити свій підпис.

  • Один з документів на земельну ділянку;
  • Оригінал квитанції про сплату державного мита

На даний момент розмір держмита становить 350 рублів, але він може змінитися - тому краще не вносити гроші заздалегідь, а уточнити суму в день звернення. У більшості МФЦ стоять термінали, за допомогою яких і можна буде сплатити держмито - не витрачаючи час на походи в банк.

Необхідний лише для ідентифікації особи, після чого буде повернуто заявнику.

Важливо врахувати, що повний перелік необхідної документації вказано в законодавстві і вимагати надання додаткових паперів співробітники не мають права - в іншому випадку, особа право написати скаргу в наглядові органи.

Коли терміни закінчення розгляду заяви, що становлять 10 днів, минуть, заявник може під'їхати і забрати вже готові документи, після чого він стає повноцінним власником - без будь-яких обмежень.

терміни

Термін дії дачної амністії не обмежений - виняток становлять приватні житлові будинки - в подальшому для реєстраційних дій з ними, знадобиться дозвіл на введення в експлуатацію, що значно ускладнить реєстраційну процедуру тобто з цього періоду для житлових будинків амністії не буде, в той час як для інших об'єктів все залишиться як і раніше.

Переваги та недоліки дачної амністії

Важливо врахувати, що дачна амністія має як переваги, так і недоліки. Завдяки цій процедурі у громадян з'являється можливість:

  • Уникнути процедури межування, яка не тільки займає багато часу, але і є досить дорогою.
  • Узаконити незаконно зведені будівлі, в тому числі і ті, які мають порушення діючих нормативів.
  • Розпоряджатися об'єктами амністії на свій розсуд - їх можливо дарувати, обмінювати, продавати, залишати у спадок і т.д.
  • Укладати договорів на отримання необхідних ресурсів (газ, вода і т.д.).
  • Закладати нерухоме майно в іпотеку для отримання коштів.
  • Отримання прописки не тільки для себе, але і своїх родичів, а також інших осіб.
  • Страхування об'єктів і отримання компенсації при виникненні страхових випадків.

Недоліків, якими володіє земельна амністія менше, але все-таки вони теж є:

  • Обов'язок сплати податків на майно і / або землю;
  • Між власниками земель можуть виникнути суперечки через неточні кордонів між землями, які не пройшли межування.

Але якщо говорити про межування, то при наявності бажання, громадянин зможе в будь-який момент здійснити межування наділу і уточнити межі між земельними ділянками, а також інші необхідні характеристики. Крім того, це можливо зробити і до проведення вищевказаної процедури - на розсуд громадянина.

Одним словом, плюсів, якими володіє дана процедура, значно більше, ніж мінусів, тому поки не були внесені чергові зміни, рекомендується скористатися цією можливістю.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online