Чи потрібно приватизувати приватний будинок? Якщо земля приватизована, будинок у власності


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У самому цьому питанні міститься певна суперечність. Термін приватизація означає переклад державної власності (в оплатній або безоплатній формі) в приватну власність. Приватний житловий будинок вже знаходиться в чиїйсь власності і ніяких додаткових дій робити не потрібно.

Об'єкти приватного житлового фонду, як правило, не є державною або муніципальною власністю, тому щодо їх приватизація не може бути проведена.

Інша справа, якщо необхідно документальне оформлення права власності. Маються на увазі випадки, коли людина довгий час проживає в приватному будинку, але не має правовстановлюючих документів на нього.

Якщо приватний будинок вже був об'єктом купівлі-продажу, обміну, дарування, то всі документи, що підтверджують права фізичної особи на цю власність вже готові і знаходяться у нього на руках. В інших випадках потрібна певна процедура, підсумком якої стане пакет документів, юридично підтверджує власність людини на приватний будинок.

Перед оформленням необхідно визначитися, яким буде статус будинку в подальшому. Від цього залежить перелік документів для реєстрації права власності:

  1. Приватний будинок буде використовуватися для сезонного (непостійного) проживання. Пакет необхідних документів в цьому випадку буде складатися з заяви, паспортів учасників процесу оформлення, кадастрового плану земельної ділянки, документів, що підтверджують права на приватний будинок, квитанції про оплату мита.
  2. Приватний будинок буде використовуватися для постійного проживання. В цьому випадку до вищепереліченого переліку додаються документи, підтверджуються факт придатності будинку для постійного проживання.

Сама процедура збору документів, підписів і надання їх в різні інстанції для оформлення права власності може проводитися двома різними способами:

  • За допомогою спеціалізованих фірм. Фахівці таких компаній не тільки сприятимуть в зборі необхідних документів, але і зберуть потрібні підписи, позбавивши клієнта від утомливих відвідувань різних установ і заощаджуючи йому час. Цей спосіб найчастіше вибирають зайняті люди або ті, хто не впевнений в тому, що зможе правильно підготувати необхідний пакет документів. Гроші, витрачені на оплату послуг компаній, окупаються тим, що у людини залишається вільний час.
  • Самостійне оформлення права власності. У цьому випадку людина змушена займатися всім комплексом необхідних заходів самостійно. Заощадивши гроші на оплату послуг спеціалізованих компаній, доведеться витрачати особистий час (і дуже часто багато часу).

Вся процедура оформлення права власності на будинок може зайняти проміжок часу до двох місяців. Фірми, як правило, роблять всю роботу швидше, але і у них на це піде не менше місяця.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Якщо приватизація приватного будинку не потрібно, то зовсім інша справа земля під будинком. Земельну ділянку, розташовану під будинком, складає єдине ціле з самим будинком і ніяких юридичних дій по його окремим відчуження (купівля-продаж, дарування і так далі) не зробити. Тому потрібно приватизація земельної ділянки (не слід плутати землю під будинком і землю для присадибної ділянки та господарювання).

Земельна ділянка під будинком підлягає безкоштовній приватизації. Земля під приватними будинками, побудованими до 2001 року, оформлюється в приватну власність за спрощеним варіантом.

Для приватизації землі будуть потрібні наступні документи:

  • на право користування землею;
  • на приватний будинок, розташований на цій ділянці;
  • землевпорядні документи.

Зібраний пакет документів подається в той орган, у веденні якого знаходиться дана ділянка землі. У сільській місцевості - це найчастіше сільські або селищні ради. Саме там підписується заяву про приватизацію земельної ділянки під будинком. Наступною інстанцією є відділення Росреестра, в якому буде зареєстровано право власності на землю.

У разі якщо відсутні документи про передачу землі в користування, необхідно їх відновлення. Копії відповідних ордерів, довідок, актів повинні зберігатися в архівах місцевих муніципальних утворень, в земельних комітетах, в БТІ.

Особливо складні випадки (документи про передачу земельної ділянки під будівництво приватного будинку відсутні) можуть розглядатися в суді, для чого знадобиться залучення свідків.

Як і у випадку з будинком, приватизація землі може бути здійснена самостійно або із залученням спеціалізованих фірм. Без залучення досвідчених фахівців складно обійтися в деяких ситуаціях (наприклад, судові засідання). У будь-якому випадку консультації юристів не будуть зайвими.

Оформлення права власності на приватний житловий будинок і приватизація землі під ним складний процес, що вимагає ретельного збору необхідних документів, витрат часу і сил. Результатом усіх цих дій стане юридично оформлене право на вчинення будь-яких дій з нерухомістю.


Поділитися в соціальних мережах

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online