Квитанції за антитерор: Мінбуд хоче зобов'язати росіян платити за безпеку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До оплати комунальних послуг та капремонту незабаром можуть додати плату за антитерористичну безпеку багатоквартирних будинків. Автор ідеї - нове керівництво Мінбуду. До оплати комунальних послуг та капремонту незабаром можуть додати плату за антитерористичну безпеку багатоквартирних будинків

архів "Фонтанка.ру"

У відомстві вважають, що раз в Росії так добре захищені вокзали, аеропорти, торгові комплекси, школи і т. Д., То саме час досягти такого ж рівня безпеки і в квартирах. Зараз, на думку міністерства, росіяни у себе вдома захищені недостатньо. Але платити за свою підвищену безпеку громадяни будуть самі. Бюджет на це коштів не передбачає. Текст законопроекту поки що вивішений для публічного обговорення і може бути відкоректований. Якщо він набуде статусу закону, уникнути нових платежів не вийде: вимоги про антитерористичної захищеності житла будуть обов'язковими.

Всі міські житлові будинки пропонується розділити на три категорії. Ділити слід, виходячи з чотирьох критеріїв, в тому числі - ступеня потенційної небезпеки теракту і масштабів його можливих наслідків. Потенційну небезпеку в Мінбуді пропонують оцінювати виходячи з числа терактів, які були вчинені або запобігти на території муніципального освіти. Дані будуть брати з державної статистики. А можливі наслідки оцінять на підставі прогнозів про кількість жертв і поранених і потенційний економічний збиток.

Як порахують убитих

Щоб спрогнозувати, скільки людей загине або постраждає і які будуть руйнування, Мінбуд придумав дві формули розрахунку. Перша - для майбутніх жертв і поранених: їх пропонується вважати по числу квартир і машино-місць. Число квартир множиться на два (мабуть, за середнім числом жителів в одній квартирі). Число нежитлових приміщень множиться на десять - чому, можна тільки припускати. Сюди ж плюсуется кількість машино-місць в будинку.

З руйнуваннями арифметика ще простіше - вся площа приміщень в будинку множиться на середню вартість квадратного метра в конкретному регіоні. Виходить ціна збитку в рублях. Але множити будуть не на ринкову середню вартість, а на той мінімум ціни квадратного метра, який затверджений органами влади. Виходячи з цього мінімуму закуповуються, наприклад, квартири для черговиків і пільговиків. Як правило, це найдешевше житло на ринку. Так, в Петербурзі в 2018 році Смольний купить квартири для пільговиків за ціною 69 529 за метр .

розворушити мурашники

До вже названим двом критеріям плюсуется ще склад житлової зони (поверховість) і власне те саме прогнозоване за формулою число можливих загиблих і поранених. Далі закон детально визначає склад будинків по кожній з трьох категорій. До першої, найнебезпечнішою, належать будинки на території муніципальних утворень (МО), де за останні три роки було скоєно або попереджено чотири або більше теракту. Для другої категорії, де спокійніше, будуть вважатися два або три теракти за три роки. Але закон чомусь передбачає і інший «розрахунковий термін» - 12 місяців. В ту ж першу категорію потрапляє житло в таких МО, де за останні 12 місяців скоєно або попереджено два теракти. А в другу - там, де за 12 місяців був всього один теракт.

Крім того, до першої категорії автоматично потрапляють всі будинки поверховістю від 10 і вище, то є велика частина всіх новобудов типу «мурашник». Для другої категорії достатньо висоти від трьох до десяти поверхів. Туди ж, в першу категорію, віднесуть всі будинки, де прогноз по загиблим і пораненим складе тисячу і більше осіб. Для другої, відповідно, досить від 500 до 1000 жертв і постраждалих. І туди ж, в найнебезпечнішу категорію, запишуть будинку, де економічний збиток може перевалити за мільярд рублів. Для другої вистачить від півмільярда до мільярда.

У третій категорії, найбезпечнішою, виявиться все інше житло, що не потрапило в перші дві ні за одним критерієм.

Паспорт безпеки

Документ Мінбуду окремо зазначає, що якщо хоча б одна з вимог конкретної категорії дотримано, то це вже автоматично «маркує» будинок. Тобто терактів у вас, може бути, ніколи і не було. Ні в місті, ні в районі. Але якщо ви живете в будинку вище 10 поверхів, то ваше житло - в першій категорії небезпеки. А відповідно, і витрачати на захист вам доведеться більше, ніж сусідові в старій двоповерхівці.

Щоб розсортувати будинку за категоріями, а пізніше - стежити за виконанням вимог «антитерористичної захищеності», збирається комісія. Вірніше, Комісія, з великої літери. До цього органу повинні увійти представники Росгвардіі, ФСБ, МНС, а також люди з Госжілінспекціі, керуючої компанії або ТСЖ або житлового кооперативу (в залежності від форми управління будинком). Представницький орган повинен обстежити будинок на предмет слабких місць в конструктиві, перевірити, як він експлуатується і охороняється, привласнити будівлі категорію і вирішити, що ж жителям необхідно зробити для повної гарантії від терористів.

Далі складається паспорт безпеки житлового будинку. Він окремо узгоджується з главами територіальних органів ФСБ і Росгвардіі. Копії всіх паспортів зберігаються в місцевому ФСБ. Але і це ще не все - паспорта повинні «актуалізуватися». Всього лише один раз в п'ять років. Або частіше. Наприклад, якщо змінюється склад житлової зони - тобто поруч виросли кілька багатоповерхових будинків. Або якщо змінилася «ступінь потенційної небезпеки», прогнози по убитим і можливого збитку. Або, нарешті, якщо Російська Федерація встановить якісь нові вимоги до антитерористичної безпеки. Крім того, Комісія зобов'язується проводити перевірки - раз в один, два або три роки, в залежності від категорії будинку.

Хто за все заплатить

Потім від слів і паперів переходять до дій. Кожній категорії присвоять «перелік заходів» з безпеки: обов'язковий список того, чим має бути забезпечено будівлю. Оснастити будинок всім необхідним потрібно буде не пізніше, ніж через рік після затвердження паспорта безпеки. Так, для першої категорії обов'язковим стане наявність систем контролю і управління доступом, охоронна і тривожна сигналізація, охоронне освітлення, регулярні огляди будинку та прилеглих до нього автостоянок. Для другої категорії достатньо лише оглядів.

Платити за все жителі будуть самі. «Порядок фінансування проведення заходів щодо забезпечення антитерористичної захищеності ... затверджується власниками приміщень в багатоквартирному будинку на загальних зборах», - зазначено в документі.

А ось керівники керуючих компаній або ТСЖ можуть заплатити не тільки грошима, а й реальною відповідальністю - в тому випадку, якщо виникне небезпека реального теракту. Законопроект передбачає, що саме вони повинні будуть відповідати за евакуацію людей, за перекриття доступу в будинок і за все взаємодія з правоохоронцями.

Олена Зелікова, «Фонтанка.ру»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online