Права вагітних на роботі в Російській Федерації

  1. Основні права
  2. додаткові права
  3. самозахист прав
  4. В яких випадках можуть звільнити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

керівники   не завжди дотримуються   трудове законодавство, тому права вагітних на роботі нерідко порушуються керівники не завжди дотримуються трудове законодавство, тому права вагітних на роботі нерідко порушуються. Не всі жінки знають про те, які додаткові можливості дає їм «особливе» положення. Щоб їх реалізувати, необхідно взяти довідку від лікаря, у якого перебуваєте на обліку, і надати її безпосередньому начальнику або до відділу кадрів.

Вас не мають право скоротити або звільнити з будь-яких підстав. Винятком з цього правила можуть стати лише випадки повної ліквідації підприємства або припинення діяльності ВП. Щоб скористатися спеціальними правами, передбаченими для вагітних, необхідно написати заяву.

Основні права

Законодавство захищає права вагітних жінок . Ознайомлення з ними допоможе в разі конфлікту з керівництвом, його неправомірних діях. Основні:

  1. Вагітність не може бути підставою для відмови в прийомі на роботу. Якщо це сталося, вам повинні надати письмову відповідь із зазначенням причин, за якими вас не прийняли. Ваш стан не дає переваг перед іншими кандидатами. Якщо напишуть, що у них вища кваліфікація, більше досвід роботи, то оскаржити рішення буде неможливо.
  2. Після прийому на роботу вам не можуть встановлювати випробувальний термін.
  3. Звільнення вагітних не дозволяється, за винятком випадків ліквідації організації, викидня або добровільного аборту. Довідку про вагітність необхідно надавати на роботу раз в три місяці.
  4. Якщо при працевлаштуванні на постійне місце був укладений строковий договір, час якого минуло під час вагітності, у вас є можливість його продовжити. Відмовити в цьому не мають права. Звільнення допускається лише після досягнення дитиною 4-х місячного віку. Керівництво повинно запропонувати наявні вакансії, якщо співробітниця від них відмовляється, її звільняють.
  5. Направити у відрядження можуть тільки з вашого письмової згоди. Це правило поширюється на роботу в свята, вихідні, нічний час доби з 22.00 до 06.00, понаднормові роботи.
  6. За жінкою, яка перебуває у декретній відпустці, зберігається її робоче місце, навіть в разі тимчасового переведення на іншу вакансію з легкими умовами праці.

додаткові права

Встановлена ​​норма вироблення або годин може знижуватися при наявності медичного висновку. Якщо працювати вагітній жінці в колишніх умовах важко, то її можуть перевести на легку працю. Після перекладу за нею зберігається колишня заробітна плата, доплати і пільги. В законі передбачені види обмежень на трудову діяльність для жінок в положенні:

  • підняття важких предметів понад 5 кг;
  • робота, пов'язана з тривалим ходінням, постійними нахилами;
  • шкідливі ділянки виробництва, де неможливо уникнути прямого контакту з шкідливими, отруйними речовинами, їх парами;
  • робота на конвеєрних лініях;
  • обов'язки, пов'язані з тривалими поїздками.

Є всю роботу повністю або частину своїх службових обов'язків виконувати важко, необхідно пройти медичний огляд і отримати документ. Його надають керівнику разом із заявою з проханням перевести на легку працю. Вагітним необхідно періодично відвідувати лікаря, проходити огляди. Робочий час, яке проведено в поліклініці, має повністю оплачуватися. Необхідно тільки принести медичну довідку, яка підтверджує, що відсутність на роботі був пов'язаний з відвідуванням лікаря. У ваших інтересах попередити керівництво про майбутній відсутності.

Виконання покладених обов'язків в умовах скороченого норми годин не впливає на тривалість оплачуваної роботодавцем щорічної відпустки, робочий стаж враховується в повному розмірі. Якщо жінка погодилася працювати в нічні години, її повинні ознайомити з правом на відмову від цього в письмовому вигляді.

перший відпустку можливий після півроку роботи. Вагітна співробітниця може піти в нього раніше встановленого терміну. Він надається перед відпусткою у зв'язку з вагітністю або після народження дитини. Відкликати її з відпустки або замінити її грошовою компенсацією закон забороняє.

На час пошуку місця з відповідними умовами жінка звільняється від колишніх обов'язків, із збереженням середньої зарплати за весь термін. Якщо в організації немає можливості надати вакансію, яка виключає вплив шкідливих виробничих умов, співробітницю повністю звільняють від роботи, продовжуючи виплачувати заробітну плату. Максимальне покарання для співробітниці в положенні, прогулюють роботу, - несплата цих днів.

Особливі умови праці:

  • протягом робочої зміни не можна більше трьох годин підряд працювати за комп'ютером;
  • умови освітленості, вологості, температурний режим повинні відповідати санітарним нормам.

самозахист прав

Порушення прав в окремих випадках пов'язане з некомпетентністю керівника. Не всі вони добре знають про права вагітних на роботі по трудовому кодексу. Якщо в заяві про надання можливості використання встановлених пільг вказати конкретні статті, то проблем стане менше. Керівництву доведеться йти вам назустріч, щоб уникнути розглядів з комісією по трудових спорах або з'ясуванням відносин в судовому порядку.

Існує спеціальний державний орган, покликаний відстоювати інтереси працюючих громадян - інспекція з охорони праці. Якщо не вдається вирішити питання з начальством, необхідно спочатку звернутися до них із заявою. У ньому описується суть претензій, до листа додається довідка про вагітність. Іноді буває достатньо зателефонувати і розповісти співробітникам про порушення прав. Ви отримаєте юридичну консультацію, а вашому начальнику доведеться пояснюватися по телефону.

До компетенції інспекції входить проведення перевірок, якщо факти порушення законодавства документально підтверджуються, на організацію накладаються штрафні санкції. Можна також звернутися з письмовою скаргою до органів прокуратури або прийти особисто в час, визначений для прийому громадян.

Якщо звернення не дали позитивних результатів, можна звернутися за консультацією до юриста. Чи не працівники можуть правильно інтерпретувати норми закону, можливо, що ваші вимоги до керівника не мають законної підстави. Спеціаліст оцінить ситуацію, в разі необхідності складе грамотний позов для подачі в суд. Це остання інстанція, в якій можна домагатися відновлення порушених прав.

В яких випадках можуть звільнити

Якщо жінка влаштувалася на роботу за договором, укладеним на період тимчасової відсутності постійного співробітника, то після закінчення його терміну допускається її звільнення. Роботодавець з письмової згоди вагітної жінки може перевести її на іншу вакантну посаду, наявну в даній місцевості. Ця робота може бути нижеоплачиваемой, але виконувати її можна з урахуванням стану її здоров'я. На роботу вахтовим методом вагітних не приймають.

Прийом на роботу може з оформленням договору:

  • підряду;
  • на надання послуг;
  • авторського.

На відміну від трудового договору все інші документи не є підставою для виникнення трудових відносин. Вони ставлять іншу мету - досягнення обумовленого результату. Їх висновок не є підставою для можливості використання гарантій, прав, компенсацій, передбачених ТК.

Для керівників новина про вагітність співробітниці не є приємною. Вони розуміють, що доведеться не тільки створювати їй особливі умови, а й незабаром шукати заміну. Тому нерідкі випадки, коли вагітних жінок намагаються вижити з роботи. У законодавстві передбачені заходи щодо їх захисту, необхідно добре знати свої права, щоб залишитися на своєму місці.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online