ІП без касового апарату - чи можна торгувати? Штрафи і робота

  1. Штрафи, відповідальність
  2. Вимоги до чеками
  3. Купівля ККМ
  4. Настільний варіант
  5. Мобільний касовий апарат
  6. Апарати з наявністю грошового ящика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Хоча в деяких виняткових випадках, індивідуальний підприємець і може приймати готівку без касового апарату, тобто, не фіксуючи виручку, але це стосується далеко не всіх підприємців. Давайте розберемося, що являє собою ця техніка, чи потрібна вона при прийомі готівки за покупку товарів або наданих послуг?

Давайте розберемося, що являє собою ця техніка, чи потрібна вона при прийомі готівки за покупку товарів або наданих послуг

При купівлі товару, покупець передає кошти продавцю, і цей факт повинен якимось чином фіксуватися. Для покупця важливо довести те, що товар був придбаний саме в цій торговій точці, якщо згодом з'являться претензії до якості продукції. Та й продавець повинен знати свою щоденну виручку, це необхідно для визначення податкової бази.

Якраз для цих цілей і використовуються контрольно-касові друкарські машини, які скорочено називаються ККМ.

На території Російської Федерації встановлено порядок застосування касових апаратів: в усіх організаціях і всіма індивідуальними підприємцями, що займаються торговельною діяльністю або наданням послуг населенню, коли в розрахунках використовуються готівкові кошти або банківські карти. Причому дозволено використовувати тільки ті контрольно-касові машини, які значаться в загальноукраїнському реєстрі.

Часто, купуючи лотерейний квиток або газету, продавець не видає товарний чек покупцеві. Виходить, що він порушує законодавство? Та ні, тут немає ніякого порушення, просто в окремих випадках, ІП може працювати і без застосування касової машини.

До них відносяться:

  1. Якщо підприємець сплачує в казну поставлений податок.
  2. При роботі по патентній системі оподаткування.
  3. При наданні населенню всіляких послуг: від ремонту холодильника до мийки вікон.
  4. При організації торговельної діяльності в кіосках: продажу морозива, прохолодних напоїв.

Але у всіх цих випадках покупець повинен мати підтвердження придбання товарів або отримання певних послуг, тобто продавець зобов'язаний замість касового чека видати на руки покупцеві бланк суворої звітності або інший платіжний документ. Так вимагає Закон.

І часом підприємці, знаючи свої права, не видають платіжний документ. Дуже часто такі дії можуть спровокувати податкові стягнення, а то і судові розгляди, за результатами яких, на підприємця накладаються великі штрафні санкції.

ІП може працювати без застосування касової машини, якщо він займається:

  1. Реалізацією цінних паперів або акцій.
  2. Продає лотерейні квитки.
  3. Реалізацій транспортних квитків, які є платіжним документом.
  4. Надає послуги громадського харчування в шкільних організаціях.
  5. Реалізацій продукції на ярмарках або ринках.
  6. Продажем з лотків, цистерн, кавунами.
  7. Реалізацією марочної продукції.
  8. Торгівлею прохолодними напоями або морозивом.
  9. Продажем друкарської продукції.

У всіх видах цієї діяльності використання ККМ скасовано на законодавчому рівні.

Підставою для застосування контрольно-касових машин при розрахунках з клієнтами є ФЗ (№54-ФЗ від 22.05.2003) «Про використання касових машин», в якому детально роз'яснені права та обов'язки підприємців.

Так, наприклад, ті ІП, які працюють на патентній системі оподаткування, відповідно до ст. 2.1, зобов'язані замість чека видавати інший платіжний документ, що підтверджує факт покупки товару або отримання послуги.

Навіть при будь-якому оподаткуванні можна не застосовувати касову техніку, якщо ІП займається тільки наданням послуг населенню, але стаття 2 ФЗ зобов'язує їх знову ж видавати платіжні документи про прийом готівкових коштів. Порядок визначено ПП від 06.05.2008 року, до таких платіжними документами можуть ставитися квиток на транспорт, в кіно, путівки в санаторій або на екскурсію.

Ті підприємці, які займаються реалізацією алкогольної продукції, крім пива, зобов'язані користуватися контрольно-касовими машинами, це положення прописано в п.6 статті 16 Федерального Закону №171.

Штрафи, відповідальність

Штрафи, відповідальність

Якщо діяльність підприємця не підпадає під встановлений список, який визначає можливість роботи без ККМ, то він у всіх випадках прийому готівкових коштів зобов'язаний пробивати касовий чек покупцеві. І якщо контролюючий орган помітить порушення положень законодавства, то він цілком ймовірно може накласти штрафні санкції.

Якщо це сталося вперше, то перевіряючий може обмежитися і попереджувальними заходами, але якщо чеки пробиваються постійно, або касова машина і зовсім відсутня, то в цьому випадку підприємець підпадає під статтю 14.5 КоАП.

У ній визначені підстави для штрафних санкцій:

  1. Чек ні пробитий або не переданий покупцеві.
  2. Касова машина не була зареєстрована в податковій інспекції.
  3. Пробита сума менше номінальної вартості товару.
  4. Касова машина не занесена в загальноросійський реєстр використовуваних апаратів.

Для індивідуального підприємця штрафні санкції у всіх перерахованих випадках можуть складати 3000 - 4000 рублів.

Якщо немає апарату, або його не використовують при розрахунках, або апарат не відповідає нормам Закону, або в тому випадку, якщо порушені положення про реєстрацію касової машини, то касиру нарахують штраф у розмірі 1,5 2 тис. Рублів, а на підприємця - від 3 до 4 тисяч рублів, всі положення регулюються частиною 2 статті 14. 5 КоАП РФ. Юридичні особи можуть заплатити 30-40 тисяч рублів за порушення застосування ККМ.

Юридичні особи можуть заплатити 30-40 тисяч рублів за порушення застосування ККМ

Реєстрація проходить у відділенні податкової служби, і щоб зареєструвати касовий апарат, потрібно підготуватинеобхідні документи:

  1. Заява про постановку на облік встановленого зразка, зазвичай видають бланк в інспекції.
  2. Правовстановлюючі документи ІП: свідоцтво і номер ІПН, виписка з реєстраційного органу юридичних осіб (ОГРН), договір оренди приміщення або свідоцтво про його власності, тобто місце розташування касового апарату.
  3. Довідка з центру обслуговування про те, що укладений договір про сервісне обслуговування, апарат введений в експлуатацію, що заведений журнал про виклики обслуговуючого персоналу.
  4. Документи на касовий апарат: оформлений фахівцем центру технічний паспорт на касу, висновок на монтаж захистом фіскальної стрічки, голографічного пломби, видачі пломбуючих марок (дозволено отримати тільки 4 штуки), платіжні документи за придбання касового апарату.
  5. Відомості про касовому працівника (наказ про призначення касира), оформлена за всіма правилами касова книга , На аркушах проставлені порядкові номери, книга прошита і підписана працівником бухгалтерії, який відповідає за касові операції , На кінцевій сторінці стоїть печатка ВП.
  6. Що засвідчує особу документ, печатку підприємця. У деяких випадках можуть зробити запит про останньому балансі або докази про відсутність боргів перед державою по податках.

З зібраними документами відправляються в місцеве відділення податкової служби, до відділу по реєстрації апаратів. Прийнявши і вивчивши пакет документів, інспектор призначає дату постановки на облік, зазвичай термін не перевищує 5 робочих днів після подачі заяви.

Момент постановки на облік. Підприємець приїжджає в податкове відділення в зазначений термін, приносить з собою повністю готовий до роботи касовий апарат: чекова стрічка заправлена, друкуюча фарба залита, і якщо є необхідність, то і блок живлення каси. У процесі беруть участь: інспектор служби, фахівець технічної служби та підприємець.

Технічний співробітник засвідчується в цілісності каси, потім вводить програмне забезпечення, наприклад, на чеку буде відображена інформація про ІПН підприємця, назва компанії, номер каси.

Співробітник інспекції встановлює захист від несанкціонованого втручання, а технік ставить голографічну пломбу на апарат, оформляє касову книгу і дані про касу. Після закінчення реєстрації, підприємцю видається уніфікована картка на касовий апарат.

завантажити

заяву на реєстрацію касового апарату в податковій інспекції в форматі .exc

Вимоги до чеками

Щоб уникнути штрафів, касовий чек повинен відображати:

  1. Дані підприємця.
  2. Ідентифікаційний номер.
  3. Порядковий номер апарату.
  4. Номер касової операції.
  5. Число і час покупки.
  6. Ціну товару.
  7. Особливу графічне зображення, яке підтверджує друк фіскального чека на контрольній стрічці апарату.

Купівля ККМ

Є кілька різновидів касових апаратів, які підійдуть для різних видів трудової діяльності:

Настільний варіант

Настільний варіант

Такий апарат може бути використаний в невеликих торгових точках, коли місця для стандартного варіанту не вистачає.

Мобільний касовий апарат

Мобільний касовий апарат

В основному їх використовують в торгівлі інтернет-магазинах, коли поставляється товар покупцеві, йому пробивають касовий чек і прикладають його до накладної. Або в разі виїзних торгових заходів.

Апарати з наявністю грошового ящика

Апарати з наявністю грошового ящика

Дуже зручні для розрахунку з покупцями в великих торгових точках.

Індивідуальному підприємцю, вибираючи касову машину, слід дізнатися, з якою швидкістю вона друкує чеки, яка у неї клавіатура: чи зручно набирати інформацію, чи присутні у неї додаткові слоти для підключення додаткового обладнання?

Найкраще почати покупку апарату з візиту до податкового відділення, де реєструвалося ВП. Інспектор видасть вам список апаратів, які дозволені до застосування, і зверне вашу увагу на те, що у нього обов'язково має бути присутня захисна контрольну стрічку.

Дізнавшись дозволений апарат, тепер можна відвідати сертифікований центр з технічного обслуговування касових машин.

Персонал центру добре поінформований про вимоги до касової техніки, і зможе допомогти в реєстрації каси:

  1. Обладнають апарат фіскальною пам'яттю.
  2. Встановлять голографічну пломбу, що запобігає несанкціоноване втручання.
  3. Укладуть з підприємцем договір про технічне обслуговування апарату і введення його в роботу.
  4. Підготують технічний паспорт на касову машину.

Але якщо в нашому населеному пункті немає подібних центрів, то можна звернутися до виробника безпосередньо, і вже там підписати договір на обслуговування. Якщо ви вирішили придбати стару касову техніку на ринку, то з техпаспортом доведеться все одно спілкуватися в технічний центр, щоб поставити апарат на облік і підписати договір про сервісне обслуговування.

Зверніть увагу, старий апарат повинен бути знятим з податкового обліку, це повинно бути відображено в касовій індивідуальній картці.

Давайте розберемося, що являє собою ця техніка, чи потрібна вона при прийомі готівки за покупку товарів або наданих послуг?
Виходить, що він порушує законодавство?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online