Зі скількох років можна вживати алкоголь: закон в Росії

  1. Юридичний бік питання
  2. Чому алкоголь заборонений дітям
  3. Чи можна підліткам пити пиво і слабоалкогольні коктейлі?
  4. Коли можна починати пити алкоголь
  5. Школярі і алкоголь: про що говорить статистика
  6. Схожі статті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Загальновідомо, що купувати   алкоголь   в Росії дозволено тільки особам старше 18 років Загальновідомо, що купувати алкоголь в Росії дозволено тільки особам старше 18 років. З цього напрошується висновок, що і пити спиртне до досягнення повноліття в нашій країні також не можна. Однак, як свідчить статистика, вживати алкоголь юні росіяни починають ще в шкільному віці. Чи є це порушенням закону і чи передбачена відповідальність за розпивання спиртного неповнолітніми?

Юридичний бік питання

З точки зору закону (пункт 1 статті 21 Цивільного кодексу РФ), громадяни Російської Федерації стають повнолітніми, отримуючи нові права і обов'язки, після досягнення 18-річного віку.

Повноліття відкриває перед молодими людьми багато можливостей, в тому числі і право купувати спиртні напої (Передбачено Федеральним законом №171). Тобто купувати і розпивати алкоголь росіянам можна тільки після 18 років. Однак деякі (часто навіть батьки неповнолітніх) вважають, що на пиво це обмеження не поширюється і дітям можна випити келих пінного напою. Насправді, якщо уважно вивчити закон, стане зрозуміло: пиво і пивні напої так само, як і більш міцний алкоголь, заборонені особам, які не досягли 18 років. Виняток становлять юридично емансиповані підлітки - визнані повнолітніми у віці до 18 років.

Але не всі тінейджери готові чекати повноліття і йдуть на різні хитрощі, щоб купити спиртне раніше встановленого законодавством віку. Щоб дітям і підліткам обмежити доступ до алкоголю, ще в 1995 році був прийнятий Федеральний закон № 171, що передбачає відповідальність за продаж спиртного неповнолітнім. До речі, при порушенні закону штраф доведеться заплатити не тільки продавцеві, відпустили алкоголь, але і власнику торгової точки і самому магазину - як юридичній особі.

Що стосується батьків, чиї діти вживають алкоголь раніше дозволеного терміну, для них також передбачено адміністративне покарання у вигляді грошового стягнення. Зокрема, якщо дитина до 16 років був помічений у вживанні спиртного в громадському місці, його батькам, згідно зі статтею 20.22 Кодексу про адміністративну відповідальність, доведеться заплатити від 1,5 до 2 тисяч рублів штрафу. Крім того, той же Кодекс (але вже стаття 6.10) передбачає покарання за втягнення неповнолітнього у вживання алкоголю. Тобто, якщо виявиться, що батьки не тільки закривали очі, а й сприяли дитячим пияцтвом, сума стягнення може досягати 5 тисяч рублів.

Останнім часом на державному рівні всерйоз говорять про необхідність посилити ФЗ-171 і підвищити вік легальної покупки спиртного до 21 року. Якщо поправки до закону будуть прийняті, то, з юридичної точки зору, пити алкоголь в Росії можна буде тільки після 21-річного віку.

Чому алкоголь заборонений дітям

У всіх алкогольних напоях, незалежно від виду і фортеці, міститься   етиловий спирт У всіх алкогольних напоях, незалежно від виду і фортеці, міститься етиловий спирт . Уже після першого ковтка він швидко проникає в кров і поширюється по всьому тілу. Небезпека етанолу в тому, що він впливає на центральну нервову систему (головний і спинний мозок) і порушує практично всі функції організму.

Науково доведено, що алкоголь є депресантом, тобто він уповільнює роботу центральної нервової системи. Спиртне блокує обмін «повідомленнями» між клітинами головного мозку та інших органів. В результаті порушується сприйняття людини, координація, емоційний стан. Доведено, що під впливом алкоголю в головному мозку порушуються процеси, що відповідають за розвиток інтелекту, здатності до логічного мислення і творчості. Іншими словами, вживання спиртного в юному віці не тільки сповільнює розвиток, але і сприяє деградації людини.

Для дітей і підлітків, чиї організми все ще продовжують формуватися, етанол набагато небезпечніше, ніж для дорослих. Якщо дитина захоплюється алкоголем з ранніх років, то алкоголь може порушити або зовсім зупинити розвиток головного мозку. У таких випадках виникають різні види психічних захворювань, в тому числі недоумство. Крім того, регулярне вживання спиртного в юному віці може призвести до уповільнення фізичного розвитку, страждають печінка, нирки, сечовий міхур, шлунок, порушується робота ендокринної системи.

До речі, якщо органи травної системи дорослої людини починають серйозно страждати приблизно через 8 років регулярного вживання алкоголю, то в дитячих організмах ці процеси починаються набагато швидше.

Підліткам набагато легше отруїтися алкоголем, ніж дорослим. Залежно від особливостей організму, у деяких дітей ознаки інтоксикації можуть з'явитися навіть після келиха пива. Крім того, у дітей набагато швидше, ніж, скажімо, у 30-річних людей виробляється звикання до спиртного.

Чи можна підліткам пити пиво і слабоалкогольні коктейлі?

За кількістю міфів, придуманих про пиво, цей напій, напевно, є лідером серед всіх видів алкоголю За кількістю міфів, придуманих про пиво, цей напій, напевно, є лідером серед всіх видів алкоголю. Багато хто вважає його нешкідливим, в тому числі і для дітей. Більшість підлітків також не сприймають пиво як «повноцінний» алкоголь і регулярно балуються ім. Між тим бурштиновий напій з хмелю і солоду не менш шкодить дівчатам і хлопцям, ніж горілка . По-перше, навіть так зване безалкогольне пиво містить невелику частку етилового спирту. Організм дорослої міцного людини цю частку етанолу майже не відчуває, чого не скажеш про дітей. Тобто якщо хлопчик чи дівчинка з дитинства потягують пиво, то в дорослому віці у них можуть виникнути серйозні проблеми зі здатністю зачати і народити потомство. По-друге, в пиві містяться речовини, які порушують роботу гормональної і репродуктивної систем. Ну і по-третє, не варто обманювати себе, вважаючи, що в сучасному пиві містяться тільки натуральні компоненти. Насправді цей продукт, як правило, напханий величезною кількістю «хімії», яка для юного організму не обіцяє нічого хорошого.

Не менш небезпечні слабоалкогольні напої. У багатьох з них, крім етилового спирту, міститься ще й кофеїн, а це «гримуча суміш» для нервової та серцево-судинної систем. Крім усього іншого, слабоалкоголки зазвичай містять Е-добавки (барвники, підсилювачі смаку, ароматизатори, консерванти, стабілізатори), багато з яких згубно впливають на травні і інші органи.

Коли можна починати пити алкоголь

Найбільш логічний і найправильніший з точки зору фізіології відповідь - ніколи. Незалежно від віку і кількості випитого, наші організми завжди сприймає алкоголь як отрута. Чим більше спиртного було випито, тим сильніше ознаки інтоксикації. Тим не менш, є категорії людей, яким навіть мінімальні порції етилового спирту можуть принести непоправної шкоди. До них належать діти і підлітки. До речі, заборона на вживання алкоголю до 21 року цілком обгрунтований, по крайней мере, з фізіологічної позиції. Доведено, що формування органів і систем людського організму триває до 21 року, а вживання алкоголю в юному віці може порушити ці процеси.

Свою думку з цього приводу мають і психологи. Вони рекомендують починати вживати спиртне тільки тоді, коли приходить повне усвідомлення того, що таке алкоголь, як він впливає на організм і які наслідки бувають після зловживання спиртним. А усвідомлення всього цього, як правило, приходить набагато пізніше, ніж в підлітковому віці. Багато хто навіть після 21 року не розуміють всієї небезпеки зловживання спиртним.

У стані алкогольного сп'яніння підлітки схильні робити необдумані вчинки. В результаті хмільні вечірки часто закінчуються проблемами з законом, венеричними захворюваннями, небажаною вагітністю, а потім - абортами і всіма витікаючими з цього наслідками.

Школярі і алкоголь: про що говорить статистика

Незважаючи на те, що в більшості країн світу, в тому числі і в РФ, заборонено продаж спиртного особам молодше 18 років, але, як свідчать дані ВООЗ, середній вік, в якому діти вперше дізнаються смак алкоголю, становить приблизно 12 років Незважаючи на те, що в більшості країн світу, в тому числі і в РФ, заборонено продаж спиртного особам молодше 18 років, але, як свідчать дані ВООЗ, середній вік, в якому діти вперше дізнаються смак алкоголю, становить приблизно 12 років. А 80% з усіх 15-річних дівчат і юнаків регулярно вживають спиртне різної міцності. Що стосується Росії, то середньостатистичні показники по країні стрімко наближаються до загальносвітових. Проблема алкоголізму серед неповнолітніх швидко набирає обертів. Якщо раніше юні росіяни вперше пробували міцне спиртне в 17-19 років, то в останні роки ця планка знизилася до 14-15 років. Ще гірша ситуація з вживанням пива. Приблизно третина дітей 12-річного віку регулярно п'ють пінної, а загальний показник по споживанню пива серед неповнолітніх на початок 2018 року складав 8 молодих людей з 10.

Найгірше, що з кожним роком спостерігається тенденція до зниження цих показників. І хоч як це парадоксально, не останню роль у погіршенні статистики грають самі батьки. У нашому суспільстві встановилася не надто здорова практика, коли дорослі родичі самі заохочують вживання спиртного дітьми, так би мовити «щоб дитина теж відчув свято».

Робити це категорично не можна з кількох причин. По-перше, таким чином хлопчикам і дівчаткам закладається неправильний стереотип, ніби свято без алкоголю неможливий. По-друге, як показують результати наукових досліджень, люди, що почали вживати спиртне в дитячому віці, більш схильні до розвитку алкоголізму .

Пити чи не пити - це рішення, яке кожна людина робить самостійно. Але в юному віці більшості складно усвідомити всю тяжкість наслідків від надто раннього захоплення спиртним. Тому держава на законодавчому рівні різними способами прагнути захистити дітей від спиртного. Завдання батьків - закласти своєму потомству адекватне сприйняття алкогольної продукції, роз'яснити ще в ранньому віці, ніж небезпечний алкоголь і чому він заборонений дітям.

Схожі статті:

Будемо вдячні, якщо скористаєтеся кнопочками:

Чи є це порушенням закону і чи передбачена відповідальність за розпивання спиртного неповнолітніми?
Чи можна підліткам пити пиво і слабоалкогольні коктейлі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online