Залив квартири

  1. Відповідно до ст. +1064 Цивільного кодексу РФ
  2. Основні етапи захисту своїх прав з питання відшкодування шкоди, заподіяної затокою квартири
  3. Що робити, якщо керуюча компанія відмовляється складати акт про затоку квартири?
  4. Зверніть увагу!
  5. Підготовка документів для подачі в суд
  6. Підготовка та подання позовної заяви до суду
  7. Судовий процес
  8. Зразок позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної затокою квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Автор: Адвокат Белоліпская І.А.

Створення: 12.04.2011

Оновлення: 27.11.2018

Автор: Адвокат Белоліпская І

Однією з причин конфліктів між сусідами є затоки квартир. І тому, кого залили, абсолютно все одно, через що стався залив квартири - через аварію системи водопостачання, або через те, що сусід забув, що збирався ванну прийняти.

Спочатку Ви підставите тазик під потоки води, зателефонуйте в аварійну службу і збігає до сусіда з криком: «Та ти заливаєш!» Але потім Ви захочете відшкодувати збиток, заподіяний затокою квартири.

Читайте далі, і дізнайтеся, як скласти акт про затоку квартири, як оцінити заподіяний затокою збиток, і, нарешті, як ці збитки відшкодувати.

Зміст статті

Збиток, заподіяний затокою квартири, відшкодовується особою, яка її завдала, на підставі чинного законодавства.

Відповідно до ст. +1064 Цивільного кодексу РФ

Шкода, заподіяна особі або майну громадянина, а також шкода, завдана майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її завдала.

Основні етапи захисту своїх прав з питання відшкодування шкоди, заподіяної затокою квартири

Що робити, якщо Вашу квартиру залили. Перші кроки.

1. Зателефонуйте до диспетчерської і повідомте про аварійну ситуацію - затоці квартири, викличте сантехніка для ліквідації течі.
2. Сходіть до того сусіда, який імовірно Вас заливає, щоб обговорити цю ситуацію.
3. Вимагайте від співробітників керуючої організації скласти акт про затоку квартири. Акт складається фахівцями керуючої організації, у вашій присутності і в присутності винуватця затоки квартири. Акт затоки квартири складається в трьох примірниках, підписується всіма присутніми при огляді пошкодженого житлового приміщення громадянами, затверджується головним інженером керуючої організації і вручається по одному екземпляру представникам винною і постраждалої сторін. Третій примірник Акта про затоку квартири зберігається в керуючій організації.
У момент складання Акту про затоку квартири також повинна бути обстежена квартира осіб, винних у затопленні і вони повинні бути офіційно повідомлені. У разі відсутності повідомлення про обстеження, винною стороною такої Акт про затоку квартири може бути поставлений під сумнів (абз. 3-6 «Положення про порядок проведення ремонту, пов'язаного з ушкодженнями житлового приміщення», затвердженого наказом Управління Житлово - Комунального Господарства та Благоустрою про затвердження інструкції «про порядок проведення робіт по ремонту вивільняється житлового приміщення» і положення про порядок проведення ремонту, пов'язаного з пошкодженням житлового приміщення N 5-37 / 1 від 12.03.2001г. N 55-48 / 1 та N 5-37 / 1.

Що робити, якщо керуюча компанія відмовляється складати акт про затоку квартири?

Іноді бувають ситуації, коли керуюча організація (ДЕЗ, ТСЖ і т.п.) відмовляється під різними приводами скласти Акт про затоку квартири, особливо якщо в затоці винна вона. В такому випадку необхідно направити письмове повідомлення в керуючу організацію (обов'язково телеграмою з повідомленням про вручення та копією тексту телеграми, або цінним листом з повідомленням про вручення) з проханням скласти акт про затоку квартири.
У разі, якщо ніхто з представників керуючої організації по вашій телеграмі не з'явиться в призначений час, ви можете скласти акт про затоку квартири самостійно, запросивши 2-3 сусідів. При складанні Акта про затоку квартири постарайтеся максимально точно описати всі пошкодження стін, підлоги і стелі, а також знаходяться в квартирі речей, які постраждали від води. Під Актом про затоку квартири розписуються всі присутні, і робиться запис, що керуюча компанія від складання Акту про затоку квартири відмовилася, але була сповіщена належним чином.

4. Складіть дефектну відомість потерпілого від затоки майна (меблів, побутової техніки і т.д.)
5. Зверніться до оцінювача для оцінки збитку, заподіяного затокою квартири.

Зверніть увагу!

У разі, якщо квартира застрахована, шкоди від затоки квартири може бути відшкодована страховою компанією в тому випадку, якщо згідно з Вашим страховим полісом відшкодування збитку від затоки квартири входить в перелік страхових випадків.

1. Направте досудову претензію винуватцю затоки і на підставі звіту про оцінку запропонуйте врегулювати спір мирним шляхом, тобто відшкодувати Вам збитки в досудовому порядку.
2. Якщо не вдалося вирішити питання без суду - звертайтеся до суду з позовом про стягнення збитків, завданих затокою квартири.

Підготовка документів для подачі в суд

Вам знадобляться наступні документи:

  • Докази, що підтверджують звернення до відповідача з метою досудового врегулювання спору;
  • Документи, що підтверджують право власності / користування на Вашу квартиру;
  • Документи, що підтверджують право власності / користування на квартиру відповідача,
  • Акт огляду постраждалого житлового приміщення;
  • Дефектна відомість;
  • Звіт про оцінку збитку;
  • Кошторис витрат на відновлювальний ремонт;
  • Розрахунок суми збитків;
  • Квитанція про оплату держмита (див. Пп. 3 п. 1 ст. 333.19 Податкового кодексу РФ)

Підготовка та подання позовної заяви до суду

Розрахуйте і оплатіть державне мито за подачу позову до суду.

Складіть і подайте до суду позовну заяву про стягнення збитків, завданих затокою квартири. Для цього скористайтеся зразком на нашому сайті і інструкцією зі складання та подання заяви, або зверніться за допомогою до адвоката.

Судовий процес

Після прийняття заяви судом ходите в суд на кожне судове засідання і захищайте свої права. Або зверніться за допомогою до адвоката.

Зразок позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної затокою квартири

Увага!

Зразки документів дані для ознайомлення. Відповідальність за їх самостійне заповнення і використання лежить на вас.

Позовна заява про відшкодування шкоди

Опубліковано 12.04.2011 р - Затока квартири. Як відшкодувати збиток, заподіяний затокою квартири.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online