Акт прийому-передачі квартири до договору купівлі-продажу: завантажити бланк і зразок. Навіщо потрібен цей документ і чи обов'язковий він; як складається і коли підписується?

  1. Чи потрібен і для чого? Що стосується того, чи обов'язковий цей документ, то перш за все потрібно...
  2. обов'язкові відомості
  3. Як правильно описати житло?
  4. Коли підписується?
  5. Чи можлива покупка без цього документа?
  6. висновок

Чи потрібен і для чого?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що стосується того, чи обов'язковий цей документ, то перш за все потрібно сказати: законодавство, що регулює питання покупки і продажу, обов'язкове складання передавального акта передбачає не у всіх випадках.

Ст. ст. 456-458 ГК РФ , Що встановлюють загальні норми передачі при купівлі-продажу, говорять лише про те, що продавець зобов'язаний передати покупцеві товар.

Саме для нерухомості передавальний акт передбачений вже   ст Саме для нерухомості передавальний акт передбачений вже ст. 556 того ж кодексу, але ця стаття вказує лише на підписання сторонами документа, який фіксує момент виконання зобов'язання. В результаті замість акта може бути використаний і інший документ.

Проте в правовідносинах, що виникають при покупці квартири, саме акт прийому-передачі найзручніше. Цей документ слугує інструментом, за допомогою якого боку:

  • констатують, що обов'язок щодо передачі житла продавцем виконана;
  • вказують на те, в якому стані була передана квартира (це важливо на випадок, якщо в подальшому виникнуть суперечки про те, яка якість житла і чи були у нього явні дефекти і недоліки, і особливо актуально, якщо нерухомість купується на вторинному ринку).

Останнє особливо важливо. Ч. 2 ст. 556 ГК РФ вказує, що навіть якщо покупець погодився прийняти нерухомість, що має недоліки, це не звільняє продавця від відповідальності. І в цьому випадку при подальших розглядах саме акт із зазначенням дефектів буде в суді одним з доказів.

Підписанням акту передача не обмежується. Закон вимагає, щоб житло було фізично передано - хоча б шляхом вручення ключів від нього. Якщо ж акт підписаний, але реально продавець перешкоджає користуванню квартирою - це привід для звернення до суду.

Дивимося відео про те, що таке акт прийому-передачі квартири і для чого він потрібен:

Як правильно скласти?

У якому вигляді має бути?

Щодо того, в якій формі акт повинен бути складений, ніяких вказівок в законі не міститься Щодо того, в якій формі акт повинен бути складений, ніяких вказівок в законі не міститься. Є лише слово «документ», на підставі чого можна зробити висновок про те, що акт готується в письмовому вигляді. Ніяких обов'язкових форм, бланків та іншого офіційно не затверджено.

Більш того: навіть якщо сам договір посвідчується нотаріально (згідно ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості» або за бажанням сторін) - завіряти акт у нотаріуса не потрібно.

згідно ст. 556 ГК РФ акт є окремим документом, лише фіксує виконання продавцем свого зобов'язання по угоді. Ніяких умов самого договору він не змінює, тому не може розглядатися, як невід'ємна частина угоди.

Необхідно пам'ятати, що сторони мають право завіряти не тільки ті документи, які вимагають позначки нотаріуса, а й будь-які інші.

Питання про нотаріальну форму акта прийому-передачі однозначно в законі не вирішене. Тому якщо сам договір нотаріально посвідчується, сторонам краще завірити і передавальний акт - на випадок, якщо у Росреестра виникнуть питання. Але це лише додаткова міра безпеки, а не обов'язкова вимога.

обов'язкові відомості

Також закон не містить вказівки на те, які відомості обов'язково повинні бути включені в акт прийому-передачі. Однак на практиці в нього зазвичай включається наступна інформація:

  1. Назва документа ( «Акт прийому-передачі»).
  2. Місце і час підписання.
  3. Сторони, які підписали документ із зазначенням їх статусу за договором (хто саме продавець, хто покупець). Для громадян краще вказувати також паспортні дані, а для організацій (якщо, наприклад, квартира купується безпосередньо у забудовника) - правову форму та реєстраційні дані, а також відомості про те, хто і на якій підставі підписує документ (на підставі статуту, довіреності тощо . д.).
  4. Опис квартири із зазначенням її адреси або кадастрового номера.
  5. Факт наявності або відсутності претензій сторін одна до одної.
  6. Підписи сторін.

Нижче у вас є можливість завантажити бланк передавального акта до договору купівлі-продажу та зразок акта передачі квартири за договором купівлі-продажу.

Як правильно описати житло?

Для того щоб убезпечити себе від безпідставних претензій сторонам необхідно вказати, в якому стані передано житло. Як мінімум має бути зазначено:

Вкрай бажано в акті вказати також показання лічильників. Це допоможе уникнути суперечок про наявність чи відсутність боргів за комунальні послуги в подальшому.

Відео про тонкощі передавального акта:

Коли підписується?

Момент підписання акту прийому-передачі залежить від того, на яких умовах сторони уклали договір купівлі-продажу. Передавальний акт підписується саме в момент, коли продавець виконує обов'язок і передає житло покупцеві, а це може бути:

  • відразу ж після підписання договору, якщо покупець проводить розрахунки, вже отримавши квартиру;
  • після отримання першої частини оплати при платежах в розстрочку;
  • після внесення повної суми.

Тут закон ніяких вимог не встановлює і в силу принципу свободи договору сторони можуть самі визначати, коли вони проводять передачу житла. Залежить це виключно від життєвих обставин і ступеня взаємної довіри один одному.

Чи можлива покупка без цього документа?

Ст Ст. 556 ГК РФ вимагає, щоб передача квартири здійснювалася за допомогою акту або його замінює. Однак на практиці можна обійтися і без нього. Зробити це можна в такий спосіб: обумовити в договорі купівлі-продажу умова, згідно з яким підписання самого договору підтверджує передачу житла від продавця до покупця.

Такий варіант часто використовується при нотаріальному оформленні договору. Щоб уникнути суперечок з реєструючим органом, іноді сторони домовляються про те, що сам договір і є актом. Тоді немає необхідності складати окремий документ.

Тим не менш, цей варіант ризикований. Покупець може виявити в квартирі не обумовлені продавцем дефекти, але після підписання документа зафіксувати їх буде вже важче і в суді буде одним доказом менше. Тому на практиці обходитися без акту вкрай не рекомендується.

висновок

Акт прийому-передачі є важливим документом при покупці житла. Цей документ підтверджує, що продавець виконав свої обов'язки, і передача квартири відбулася. Саме тому сторонам слід відповідально поставитися до складання й підписання передавального акта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Чи потрібен і для чого?
Коли підписується?
Чи можлива покупка без цього документа?
У якому вигляді має бути?
Як правильно описати житло?
Чи можлива покупка без цього документа?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online