Студентське житло

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кількість першокурсників в столичних вузах цього року помітно зросте, що лише посилить проблему дефіциту ліжкомісць в гуртожитках. Тому батьки не стали відкладати вирішення житлового питання до осені і почали підшукувати квартири для своїх чад ще з літа, задовго до того, як стали відомі результати вступної кампанії. Підвищений попит вже спровокував зростання орендних ставок: з весни вони підвищилися на 10%.

Гуртожитки в дефіциті

Отримати місце в гуртожитку середньостатистичному першокурснику в цьому році буде не набагато простіше, ніж, власне, вступити до інституту. Хоча київським навчальним закладам належать понад 200 гуртожитків майже на 140 тис. Місць, дефіцит вільних кімнат тільки наростає. Якщо в минулому році експерти заявляли про "дірі" в 10 тис. Ліжко-місць, то в нинішньому сезоні цифра зросла до 14 тис., Що в самих вузах пояснюють збільшенням кількості першокурсників цього року.

За оціночними даними, КПІ не вистачить близько 3 тис. Місць в гуртожитках, університетам ім. Т. Шевченка, Драгоманова, авіаційному, КНЕУ та торгово-економічному - по 1 тис., Іншим столичним вузам - сумарно близько 6 тис. Місць. Але реально недолік студентського житла значно більше. Адже офіційна статистика, озвучена МОН та вузівськими викладачами, не враховує так званих "комерційних" мешканців, яких пускають на ввірену їм територію коменданти гуртожитків. Такі постояльці платять не менше 800 грн. за койко-місце в місяць, тоді як студенти лише по 200-250 грн.

Намагаючись вмістити в кімнати всіх претендентів, коменданти активно ущільнюють мешканців. У деяких гуртожитках в кімнатах туляться по шість-вісім чоловік, хоча за санітарними нормами кількість проживаючих не повинно перевищувати чотирьох. Реконструкція деяких гуртожитків під Євро-2012, яка, здавалося б, повинна була якщо не збільшити кількість місць, то як мінімум підвищити комфортність житла, насправді лише посилила проблему. Адже відремонтовані кімнати користуються чималим попитом у сторонніх орендарів, які готові платити за них за підвищеним тарифом (до 1,5 тис. На місяць).

Тому вибити місце в елітних гуртожитках звичайному студенту непросто. Навіть за дуже скромні умови проживання потрібно заплатити хабар від 1 тис. Грн. Тому батьки, які мають хоч якимись засобами, все частіше навіть не намагаються відстояти право своєї дитини на ліжко-місце, а відразу знімають йому квартиру або кімнату.

Комфорт в складчину

Столичні ріелтори відзначають, що попит на житло для студентів зріс у порівнянні з минулим роком, щонайменше, на 10-15%. За даними аналітика компанії SV Development Сергія Костецького, частка учнів в загальній клієнтській базі столичних агентств нерухомості досягла 10%. Причому абітурієнти почали шукати квартири задовго до завершення вступної кампанії, розраховуючи заощадити на орендній платі, яка до осені зазвичай підвищується.

Протягом липня і першої половини серпня майбутні студенти вже орендували близько 400-500 квартир і претендують ще на стільки ж. Найчастіше вони шукають досить дешеві одно-, двокімнатні квартири в безпосередній близькості від вузу або, якщо той розташований в традиційно дорогому центрі, в спальному районі зі зручною транспортною розв'язкою. При цьому "убиті" варіанти практично не розглядаються.

Нинішні студенти намагаються влаштуватися якомога комфортніше, тому вимагають наявності не тільки свіжого ремонту і пристойною меблів, а й мінімального набору побутової техніки. Питання ціни, як і раніше, вирішується в складчину. У цьому році кількість тих, хто планує ділити загальну житлову площу, помітно зросла. Якщо ще минулої осені "одиничку" знімали по два-три людини, то зараз в неї намагаються втиснутися вже четверо орендарів.

"Двійки" і "трійки" ризикують перетворитися в справжні гуртожитку. Ріелтори згадують випадки, коли в такі квартири заселялися по десятку мешканців. Ущільнення пояснюється просто. Максимальний бюджет, в який намагаються укластися більшість учнів, як і раніше не перевищує 1-1,2 тис. Грн. у місяць. Сама ж Найдешевша однокімнатна квартира в Києві за рік подорожчала майже на 1 тис. Грн. - з 2,8 тис. До 3,7 тис. Грн.

Кімнати з господарями, що дозволяють заощадити (вартість ліжко-місця від 1 тис. Грн. В місяць), серед студентів практично не користуються попитом. Та й самі власники житла все рідше готові бути сусідами з молоддю.

Та й самі власники житла все рідше готові бути сусідами з молоддю

Студенти розпалили господарів

На сьогоднішній день в Києві здаються близько 30 тис. Квартир і 5 тис. Кімнат. Більшість з них позиціонуються в середній (від 5-6 тис. Грн. В місяць за "одиничку") і високої (від 7-8 тис. Грн.) Цінових категоріях, тоді як потенційні постояльці шукають в основному житло економ-класу (до 4 тис. грн. в місяць). Крім студентів, на недорогі об'єкти претендують і приїжджають на роботу до столиці провінціали.

За рахунок цих категорій квартиронаймачів кількість угод з оренди житла щомісячно збільшується як мінімум на сотню і до кінця липня досягла 1,3 тис. Хоча на кожного претендента доводиться до 30 варіантів здається в оренду житла, недорогі об'єкти вже потрапили в розряд дефіцитних і почали дорожчати. За словами Сергія Костецького, "одинички" за 4 тис. Грн. йдуть протягом дня, тоді як елітні квартири можуть бовтатися в базах даних роками.

У підсумку з весни мінімальні орендні ставки виросли на 10% і, з огляду на небувалу активність студентів, в кінці серпня - початку вересня можуть збільшитися ще на 6-8%. Восени знайти в Києві квартиру дешевше 4-4,2 тис. Грн. в місяць буде просто неможливо, впевнені ріелтори.

Елітні апартаменти, навпаки, продовжують дешевшати. За даними АН Park Lane, в липні кількість операцій з оренди елітної нерухомості ледь перевищило 4% від їх загального числа. Щоб знайти постояльців, власники дорогих квартир все частіше готові надавати суттєві знижки. Наприклад, об'єкти, які ще півроку тому виставлялися по 12 тис. Грн. в місяць, зараз реально виторгувати за 8,5-9 тис. грн. І найближчим часом ці тенденції будуть лише посилюватися.

ХАРКІВ. Найбагатші - майбутні юристи

Попит на студентське житло в Харкові б'є всі рекорди. За даними директора агентства "Ріелті-Ексклюзив" Євгенія Саніна, частка учнів в загальній структурі клієнтської бази вже досягла 25-30%. Найбільш активні студенти фармацевтичної академії та педінституту, де особливо гостро відчувається нестача гуртожитків. Найчастіше вони просять підібрати недорогі однокімнатні квартири або гостинки в спальних районах (ст. М. "Студентська", "Героїв праці").

Студенти найдорожчого місцевого вузу - юридичної академії ім. Ярослава Мудрого - в цьому році житла практично не знімають. Заможні батьки вважають за краще купувати першокурсникам квартири, а ті, хто не має такої можливості, селять дітей в недавно відремонтовані гуртожитки цього вузу.

Середній бюджет, на який орієнтуються потенційні харківські квартиронаймачі, не перевищує 1,5-2 тис. Грн. у місяць. За такі гроші реально зняти хіба що кімнату. Ціни на найдоступніші "одинички", які ще на початку літа стартували з 2-2,2 тис. Грн. в місяць, зараз зросли до 2,5 тис. грн., що змушує багатьох абітурієнтів орендувати їх в складчину. Так як житло економ-класу в дефіциті, його вартість до вересня може підскочити ще на 10%.

ОДЕСА. студентські комуни

Протягом останніх років в місті скорочується кількість гуртожитків - вузи просто позбавляють приміщень, розташованих в найбільш привабливих місцях. Корпуси, які ще доступні для проживання студентів, давно не ремонтувалися і сильно перенаселені (згідно з опитуванням однієї з місцевих студентських асоціацій гіршими за побутовими умовами є гуртожитку політехнічного університету та будівельної академії).

Тому щонайменше 30% студентів з'їжджають в орендовані квартири і кімнати. Найчастіше вони обирають або кімнати в численних комуналках в центральній частині міста, або недорогі "одинички" і "двушки" на околицях (зокрема, популярний район селища Котовський). Саме ці категорії житла напередодні студентського сезону подорожчали найбільше.

Кімнати підскочили в ціні на 200-250 грн., До 900-1 тис. Грн. у місяць. Однокімнатні квартири на околицях, які раніше здавалися по 2,5-2,6 тис. Грн., Тепер виставляються по 2,8-3 тис. Грн. у місяць.

ДОНЕЦЬК. Студенти бояться околиць

В цьому році в місті загострилася проблема дефіциту гуртожитків. Потрапити в корпусу, які були відремонтовані до Євро-2012, середньостатистичному першокурснику непросто: найчастіше кімнати здаються постояльцям з боку по 500-600 грн. в місяць, говорить директор АН "Жилком" Сергій Тахтаров. Тому попит на орендоване житло зріс за останній місяць на 15-20%.

Учні шукають кімнати або недорогі одно- і двокімнатні квартири в центрі, де розташовані більшість вузів. Селитися в більш віддалених районах міста серед приїжджих студентів не прийнято, тому що багато батьків вважають це небезпечним. Квартир в центрі вже не вистачає, що спровокувало їх подорожчання.

Якщо ще навесні тут можна було знайти "одиничку" за 1,7-1,8 тис. Грн. в місяць, то зараз ціни стартують з 2 тис. грн. Причому здаються такі об'єкти протягом дня. Більшість же пропозицій починається з 2,5 тис. Грн. А в районі медичного університету, де, як вважається, вчаться найбагатші студенти, ціни стартують з 3-3,5 тис. Грн. у місяць.

ЛЬВІВ. спадщина Євро

Вибір житла, що здається в довгострокову оренду дешевого житла в місті істотно скоротився. Розраховуючи добре заробити на Євро-2012, місцеві жителі масово робили ремонти і здавали квартири подобово. Ця тенденція торкнулася навіть об'єктів, розташованих у спальних районах, далеко від туристичних маршрутів. Після закінчення чемпіонату частину апартаментів на околицях знову виставлена ​​в довгострокову оренду, але вже за новими цінами.

Якщо навесні середньостатистичну "одиничку" можна було зняти за 1,7-1,8 тис. Грн., То зараз ставки стартують з 2 тис. Грн. у місяць. Але знайти об'єкт за такою ціною проблематично. Господарі, які вклали гроші в ремонт, просять від 2,3-2,5 тис. Грн. І, швидше за все, це далеко не остаточні цифри. Вже до кінця вересня ставки можуть зрости ще на 10-15%.

Доступного житла, де могли б розміститися студенти, в місті катастрофічно не вистачає, а місця в гуртожитках вже давно є дефіцитом. Тому більшість учнів шукають квартири в спальних масивах.

Автор: Людмила Ксьонз, "Деловая столица" .

ДеПо.ua
21.08.2012

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online