Іпотека б'є докризові рекорди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Докризові обсяги видачі іпотеки в Росії виявилися перевищені в першій половині року. Експерти пояснюють: спрацювали синергетичний ефект відкладеного попиту і зниження ставок. Докризові обсяги видачі іпотеки в Росії виявилися перевищені в першій половині року

Олексій Смишляєв / Інтерпресс

Підсумковий обсяг видачі іпотечних кредитів в першому півріччі 2017 року Росії відповідає рекордних значень 2014 року, повідомило 1 серпня Агентство з іпотечного житлового кредитування (АІЖК). У травні ринок іпотеки також оновив пікові значення, в червні зростання продовжилося - видано кредитів на суму близько 150 млрд рублів, тобто на 31% більше, ніж в червні 2016 року.

Чотири місяці темпи зростання іпотечного ринку знаходяться вище позначки 20%, фіксує агентство. Причому вже другий місяць поспіль обсяги позик на придбання житла б'ють історичний рекорд 2014 року, коли в червні було видано 138 млрд рублів.

Загальний обсяг іпотечного портфеля в Росії - 4,7 трлн рублів - на 37% перевищує показник кінця 2014 року. В цілому в першому півріччі 2017 року росіяни отримали більш 420 тисяч іпотечних позик на 765 млрд рублів. Це на 15% вище обсягу 2016 року і на рівні рекордного докризового періоду 2014 року.

Якщо розділити 765 млрд на число виданих кредитів, то середній розмір однієї позики по Росії буде близько 1,8 млн рублів. У 2016 році, судячи з даних ЦБ РФ за перші п'ять місяців (станом на 1 червня), той же показник становив 1,706 млн (до речі, рівно стільки ж, скільки на 1 червня 2014 року). А на ту ж дату 2015 року - менше, 1,633 млн. Таким чином, потихеньку зростає не тільки кількість, але і розмір видаваних кредитів.

У Петербурзі тенденція та ж сама: за даними консалтингового центру «Петербурзької Нерухомості», в першому півріччі 2017 року середня сума іпотечного кредиту склала близько 2,05 млн рублів, тоді як в перші півроку 2016- го - 1,82 млн, на початку 2015 -го - приблизно стільки ж.

Як кажуть експерти АІЖК, основний драйвер зростання - зниження кредитних ставок, які досягли мінімального рівня за всю історію ринку іпотеки в Росії. Так, в травнем 2017 року ставки впали до рекордного рівня за всю історію: в середньому - 11,3%, на первинному ринку - 10,9%, на вторинному ринку - 11,5%.

У червні АІЖК вперше встановило однозначну 9,75-процентну ставку, і топ-15 іпотечних кредиторів пішли тією ж дорогою - опустили її в червні до 10,2% на первинному ринку житла і до 10,9% - на вторинному.

Причому платити населення стало справніше, ніж пару років назад, - тоді учасники ринку говорили про вал прострочених платежів на тлі економічної кризи. «Поточний стан іпотечного ринку не викликає стурбованості. Якість іпотечного портфеля на балансах банків характеризується низьким рівнем простроченої заборгованості », - повідомляє АІЖК. Частка прострочень понад 90 днів на 1 червня 2017 року становить всього 2,6%, а ще рік тому була 3,16%.

Зі зрозумілих причин валютних кредитів зараз практично не беруть. З 2014 року і так невеликий обсяг валютної іпотеки скоротився на 57%, т. Е. В 2,3 рази. За 5 місяців 2017 року видано лише чотири іпотечних кредиту у валюті на суму 270 млн рублів (середній розмір - 67,5 млн рублів). Для порівняння: у 2008 році в валюті було надано понад 17 тисяч іпотечних кредитів.

У Петербурзі ситуація з іпотекою теж радує як фінансистів, так і будівельників. За перше півріччя 2017 року частка таких угод в структурі попиту склала 63% - в порівнянні з аналогічним періодом минулого року плюс 5%, і продовжує рости. За деякими споруджуваних об'єктів частка іпотеки досягла 70 - 80%, повідомляють аналітики «Петербурзької Нерухомості». Масово запускаються спільні програми з пільговою процентною ставкою, а деякі банки пропонують пайовикам кредитні кошти під 6,2 - 6,5% на перший період кредитування.

У Санкт-Петербурзі лідерами з видачі іпотеки завжди були ВТБ-24 і Ощадбанк (їх офіційна статистика по першому півріччю очікується через два тижні).

В цілому, як кажуть експерти, на ринку склалася ситуація, коли проривний синергетичний ефект дали затоварення первинного ринку житла, через якого забудовники змушені шукати способи зробити його більш доступним, і зниження ставки ЦБ. Все це вкупі з відкладеним попитом на житло, що накопичився за два кризових роки, і дозволило іпотеці в 2017 році місяць за місяцем перевищувати рекордні показники.

«У АІЖК скоєно праві. Дійсно, кредитні ставки по іпотеці, які були в попередні два роки в районі 12 - 14%, помітно зменшилися за рахунок зниження ключової ставки ЦБ. Відразу кілька банків, в першу чергу Сбербанк, різко знизили іпотечні відсотки. Сбербанк дає іпотеку по 9,5% річних, кілька інших банків пішли ще далі, з'явилися пропозиції і нижче 9%. Правда, треба мати на увазі, що подібні пропозиції, як правило, містять в собі певні обмеження - менший термін кредитування, великі вимоги до першого внеску, обов'язкове підтвердження рівня доходів і т. Д., - тобто планка входу обмежена, - розповідає * аналітик ГК «Фінам» Олексій Коренев *. - Другий фактор - відкладений попит: з моменту падіння валют і введення санкцій багато хто віддав перевагу почекати з покупкою квартири. Зараз цей попит виходить на ринок. І є ще нехай невеликий, але все ж позитивний фактор - АІЖК запустило в регіонах програму кредитування за пільговою ставкою від 6,25%. Вона невелика за обсягом, виділено всього 2 млрд рублів, і, за попередньою оцінкою, нею зможуть скористатися від 1700 до двох тисяч чоловік. Треба мати на увазі, звичайно, що ставку все ж встановлює не АІЖК, а регіон (6,24% - це мінімум), плюс регіон вибирає, яку категорію йому потрібно залучити за допомогою цього пільгового кредиту - молоді сім'ї, молоді спеціалісти та ін. Проте на тлі затоварення ринку житла це спрацювало ».

Забудовники, зі свого боку, теж прагнуть скоротити термін оборотності коштів і нехай навіть з мінімальною маржею реалізувати об'єкти. І це підвищує іпотечну статистику банків, навіть незважаючи на те, що обсяги виведення нового житла на ринок не виглядають оптимістично, кажуть в ГК «Фінам». Нагадаємо, в липні аналітики Knight Frank St Petersburg оголосили: продажу квартир на первинному ринку в Північній столиці за перші півроку 2017 го впали на 34% через затоварення в нових проектах на міській периферії. З цими даними, втім, погодилися не всі: «Петербурзька Нерухомість», навпаки, заявляла про зростання попиту .

Олена Зелікова, «Фонтанка.ру»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online