Відповідальність за незаконне підприємництво: коли настає і в чому полягає

  1. буква закону
  2. адміністративна відповідальність
  3. Кримінальна відповідальність
  4. податкова відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст:

  1. буква закону
  2. адміністративна відповідальність
  3. Кримінальна відповідальність
  4. податкова відповідальність

Багато з нас періодично надають якісь послуги своїм знайомим (або їх знайомим): допомогти з ремонтом, зробити стрижку, замовити через інтернет якісь товари, зшити плаття або відремонтувати автомобіль. І роблять це за певну винагороду. І якщо такий бізнес явно виходить за рамки дрібної підробітку і починає приносити відчутні прибутки, його можна кваліфікувати як незаконне підприємництво. Цією діяльністю можуть всерйоз зацікавитися не тільки податкова, а й поліція та інші структури.

Потрібно також знати, що для виконання деяких видів робіт недостатньо зареєструватися як ІП або відкрити фірму - потрібно ще й спеціальний дозвіл (ліцензія). Це стосується медичних і косметичних послуг, пасажирських перевезень, проектувальних робіт та ін. Вести такий бізнес без оформлення всіх належних документів - куди більш серйозне правопорушення, ніж просто незареєстровану підприємництво.

буква закону

Підприємницької, відповідно до Цивільного Кодексу, називається діяльність, яка здійснюється з метою систематичного отримання прибутку на свій ризик. Прибуток може вилучатись шляхом здійснення робіт, реалізації товарів, здачі в оренду майна, надання платних послуг. Громадянин, який веде комерційну діяльність повинен в обов'язковому порядку зареєструватися як підприємець.

Як бачимо, основні відмінності приватної угоди між громадянами і підприємництва - це систематичність діяльності та отримання прибутку. Так, разова операція купівлі-продажу або одного разу надана за плату послуга не можуть вважатися незаконною підприємницькою діяльністю. Але вироблені два рази або більше протягом року, вони стають систематичними і потрапляють під визначення комерційної діяльності.

Однак якщо мова йде про продаж товару за вартістю, за яку він був придбаний (або меншою), це в будь-якому випадку буде вважатися приватною справою: відсутній прибуток. Така діяльність не може вважатися підприємницькою, навіть якщо відбувається систематично.

Незаконним підприємництвом в Росії вважається:

  1. Комерційна діяльність, яка здійснюється без реєстрації індивідуального підприємництва або юридичної особи. Сюди ж відносять діяльність, оформлену з порушеннями або з зазначенням в реєстраційних документах неправдивих даних.
  2. Підприємницька діяльність, здійснювана без ліцензії, якщо вона потрібна.
  3. Грубі порушення вимог ліцензування.
  4. Нелегальне ведення бізнесу може накликати на підприємця серйозні неприємності. За це правопорушення законодавством передбачено три види відповідальності: податкова, адміністративна і навіть кримінальна.

адміністративна відповідальність

Кодексом про адміністративні порушення за ведення незаконної комерційної діяльності передбачені наступні штрафні санкції:

  1. За незареєстровану в установленому порядку (ІП або ТОВ) діяльність накладається штраф у розмірі від 500 до 2000 рублів.
  2. За здійснення тих видів діяльності, які підлягають обов'язковому ліцензуванню, без відповідних дозволів можуть бути накладені штрафи: фізичним особам - від 1 до 2.5 тис. Рублів, для посадових осіб 4-5 тис. Рублів, для юросіб 40-50 тис. Рублів. При цьому неліцензійна продукція і засоби її виробництва можуть бути конфісковані.
  3. Якщо ліцензія є, але вимоги ліцензування порушуються, це також загрожує штрафними санкціями: для громадян - у розмірі 1,5-2,5 тис. Рублів, для посадових осіб - 3-4 тис. Рублів, для організацій - від 30 до 40 тис . рублів.
  4. Якщо умови ліцензування грубо порушуються, підприємницька діяльність може бути припинена на 90 діб, штраф в цьому випадку становлять для фізичних і посадових осіб 4-5 тис. Рублів, для організацій - 40-50 тисяч рублів.

Встановити факт незаконного підприємництва можуть:

  • податкова інспекція,
  • антимонопольний комітет,
  • органи нагляду за споживчим ринком,
  • поліція,
  • прокуратура.

Протокол про правопорушення може бути оформлений як результат перевірочних заходів: огляду приміщення, здійснення контрольних закупок та ін. Приводом для такої перевірки може послужити будь-який сигнал про те, що ведеться незаконна підприємницька діяльність або ж допускаються порушення в роботі.

Справи про незаконне підприємництво розглядаються мировим суддею за місцем її здійснення або за місцем проживання порушника. Така справа повинна бути розглянута у двомісячний термін після того, як буде складено відповідний протокол. Якщо цього не відбудеться, справа має бути закрита. Якщо протокол оформлений з порушеннями, в ньому є суперечності і неточності, порушник може уникнути покарання: поки протокол переоформляється і виправляються помилки, відведений на залучення до відповідальності термін може закінчитися.

Кримінальна відповідальність

У деяких случаяхнезаконная підприємницька діяльність може призвести і до кримінальної відповідальності. Це відбувається, якщо державі, організаціям або приватним особам в результаті такої діяльності наноситься серйозної шкоди, або ж коли підприємець отримує великі прибутки від нелегального бізнесу. Великим розміром (як шкоди, так і прибутку) вважається сума від 250 тис. Рублів, особливо великим - від 1 млн. Рублів.

В цьому випадку незаконного підприємця чекає покарання відповідно до КК РФ:

  1. Заподіяння шкоди у великому розмірі карається штрафом до 300 тис. Рублів або в розмірі заробітку порушника за 2 роки, 180-240 годинами обов'язкових робіт або позбавленням волі на 4-6 місяців.
  2. Збиток в особливо великому розмірі або ті самі дії, вчинені групою осіб, тягнуть за собою штраф розміром 100-500 тис. Рублів або в розмірі заробітку за 3 роки або позбавлення волі на строк до 5 років з виплатою на користь держави 80 тис. Рублів або в розмірі доходу засудженого за 6 місяців.

Довести факт заподіяння шкоди або вилучення великого доходу повинні прокуратура або поліція. Треба сказати, що виявити правопорушення, яке потрапляло б під кримінальні санкції досить складно: контрольні закупівлі зазвичай відбуваються на невеликі суми, а тому стати доказом надприбутків вони не можуть.

Відповідальність за незаконне підприємництво, яке веде комерційна організація, повністю лягає на її керівника. До кримінальної відповідальності не притягуються:

  • громадяни, які уклали трудовий договір з нелегальним підприємцем і діючі в рамках цього договору;
  • власники об'єктів нерухомості, що здаються в оренду, причому незалежно від суми доходу.

Існують також обставини, які можуть пом'якшити кримінальне покарання. До них відносяться позитивні характеристики винного, а також одиничність випадку залучення його до відповідальності.

Крім самого факту незаконної підприємницької діяльності до кримінальної відповідальності підприємця можу залучити за:

  • використання чужих товарних знаків без відповідних дозволів або вказівки завідомо неправдивої інформації про походження товару;
  • виробництво, продаж, закупівлю контрафактної продукції.

податкова відповідальність

Санкції за комерційну діяльність без реєстрації регулюються статтями 116 і 117 Податкового кодексу РФ. Вони припускають стягнення податків, недоотриманих державою, і штрафи за ухилення від виплати цих податків.

  1. Підприємець, який не зареєстрований в ФНС, штрафується на суму в розмірі 10% від отриманих ним доходів (як мінімум 20 тис. Рублів). Таке покарання застосовується в тому випадку, якщо до моменту податкової перевірки документи на реєстрацію зовсім не подавалися до податкової.
  2. Ведення комерційної діяльності без реєстрації протягом 90 днів і більше карається штрафом в розмірі 20% від доходів (але не менше 40 тис. Рублів).
  3. Штраф за прострочення реєстрації підприємництва в ФНС становить 5 тис. Рублів. Якщо затримка з оформленням становить понад 90 днів, стягується штраф 10 тис. Рублів. Такі штрафні санкції застосовуються, якщо документи на реєстрацію подаються вже після першої виручки, але до податкової перевірки. Прострочення реєстрації вважається з моменту першої виручки.

Крім штрафів за відсутність державної реєстрації або ж її прострочення податкова може донарахувати невиплачені податки. В цьому випадку нелегальному бізнесменові потрібно буде сплатити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) на всю суму доходів, отримання яких буде доведено. До цього слід додати всі пені за прострочення сплати податків і можливий штраф за їх несплату - він становить 20% від донарахованої суми.

Всі ці санкції застосовуються до порушника тільки за рішенням суду.

Як бачимо, відповідальність за незаконну підприємницьку діяльність може бути досить серйозною. Крім того, податкові органи досить активно займаються збором інформації про «нелегалів», так що приховати свою діяльність від зацікавлених служб буде досить складно.

У деяких випадках можна уникнути реєстрації. Наприклад, якщо ваш бізнес полягає в наданні послуг підприємствам та організаціям, можна оформити цю співпрацю документально (укласти договір підряду або ж разовий трудовий контракт).

Необов'язково оформлення в якості підприємця і тим, хто здає в оренду житло: досить укласти договір з орендарем і сплачувати ПДФО (податок на доходи фізичних осіб). В цьому випадку потрібно лише щорічно подавати декларацію в ФНС.

Однак якщо ви всерйоз плануєте займатися підприємницькою діяльністю, затягувати з її офіційною реєстрацією не варто: для серйозно підприємця немає нічого важливішого ділової репутації, і неприємності з держорганами можуть послужити тут погану службу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online