Ніша у ванній: її пристрій | Ремонт і дизайн ванної кімнати

  1. Різноманітність ніш і їх класифікація
  2. Ніша у ванній і її роль в дизайні інтер'єру
  3. Як закрити нішу у ванній або зробити її своїми руками

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У цій статті розглянемо:
Різноманітність ніш і їх класифікація
Ніша у ванній і її роль в дизайні інтер'єру
Як закрити нішу у ванній або зробити її своїми руками

Хтось виготовляє нішу зі всіляких матеріалів для різних потреб, а кому-то вона дістається від забудовників, досконально втілюють плани архітекторів. У будь-якому випадку цей досить функціональний елемент приміщення завжди використовується за призначенням і рідко коли зашивається гіпсокартоном і подібними матеріалами. Про те, яке призначення має ніша у ванній і як її облаштувати, ми поговоримо в даній статті від vannaja.net.

net

Ніша з полками у ванній фото

Різноманітність ніш і їх класифікація

Таке поглиблення в стіні є не тільки у ванній, але і в інших приміщеннях. І завжди воно зустрічається на «ура» власниками малогабаритної квартири, оскільки в цей невеличкий закуток можна скласти багато потрібних і не дуже важливих речей або навіть поставити меблі. Так відбувається і з ванною. Ніша тут використовується для пристрою полиць , шаф і навіть установки сантехнічних приладів.

За формою вони можуть бути:

  • вертикальними і горизонтальними;
  • прямокутними і мають радісно заокруглення (наприклад, у вигляді арки).

По розташуванню в просторі:

За функціональним застосування вони використовуються для установки:

Для облаштування та декорування ніші застосовуються зазвичай такі матеріали:

Конструкції з полками залишають відкритими або закривають орними або розсувними дверцятами. А для додання певного настрою ванній кімнаті їх постачають кольоровий підсвічуванням.

Полиці в ніші у ванній фото

З перевагами ми визначилися - в своїй більшості вони полягають в раціональному використанні наявної площі та трохи рідше ці конструкції використовуються в якості декору. А чи є у них недоліки? Як і у інших архітектурних елементів інтер'єру, мінуси теж присутні.

  • Головним чином недоліки в тому, що рідко вдається їх зробити глибокими, тому розмістити габаритні речі в них не представляється можливим.
  • Ще полки в ніші у ванній найчастіше залишаються відкритими (лише зрідка їх закривають дверцятами), тому весь вміст впадає в очі.
  • Розташовані біля ванни, конструкції з полками швидко забруднюються від постійного впливу води, і в них навіть може з'явитися грибок.
  • До того ж, якщо ці конструкції в стіні вам набриднуть, то доведеться демонтувати всю стіну, щоб прибрати їх, а це означає початок ремонтних робіт у всій ванній кімнаті.

Однак у випадку з обмеженої площею ці мінуси затьмарюють переваги і можливість використовувати наявний простір з користю.

Більше ідей з нішами у ванній дивіться в цьому відеоролику.

Ніша у ванній і її роль в дизайні інтер'єру

Ніші як архітектурний елемент знайомі ще з давніх-давен. У багатих будинках їх використовували для виставлення напоказ дорогих сувенірів і цінних речей, а бідні верстви населення зберігали в них свої пожитки і предмети побуту. У сучасних реаліях ці квадратні сантиметри або навіть метри дуже прігождаются в ванних кімнатах як маленького, так і великого розміру.

  1. У малогабаритних кімнатах вони мають практичне призначення - на всіляких поличках великих і малих можна розмістити масу корисних речей: пляшечок з косметикою, лазневі приналежності, побутову хімію. Зазвичай місце під ванною залишається порожнім, тому тут можна організувати невелике заглиблення для зберігання брудного одягу. Ця ідея позбавить вас від мук з установкою кошика для брудної білизни (А в малогабаритних ванних її ставити просто нікуди) і дасть можливість раціонально використовувати підлогу квадратних метра приміщення. Але і це далеко не саме прагматичне застосування ніш. У маленьких ванних або санвузлах можна обладнати поглиблення над унітазом для установки пральної машини. Чого тільки не придумають домашні умільці, щоб розмістити всю побутову техніку на скромних квадратних метрах.

    Ніша у ванній фото

  2. У просторих приміщеннях зазвичай місця для зберігання досить, тому ніші з полками у ванній використовуються для декоративних цілей - вони оформляються за допомогою незвичайних оздоблювальних матеріалів, декоруються світлодіодним підсвічуванням, в них монтуються картини і панно, виставляються вазони з квітами і ємності з насипним декором. Для зонування простору виготовляють перегородку з нішами, в які ставлять пляшки з кольоровою морський сіллю або вази з квітами. Прагматичніше призначення цих ніш - місце для зберігання рушників. За допомогою таких вертикальних перегородок виділяють зону з ванною або унітазом, також можна відокремити умивальник.

А ось ще одна ідея, яку можна використовувати як для маленьких, так і для великих ванних - дзеркала в ніші. Такий дизайнерський прийом візуально збільшить приміщення і додасть йому обсяг. Мало того, за допомогою форми утоплених конструкцій з дзеркалами можна коригувати простір - горизонтальні ніші здатні подовжити стіну, а вертикальні візуально підняти стелі вище.

Мало того, за допомогою форми утоплених конструкцій з дзеркалами можна коригувати простір - горизонтальні ніші здатні подовжити стіну, а вертикальні візуально підняти стелі вище

Ніша у ванній з дзеркалом фото

У них є ще одна корисна властивість - з їх допомогою можна замаскувати непривабливі труби комунікацій. Зашити їх можна гіпсокартоном, залишивши можливість безперешкодного доступу в разі потреби. Так ми позбавляємося від негарних елементів інтер'єру, що псують зовнішній вигляд приміщення, одночасно додаючи шарму ванній кімнаті.

Як закрити нішу у ванній або зробити її своїми руками

Залежно від бажань господарів будинку, одні хочуть спорудити корисну конструкцію для зберігання або декору, а інші позбутися її, вирівнявши стіну в єдину площину (наприклад, в разі наявності там труб каналізації і водопроводу). І в тому і в іншому випадку для цих цілей знадобиться вологостійкий гіпсокартон .

Це єдиний сучасний матеріал, який з мінімальними зусиллями дозволяє створити конструкції будь-якої форми. За допомогою гіпсокартону можна створити виріб будь-якої конфігурації (квадратне або прямокутне, кругле або овальне), тому воно легко впишеться в будь-який дизайн інтер'єру ванної кімнати хоч сучасний, хоч класичний .

  • Якщо вам потрібно створити поглиблення в стіні, то фактично доведеться зробити нову стіну з гіпсокартону, висунувши її вперед на відстань, рівну глибині ніші.
  • При маскуванні цього елементу інтер'єру він просто зашивається в рівень з рештою стіною. Якщо ви шукаєте матеріал, за допомогою якого можна закрити нішу ванній, то це знову буде гіпсокартон. Він не тільки закриє поглиблення в стіні, але і вирівняє її до ідеального стану.

    Ніша у ванній з гіпсокартону фото

Інструкцію по експлуатації гіпсокартону ви можете знайти в інших статтях, наприклад, Короб у ванній з гіпсокартону . У цій публікації ми лише коротко позначимо ключові моменти монтажу.

  • Для будівництва ніші у ванній з гіпсокартону потрібно використовувати тільки вологостійкий матеріал зі спеціальним просоченням, яка протистоїть волозі.
  • Каркас монтується з металевих профілів UD і CD. На каркас лягає велике навантаження, тому він повинен бути жорстким і міцним. Для цього профілі кріпляться до підлоги і стін, а також до стелі (при вертикальному розташуванні конструкції).
  • Обов'язковою умовою є правильне орієнтування ніші з полками в просторі. Для цього використовується лазерний рівень.
  • Згідно розмітці створюється каркас, який потім обшивається листами гіпсокартону за допомогою саморізів.
  • Якщо в ніші перебувають комунікації, то необхідно передбачити доступ до них. Наприклад, встановити пластиковий люк .
  • Після того, як конструкція з гіпсокартону готова, вона обшивається оздоблювальним матеріалом (кахлем, пластиком, дзеркалом, мозаїкою).

Ось так, комбінуючи функціональність з красою, створюється ніша у ванній - оригінальний спосіб використання та декору простору.

А чи є у них недоліки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online