Реєстрація ІП неповнолітнім: коли і яким чином це можливо

  1. Дозвіл законних представників
  2. Дієздатність при вступі в шлюб
  3. Емансипація неповнолітнього громадянина

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи можлива реєстрація ІП неповнолітнім в Росії? Відповідь: так. Однак тут існують деякі нюанси, які неодмінно слід враховувати. Адже існує «вікової коридор» між 14 і 18 роками, в якому діє особливий порядок регламентації прав і обов'язків громадянина. Фізичні особи, які досягли віку 14 років, мають право бути зареєстровані як ІП, і це закріплено Цивільним кодексом РФ.

Цивільна дієздатність - це здатність особи мати цивільні права і здійснювати їх, а також виконувати цивільні обов'язки, покладені законодавством і придбані в процесі діяльності. Юридично стовідсоткова відповідальність настає у віці 18 років, який також називається повноліттям. З цього часу громадянин має право реєструватися як ІП в загальному порядку.

Дозвіл законних представників

Неповнолітньому громадянину необхідно подати в реєструючу організацію крім стандартного пакета документів документ, що підтверджує його дієздатність. Неповнолітній заявник, дієздатність якої підтверджена, може також пройти процедуру реєстрації, як і повнолітній.

Щоб укладати угоди, громадянин РФ у віці від 14 до 18 років повинен отримати згоду своїх законних представників в письмовій формі. Зазвичай законними представниками є батьки. Крім того, ними можуть бути опікуни або піклувальники.

Тому документ, що відкриває неповнолітньому громадянину доступ до права зареєструватися як ІП, - це нотаріально завірена письмова дозвіл законних представників на здійснення заявником підприємницької діяльності.

Дієздатність при вступі в шлюб

Якщо громадянин, який досяг віку 16 років, але ще не досяг 18-річного віку, одружився, то він також стає дієздатним у повному обсязі, так само як і повнолітні громадяни. Якщо шлюб буде з будь-якої причини розірвано до 18 років, то дієздатність громадянина при цьому збережеться.

Таким чином, вступивши в шлюб, громадянин автоматично набуває і право реєструватися як ІП. Слід зазначити, що Сімейний кодекс РФ передбачає право громадян вступати в шлюб до досягнення ними 18-річного віку. Умови можуть уточнюватися на регіональному рівні.

Паспорт громадянина, в якому буде стояти відмітка про шлюб, або ж власне свідоцтво про шлюб можуть бути документальним підтвердженням дієздатності майбутнього ВП. Якщо подається свідоцтво про шлюб, то до пакету документів повинна додаватися його нотаріально завірена копія; якщо паспорт - то обов'язково необхідно зробити копію сторінки з відміткою про шлюб.

Емансипація неповнолітнього громадянина

Якщо неповнолітній громадянин працює за трудовим договором або за контрактом або ж займається підприємницькою діяльністю з дозволу своїх законних представників, то він може бути визнаний повністю дієздатним. У цьому випадку громадянин отримує повноту прав і обов'язків, в тому числі і право реєструватися як ІП.

Емансипація, тобто оголошення неповнолітнього громадянина повністю дієздатним, - це юридична процедура, після якої громадянин отримує правовий статус, який прирівнює його до повнолітніх громадян. Таке рішення приймає орган опіки та піклування, якщо батьки або інші законні представники дають свою письмову згоду на емансипацію неповнолітнього громадянина. В цьому випадку для реєстрації як ІП потрібно документальне підтвердження даного рішення.

У деяких випадках, наприклад в конфліктній ситуації, неповнолітній громадянин може бути емансиповані і без згоди законних представників. Ця процедура проводиться в судовому порядку. Саме ж рішення суду, за результатами якого громадянин відтепер є дієздатним, служить документальним підтвердженням його права на реєстрацію як ІП.

Як можна легко побачити з описаного, в Росії зовсім не є незаконною або неможливою реєстрація ІП неповнолітнім: особливості та правові нюанси не настільки складні. Дуже важливо для молодого підприємця нести особисту відповідальність і усвідомлювати її. Недостатньо одного бажання стати ІП - необхідно чітко сформулювати цілі і завдання діяльності, розробити бізнес-план і послідовно його реалізовувати.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online